fredag 3 februari 2012

Blooming friday - Ny bekantskap!

Temat denna blommiga fredag är "Ny bekantskap". 
Även om det är snöstorm mer eller mindre här, så är det ändå en blommig fredag i bloggvärlden och hos Katarina på Roses and Stuff ser ni fler "Nya bekantskaper"

En "drömrot" jag velat ha några år nu är den dubbla blodörten som den heter på svenska. Sanguinaria canadensis 'Multiplex' heter den på latin och den är helt bedårande ljuvlig. Såg den första gången hos en arbetskamrat och trädgårdsvän och blev helt tagen av dess skönhet, så vit och skir ändå stabil stod den där som ett spjut i vårjorden.. Den bara skrek till mig.. "du måste ha en sån som mig".. ja så tyckte jag minsann den sa. Köpte mig en liten rot samma sommar och väntade med spänning nästa vår.. o väntade o väntade.. Misstänkte starkt att hunden Albin varit i farten, visste att han varit o grävt där i närheten som jag trodde jag planterat.. morr.. sa jag mer än en gång den våren. Sen köpte jag en ny liten rot.. och glömde väl mer eller mindre bort den och förra våren var jag helt säker på att den försvunnit i stora intet denna lilla rot också och visste inte ens var jag planterat denna lilla rot.

Helt plötsligt när jag gick förbi "Nya lunden" såg jag något vitt sticka fram bakom pärlhyacinterna.. vad!! jag böjer undan och vad står där.. den blygaste av alla: MIN BLODÖRT!!!


Så sagolikt vackert, som en dröm nästan och jag blev så glad! Om någon som inte är trädgårdsfrälst läser detta undrar de säkert över min lyriska text, men ni som vet hur det känns när när lyckan blir fullständig över en ny liten blomma förstår mitt lyckorus i den stunden.. Ja gissa om jag fotade den ur alla möjliga vinklar under hela dess livslängd. Nu har jag varsamt flyttat pärlhyacinterna för att inte skada rötterna på blodörten så att den fick större plats och så att jag ser dem genast när de dyker upp igen. 


Här ser ni dem när de slagit ut lite mer.. hur de liksom gömde sig bakom de små blå pärlorna.. 


Tur man har många bilder för livslängden var inte så lång på själva blomman.. men ändå inte så kort som jag fått för mig. De vackra bladen stod däremot länge där om jag minns rätt..


Ja det var min nya bekantskap våren 2011.. en sagolik vacker blomma väl värd att vänta på och jag längtar så tills den slår ut till våren igen.. 


Nu är det dags och göra lite tacos och ha mysfredag.. 
Ta hand om varandra.. 

Moa

15 kommentarer:

  1. Blodörten slår ju alla de övriga växterna som jag också har i trädgården. Det är en upplevelse att se hur den utvecklas.

    Ha en fin helg
    Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen en av de vackraste blomningar jag sett.. =)

      Radera
  2. Det var det raraste jag sett på länge! Förstår att den är vårblommande. Den ser ju ut som en dubbel vitsippa som är en favorit, jag älskar vårblommorna för dem hinner jag uppleva hela vägen.
    Då ses vi väl på mässan imorgon? Dyker upp efter jobbet.
    Kram Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är en vårblomma.. så söt o näpen.. JAA va roligt om du kommer.. =).. har precis packat klart och förberett mig.. lite nervöst men kul.. kram

      Radera
  3. jag brukar skrika jag då jag ser nått som blommar som jag blir glad över, sen tittar jag mig omkring och kollar så ingen hörde mig.ja visst är den helt ljuvlig denna kritvita blomma.
    Ha en alldeles underbar helg!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh.. så skönt att höra att det finns fler som är så där tokglada över blommor.. så man nästan blir yr.. hihi.. ha det riktigt härligt du oxå i helgen..

      Radera
  4. Åh vad fin den är. Ljuvlig och skir. Låter underbart när du skriver om hur den utvecklas på våren.
    Ha en skön helg.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  5. Det där var verkligen en ny bekantskap för mig, jätte vackra bilder.
    Ha en fin helg.
    /Lotta

    SvaraRadera
  6. Javisst är det min favorit med, kommer allt ett litet glädjeskutt när den sticker upp på våren här också.
    Vilken fin blogg du har och vackra bilder, kul att jag hittade hit.
    Ha en skön helg.
    Vivian

    SvaraRadera
  7. Blodört är en ny bekantskap för mig, men så bedårande söt den är! Förstår att du inte ville göra annat än ligga på knä och fotografera den :)
    Förra våren var fösta säsongen i huset (från -48) och jag gjorde nya bekantskaper nästan var dag. Iaf på våren! Riktigt spännande.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  8. Förstår dig fullständigt. Jag har gjort tre försök med denna underbart skira skönhet och lyckades till sist. Det är en högtid varje gång den blommar, och kanske just för att den bara står i några dagar.
    Grattis och superfina bilder!
    Eva

    SvaraRadera
  9. Hejsan!

    Den har jag och är så vacker och oj vad jag längtar till våren. Ha det gott, Karina.

    SvaraRadera
  10. Mmm, vad härliga bilder du visat sen jag kikade in sist. Ljuvliga tildor, tulpaner och skålar som man får habegär av :)

    Kram,
    Jenny

    SvaraRadera
  11. Vad fantastiskt glad du måste ha blivit när du upptäckte den lilla skönheten! Då blir det värt att vänta, eller hur?
    Kram!

    SvaraRadera
  12. Oerhört vacker liten sötnos! Är en ny bekantskap för mig med.
    trevlig blogg som jag gärna återvänder till och vilka fina saker du gör.
    mvh Mia

    SvaraRadera