måndag 18 maj 2009

Tulpaner och trädgårdsvisning..

De sista sorterna tulpaner blommar hos mig nu, sen är det bra med tulpanbilder jag lovar *ler*, i alla fall tills nästa år..
En härligt "svart" tulpan fast jag förstår inte varför den kallas så.. den är ju så härligt mörklilavinröd så man blir alldeles varm..

Nästa är en franstulpan och namnet har jag slarvat bort.. så ni får hålla till godo med dessa bilder och att det är en franstulpan. Korten tog jag när solen började lysa efter en regnskur.. "Efter regn kommer solsken..." och så är det verkligen i de glittrande dropparna som man ser om man klickar upp..


Denna vackra tulpan trodde jag hade abdikerat och blivit en röd variant.. men det visade sig att de bara var väldigt sena och de röda vet jag inte var de kommit ifrån.. emigranter.. ?? och så nära jag satte de små sköna sakerna så jag förvillades. Det röda i bakgrunden är en rhododendron som blommar för fullt nu..



Den här trodde jag var en "white parrot".. ser inte mycket vitt på den förutom den lilla narcissen som försöker klättra upp för den styva stjälken.. Ibland blir det inte som man tänkt sig men ganska vacker ändå i sin svulstighet.. de där papegojtulpanerna.
Tänkte mig att ni skulle få en tur i min trädgård, ja vi tar baksidan först..
Alla bilder är klickbara..


Här står jag nästan längst bort på kortsidan ut mot gatan.. och blickar inåt trädgården, med uterummet som syns på vänster sida. Äppleblommorna är så vackra just nu, snart singlar de ner och blir som snö på gräsmattan.





Här är min lilla frukosthörna den är rakt nedanför uterummet. När vi kom hit så var det bara träd planterade utmed syrénhäcken.. 5 st fruktträd på rad, ni kan ju tänka hur avlångt det såg ut på min smala trädgård, och tråkigt med bara massa träd på rad. Har bott här i sex år nu snart och har försökt ta vara på de träd som är så jag har skapat små rum eller land mellan varje trädpar.. kunde kanske fotat bättre vinkel men jag gillar kortet med den gamla stammen och frukosthörnan i bakgrunden.





Här är samma träd fast från andra hållet.. det är här de flesta av mina tulpaner finns.. alltså "Tulpanlandet".. förra sommaren fick jag till kanten runt landet för att slippa allt gräs som växte in överallt.. Finns mycket funkior, pioner, alunrot, spetsmössa, akejor i alla möjliga färger.. ja en blandad kompott alltså.. *ler*.. gillar mycket men färgstämt..




Här är från andra hållet från frukosthörnan.. Här är min skuggrabatt sen länge eller var, för det bortre trädet har dött, men jag låter en klätterhortensia klättra uppåt och den är ganska högt upp nu.. topparna på trädet är borta men de grova stammarna är kvar..




Här står också min stenbänk som jag slitet och grävt ner själv.. jisses vad det var tungt.. eller förresten jag fick nog "lite" hjälp med överstenen.. hmm.. *ler*. I år kommer de små söta fänrikshjärtana så fint runt bänken.. här växer också, liljekonvalj, vita löjtnantshjärtan, vita flox och höstanmoner så småningom..



Här är det gamla plommonträdet som dött, men det har både jobb som klätterstöd och agerar hängare åt mitt lilla fat jag gjorde i keramiken i vintras.. I bakgrunden är min vackra solfjäderslönn som börjar bli riktigt stor..



Här ser ni hela härligheten från andra hållet, då ser ni vad avlångt och smalt det är.. men jag har försökt göra det bästa av det som finns. Där jag står är vår uteplats.. den får ni se en annan dag. Och förresten ser ni att längst där borta är en båt.. ja skulle kunna tänka mig en sån nångång och ni som har förstått att jag bor i Trollhättan med Göta Kanal och allt ska inte tro att jag bor vid kanalen.. även om det nästan ser ut så. Nepp det är grannens barnbarn som rustar båten för säsongen ute på gatan..
Så var denna turen slut hoppas ni tyckte det var lite kul, ni som varit med på Moas Gård känner säkert igen sig, men åren går och allt blir lite annorlunda så lite nytt för er också..
Kram på er.. nu ska jag ta en alvedon och lite mer näspray..
Prosit..

19 kommentarer:

  1. Så fint du har det i din trädgård Monica! Tusen tack för titten!/Anja

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig tur! :) Din trädgård är så härlig, gillar de svängda formerna på rabatterna. Och tulpanerna är ljuvliga! Krya på dig (förkylning?)! Kram Karin

    SvaraRadera
  3. Ja så har jag njutit an stund av dina fina bilder.
    Jag väntar fortfarande på att mina tulpaner jag satte i höstas ska komma i blom,de är på gång.
    Dina tulpaner är så vackra ja riktigt vackra!!!
    Och din trädgård är helt fantatisk det är roligt att se.
    Kram!

