fredag 18 juni 2010

Irisfredag..

 En avbruten blomma i en vacker pressglasskål..


Vill bjuda på lite ögongodisbilder av irisar.. så fina och häftiga tycker jag i sin form. Under ett par år har jag nu samlat på mig några, en del fådda rotbitar, traderaköp och plantskoleköp. Alla blommar inte än men i år har några visat sitt vackra ansikte för mig. 

 En rot från mammas trädgård.. gul och lila., namn ? tja ingen aning men fin tycker jag den är.


I år blommar mina lila irisar med många stänglar.. förra året med två så det tar sig så sakteliga i landen. Dessa Irisar bytte jag till mig på en plantbytardag..


En liten strandiris jag köpte hos Monica "Alen Trädgård" när jag var i hennes fina trädgård på öppen trädgårdsdag på Orust.. jätteläcker tycker jag den är. 

Två nya Irisar följde med mig hem från Österlen som jag köpte i Blå Huset i Borrby.. 
 De hade många fina växter där och ett stort utbud på alla regnbågens färger av Alunrot.. så läckert, massa fina irisar som inte min lokala handelsträdgård kan tävla sig med på något sätt, samt en vacker visningsträdgård.


'Attention Please' heter denna.. riktigt läcker, trodde först det var felmärkt för den såg riktigt svart ut på knoppen men det stämde allt hyfsat med färgen, min tycker jag var läckrare lite mer blåtonad mot bilden. Jättesnygg är den i alla fall. 


'Black Dragon' stod det på denna lapp, det stämmer det inte alls med bilden tycker jag men jag brydde mig inte så mycket för blomman var så vackert vinröd och matchar så fint alunroten i bakgrunden. Alunroten synns inte så bra på bilden men jag ska visa den en annan dag för den är riktigt snygg också den köpt i Blå huset.

Nu ska ingen skugga falla på Blå husets ägare eller personal för vi stod länge och försökte klura ut vad det var jag ville köpa.. och jag lovade att maila bilder på dem när den andra blommade 'Attention Please', så det ska jag göra strax.. *ler*


Nu är det fredageftermiddag snart.. det kommer små regnskurar titt som tätt och emellan lyser solen men vad gör det när man är ledig.. inte ett dugg *smile*.

Önskar alla en härlig fredag.. och helg.


20 kommentarer:

  1. Så många Iris-godingar du har. Blå huset i Borrby... det får jag nog kolla upp =) det lät mycket lockande med både Irisar och Alunrot. Ett par av mina mindre vanliga Alunrötter har frusit bort i muren i vinter så jag behöver faktiskt ersätta dem med några nya! Man kan ju inte ha luckor i planteringarna "skrattar" Önskar dig också en härlig fredag och helg / kram gittan (nu har jag somamrledigt jag med)

    SvaraRadera
  2. Så många vackra Irisar! "Attention Please" var verkligen jättesnygg!
    Ha det gott!
    //Margot

    SvaraRadera
  3. Oj, vad jag blev sugen på irisar! Jag fattar inte varför jag inte har några? Konstigt, men det får bli ändring på det:)
    Ha det gott,
    Charlotta

    SvaraRadera
  4. Så många härliga irisar! Det är en väldigt vacker blomma med underbara variationer.
    Önskar en trevlig helg.
    Kram Ingrid

    SvaraRadera
  5. När jag ser dina irisar så förstår jag inte varför jag brukar säga att jag inte gillar iris. Du har omvänt mig skulle jag tro, de är underbara.

    Ha det gott!
    Anna

    SvaraRadera
  6. Nä vad jag blir avundsjuk (ej missunnsam dock.... :-)) Jag ääälskar irisar.... Men har kommit av mig lite.... Köpte några irisar för flera år sedan som skulle vara brunaktiga. Det dröjde 3 år innan de blommade, och när de gjorde det var de blå (!) Usch vad besviken jag blev. Sedan dess har jag velat ha irisar i bruna och lila toner, men inte skaffat några.... Men dina bilder göra att jag får upp lusten att igen att försöka..... Måste bara skaffa några....... Tack för vackert ögongodis!

    Ha det gott och tack snälla för gullig hälsning.......
    Kram
    /Charlotte

    SvaraRadera
  7. Köpte min först iris på en växtmarknad i våras men det blir säkert fler för de är jättefina! Du har ju redan en fin liten samling!

    kram louise

    SvaraRadera
  8. Vackra är de och dramatiska och roliga namn hittar man på åt dem./Anja

    SvaraRadera
  9. Så vackra irisar...Blå huset var stängt när vi var där i höstas :=( men hoppas vi hamnar där igen...
    kramiz//kullervilla

    SvaraRadera
  10. Verkligen fina irisar allihop särskilt "Attension Please" är ju en riktig läckerbit.
    Verkligen bra köp!! Ha en skön söndagskväll.
    Kram Karin

    SvaraRadera
  11. Så fina Irisar!!! Dina bilder är sååå underbara. Ursäkta att jag tjatar.. men jag är helt såld på bilderna. Vi är på gång att köpa en ny kamera (hoppas!!!) önskar att jag kommer bli lika duktig som dig.
    Kram Carina

    SvaraRadera
  12. Härliga vackra Irisar! Jag har inte fått en enda ännu och blomma. Men i år ser ändå plantorna redan lite bättre ut! Hälsn mimi

    SvaraRadera
  13. Underbara iris! Jag har inga iris än, måste skaffa det... Planterad de på hösten eller?

    Vi ses!
    Kram

    SvaraRadera
  14. Underbara irisar, dom är så ståtliga i alla sina färgkombinationer. Tack för ögongodiset :)

    SvaraRadera
  15. Irisarna är riktigt, riktigt magnifika plantor, tycker jag. De två sista är riktigt i min smak.

    SvaraRadera
  16. Du har fyllt år och det har jag missat, attans!

    Stort GRATTIS till dig i efterskott♥♥♥!!
    Hoppas att du hade en TOPPENhärlig dag.

    Kram//Gunilla

    Dina irisar är ljuvligt vackra. Har några också men det finns alltid plats för fler:=D!!

    SvaraRadera
  17. Åååååååh, är allt som jag kan säga. Så vackra allihopa - vill bara HA!

    SvaraRadera
  18. Hejsan!
    Men du också "ler". Köpte ju en som skulle vara svart men den var gammelrosa och i och för sig vacker, men på fel plats. Nu har jag passerat 55 och har med förståelse för blommors nycker så skulle det än en gång vara fel färg så får den stå kvar "ler". Den andra grävde jag upp och den trilska två år i rad att inte blomma, så den är liksom jag aningen envis. Önskar dig en trevlig midsommar, Karina.

    SvaraRadera
  19. Klart man ska ta vara på de avbrutna..

    SvaraRadera
  20. I have a very similar iris to your yellow and purple one, also unidentified. It is very hardy, and I find it blooms in almost any amount of light. I really like the iris in your third photo, with the light and dark purple. It's very pretty. The iris add so much vivid colour to the garden right now.

    SvaraRadera