tisdag 22 juni 2010

Fjärilslavendel.. sommarens favorit ?

Tänk så fantastiskt det är.. varje år hittar jag en ny favorit, en ny älskling som jag njuter av i fulla drag. De "gamla" kärlekarna finns ju kvar men det finns alltid plats för en ny sommarförälskelse.. konstigt men härligt eller hur?

I år är det den ljuvlig, älskliga och underbara Fjärilslavendeln.. har köpt flera stycken och de är i olika lila nyanser..

På trappen i bak njuter jag av den i en liten korg..


Tillsammans med små minipenseér, lavendel på stam, en iris som fortfarande inte kommit i jorden och de sötaste små violer.. står de där och glänser och förgyller min och andras dag..Om man tittar på dem i närbild, klicka gärna upp så ser ni att den är översållad med de näpnaste små violer i rad rund blomman.. och som kronan på verket breder sig de lavendelblålila vingarna ut.. nästan så jag får binda fast dem så de inte fladdrar iväg.. *smile*

Någon som vet förresten om de är härdiga eller är de bara för lyst o fägring en sommar? Hoppas inte, har inte kollat själv men jag hoppas hoppas..

Tack alla för alla fina kommentarer om min irisar.. *ler*.. nu har en ny förresten börjat blomma.. Namn?.. ja någonstans har jag lappen men just nu har jag ingen aning utan bara njuter av blomman och det fina samspelet med den blodfärgade lönnen i bakgrunden. 

Ha en härlig tisdag.. Idag ska jag iväg på trädgårdsbesök till Karin A..
DET ska bli spännande. 
Kram/Moa16 kommentarer:

 1. Visst är de fina! Jag skulle tyvärr säga att fjärilslavendel inte är härdiga. Kanske en mild vinter i skåne men hos oss i Halland går det inte i alla fall. Man får njuta så länge det varar!

  louise

  SvaraRadera
 2. Vilken läcker iris den vore nåt att ha. Skall fortsätta och kika runt på din sida lite. Trevlig midsommar/Gela

  SvaraRadera
 3. Vilka fantastiska blommor! Förstår att du njuter av dem!!!

  SvaraRadera
 4. Den är tyvärr inte härdig men det sägs att de ska gå att övervintra den inne...men "hon dansade en sommar" och är vacker att njuta av precis här och nu...Jag har fastnat för små Nejlikor som hamnat lite här o var runt mig...bara att nypa bort visset så kommer det nya blommor ända fram till frosten...

  Kram från Malin

  SvaraRadera
 5. Åh ja, väldigt vackra lavendlar! Fast jag har bara traditionella. Dremot har jag slarvigt tagt sticklingar från mina vanliga, så jag hoppas på lavendel i överflöd att njuta av nästa sommar ;-). Underbar iris förresten.

  Kram M

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Tyvärr kan du inte övervintra fjärilslavendel utomhus, men det sägs att du kan spara den inomhus. Kanske värt ett försök på glas verandan?
  Hoppas ni haft en trevlig dag hos Karin.
  MVH Karin

  SvaraRadera
 7. Den är jättefin den där lavendeln. Jag gillar den också mycket.

  Kram!

  SvaraRadera
 8. Aj aj, nu låter du som en akleja - byta älsklingar så där!!! ;-)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 9. Hej Moa!

  Jag satte dem förra året och blev också sådär förtjust i dem som du är. Tyvärr är de inte härdiga vad jag vet, men de blommade hela sommaren och hösten till skillnad från vanlig lavendel!

  Ha en skön midsommarvecka!

  kramar
  Karin

  SvaraRadera
 10. Ohh så söta. Förstår den nya förälskelsen! Och Irisen, ja det finns ju inte ord för hur underbar den ser ut!!!! Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 11. Ja Ruben.. precis lika ombytlig och jag bara älskar det.. fast jag behåller de flesta föredettingar.. *fniss*..

  SvaraRadera
 12. JAg har haft en som övervintrade i två vintrar, men sen delade jag den och det tålde den inte. Nu bor jag i zon 1 o jag satte den ganska så skyddat, kan du täcka den så går det säkert, eller göm den under fiberduk i växthus!!
  Lycka till Ninne

  SvaraRadera
 13. Visst är de helt ljuvliga, fjärilslavendel! Synd att de är svåra att övervintra, bara. Underbara bilder som vanligt:) Ha det midsommargott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 14. Hejsan Moa!
  Visst är det underbart när man får njuta med alla sinnen! De är vackra, doftar gott, kan tom kryddas på sallad!/Anja

  SvaraRadera
 15. Hejsan!
  Fjärilslavendeln är så vacker med sitt utbredda växtsätt och i min hink på trappen finns den, och en likadan viol som du har. Här har nu gräsmattan förvandlats till rena rama öken och det knastrar när man går så skorna tas inte av nu längre, inte ens för den korta vägen till hängmattan. Ser lite roligt ut när man står på balkongen och blickar ut "över ägorna" och ser oaserna grönska. Ha det gott, Karina.

  SvaraRadera