    SvaraRadera
  4. Mmmm du din trädgård är så härlig..jag blir så glad när jag ser din stil...för jag gillar allt du har här...jag synar allt och blir bara lyckligare för varje gång....en sådan stenbänk blir det snart här oxå...just nu har jag just slutfört ett arbete..ett lavendelland..mmmm bara lavendel och sten..härligt...kram på dig från Anna

    SvaraRadera
  5. Vad roligt att få ta en tur i din trädgård, så här via webben :) ser underbart ut! Tulpanerna är urtjusiga!
    Tjingeling
    Monica

    SvaraRadera
  6. Tackar så mycket för rundtur i din trädgård--så nu vet jag ännu lite mer om dej--förlåt att jag förväxlade dej med Rosas Näva--för hon hade ju glömt vad det var...
    Kramen Maria

    SvaraRadera
  7. Alvedon o nässpray - aj aj aj, låter trist.
    Den där stenbänsken var precis vad jag behövde se. Vi har en sån som överliggaren och har funderat på hur och var vi ska ha den. Vad är det för sten den vilar på?
    Tack för rundturen o krya på dig!

    SvaraRadera
  8. Nu kanske det är min tur att önska krya på dig! Tackar så mycket för tipset ang. kameran:)
    /Lina

    SvaraRadera
  9. Tack för visningen. Vad fint du har.
    En verklig visning i sommar kanske??
    Här har också äppelblommorna börjat tappa sina kronblad. Såg inte många bin i år så det blir nog inte många äpplen, men blommorna är vackra och även äppelblomssnön som nu målar gräset rosavitt.
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
  10. Hej Moa. Ja det är just så där man kan skapa små eller stora trädgårdsrum .Visst är det roligt . Men synd på plommonträdet men det blir fint ändå med klätterväxten. Jag har fernissat en stor stamstubbe so är så fin och på den hänger lite amplar tänk dig ett L som står på huvudet ungefär fniss. Men går jättebra.Trädgården berikar livet och själen framför allt!

    SvaraRadera
  11. Så fint det ser ut och du jobbar verkligen enträget på...och Tuloaner kan man inte få för många av...de är superba.
    Kikade på bilderna från resan och det såg verkligen mysigt ut...verkar som om ni alltid har tur med vädret och det gör mer än halva resan...plus det goa sällskapet så klart...
    Tror du vi fått regn så det räcker ett slag...jag sov länge i morse så har noll koll på när det satte igång...kom en åskknall här nu i början på kvällen o sen mera regn...Hur det än är så trivs jag bäst då solen skiner på oss...
    Krya på dig nu!

    Kram från Malin

    SvaraRadera
  12. ...Tuloaner...märkligt ord...kanske en släkting till Tulpanerna...kanske en tulpan som slingrar...
    ja du fattar vad jag menar...

    ds

    SvaraRadera
  13. Tack för rundturen. Det var första gången jag såg din trädgård från de här vinklarna och det var verkligen kul och intressant. Jag suger i mig alla tips jag kan få inför min egen planering och uppbyggnad av vår trädgård. Din är vacker, finns inget bättre ord.

    Ha det så gott.
    Kram Ida

    SvaraRadera
  14. Härligt inspirerande! Tänk du, det vill till många trädgårdsmarknader innan mina rabatter är sådär härligt välfyllda vid denna tiden på året..... ;-)
    Men till hösten får det bli papegoj o liljetulpaner... Hade snöat in på vita i höstas, de lyser så fint i dunklet på kvällarna. Men dina rosa-vita var helt underbara med rhododendronen som tar upp färgstänken... mmmm bara så fint!
    Sen en liten undran... hur i hela friden har du fått grodan o hänga kvar på bänken? Är den egenproducerad? Älskar grodor!
    Ha´t himla gôtt
    Nina

    SvaraRadera
  15. MUMS!!!
    Vet du när jag läste om din bänk... läste jag att du hade fått hjälp av översten!
    fniss....
    Jättekul att se alla fotografierna från din fina trädgård.
    Linda

    SvaraRadera
  16. Tack för titten hos dig! Vilken prunkande trädgård med slingrande rabatter - härliga sittplatser för guldstunder och dessutom rabatter som är fyllda med de ljuvligaste tulpaner. Njutningsfullt inlägg!!
    Ha det gott! /Bea

    SvaraRadera
  17. Vilka underbara bilder..o wow vilka Tulpaner!!Ja nu skulle man kunna ta hur många bilder som helst ute finns massa vackra saker att njuta av..Krya på dig..Kram

    SvaraRadera
  18. Tack för titten! Inte kan du trötta ut oss med bilder - vi drägglar efter mer!!! Papegojorna är underbara. Jag satte också 'Black Parrot' i höstas, superfin, en färg helt i min smak. Din trädgård ser frodig och fin ut. Ha det gott / kram gittan

    SvaraRadera
  19. Black Parrot har jag kryssat för i Botanicus katalog, och nu när jag ser dina bilder så förstår jag att den blir ett måste. Fin. Gillar också de runda svängarna i rabatterna! Trevlig helg.

    SvaraRadera