tisdag 13 oktober 2009

Mina nya lökar..

Från Botanicus har kommit. Har ju sån himla bra service att de kommer till mitt jobb.. levererade av min arbetskompis direkt från Botanicus. Årets inköp blev lite blandad kompott, en del som är kompletteringsköp eftersom jag redan har dem och en del nytt. Två bilder är mina egna resten har jag lånat från Botanicus och nätet.
Och så är ju bilderna klickbara i vanlig ordning så man kan se dem bättre.. *ler*..

Vårens käraste första vita gäster är ju snödropparna.. och just 'Flore Pleno' är en ljuvlig liten skapelse som jag bara var tvungen att beställa mer utav..


De har så täta fina kjolar så inga insekter kan komma o pollinera dem, enda chansen till förökning är att lökarna delar/förökar sig och det har inte skett än hos mig. Nu har jag köpt några till och sätter dem på ett annat ställe och så håller jag tummarna att jag får ett hav av dessa ljuvligheter om några år.


En annan liten läckerbit man inte kan få för många av är 'Persian Pearl', har inte heller de förökat sig så värst mycket men jag hoppas det blir så med tiden.
Värsta fienden är väl att jag håller på o flyttar runt blommor och blader och "hej hoppsan" där kom visst en lök upp kan det bli rätt som det är under en säsong. Och vem vet vad det var för lök som blev klyven, kan vara sådana här rariteter som får sätta livet till när jag är i grävartagen.

Bild från nätet..

En ny tulpansort för mig i år blir denna 'Elegant Lady', en ljuvlig sak som jag hoppas mycket på.


Men den ljuvaste av ljuvaste är denna lilla sort jag köpte.. en investering *smile*.. hela 80 riksdaler för två små rotbitar.. men jag bara måste ha den. Har markerat med pinnar och band så att jag vet precis vart den står.. Hoppas bara Albin inte förstår och tror att det är ett ben eller så..

Får jag presentera:

Anemone nemorosa 'Pink Delight'Bild från Botanicus


Efter att i våras varit på besök i lökhuset tillsammans med LottaBotaniska i Göteborg så var jag såld på de små fina olika löksorter som finns.. bla a pärlhyacinter.

Bild från Botanicus

Denna sort heter Bellevalia Paradoxa 'Syn. Pycnantha' en härligt mörkblå sort. Svenska namn är sorghyacint. En liten bonuslök som jag är jätteglad över. Ska bli spännande att se hur stor den blir, och om den påminner om pärlhyacinter i storlek eller om de blir större.


Bild från Botanicus, Crocus biflorus 'Blue Bird'

Varje vår vid krokusblomningen så tänker jag att till hösten måste jag beställa fler olika krokusar från Botanicus som jag tycker har jättemånga vackra sorter, en del sällsynta och vackra sorter. Ja jag kom i alla fall ihåg att beställa ett par sorter och det är jag glad över nu.

Bild från Botanicus Crocus versicolor 'Picturatus'

Ja det var mina nya lökar..
Vad har ni köpt inför nästa säsong?


Ha det gott
Moa

18 kommentarer:

 1. Himlars vilken ögonfröjd nu blir jag riktigt avundsjuk . Jag har inte köpt en enda lök.
  Men jag får njuta av dina.
  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera
 2. Nu har du verkligen mycket att hoppas på till våren!! ;-) Särskilt krokusarna är ju fantastiska!! /Ruben

  SvaraRadera
 3. Jasså, var det såna lökar! Jag som trodde... "lol" En del lökar har det blivit till den nyarabatten såklart. Ca 200 har jag planterat hittills. Allium, Papegojtulpaner Påskliljor, Pingstliljor, Pårlhyacinter, Snödroppar... minns inte mne det är säkert fler sorter än så. Vill du se får du titta på mitt förra inlägg =) Botanicus har jag aldrig köpt något från. Är det dom som har en katalog där det mesta eller kanske rent av allt är utan bilder? Tycker mig känna igen namnet och att jag fått en katalog för en tid sedan. Hoppas dina nya lökar tar sig bra ny och förökar sig flitigt.

  SvaraRadera
 4. Tack! Jag sparade genast länken i mina favoriter, så jag vet var jag har den ;P

  SvaraRadera
 5. Hallå Moa! Jag har beställt lite tulpaner från Jennys fröer och sånt. Lägger ut dem på bloggen i veckan så får du se mer.

  Men vad är det för priser hos Botanicus generellt?

  Gittan, gud vad du är rolig!! Och ambitiös. Det förstår man när man följer din blogg samt läser ovanstående.

  Marit

  SvaraRadera
 6. Gittan: Hihi.. den där rubriken var satt medvetet.. gillar o spetsa till det lite.. =).

  Marit.. priserna är bra tycker jag, bra kvalité på lökarna.. men iofs..mer vanliga lökar är lite dyrare än de stora kedjorna. Det som är bra och det är därför jag handlat där i flera år är att jag får sorter som inte finns hos mina handlare häromkring.

  SvaraRadera
 7. Ja,da er det bare å glede seg til våren.Du hadde funnet mye vakkert til hagen din

  SvaraRadera
 8. Vad vackert det kommer att blomma hos dig till våren!

  SvaraRadera
 9. Härliga inköp du gjort. När lökarna börjar sticka upp sina gröna små spjut önskar man ofta att man planterat många fler.
  Själv har jag haft turen att vinna både krokus, höstkrokus och botaniska tulpaner så några andra inköp har jag inte gjort.
  Det var minusgrader nu ikväll när jag körde hem så det kanske är dags att plantera de där sista.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Vilka läckra lökar du har köpt, var ju bara så tvungen att skicka efter katalogen. Tack för enormt vackra bilder.

  Kram Inger eller Magnolian som jag heter på Trädgårdsforum.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 11. Mmmmm..... så vackra. Mina lökar ligger o väntar på en plats i jorden, o nu är det jobb som gäller många dar utan grävning... synd om dom!
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 12. Läckert, själv har jag inte köpt nåt ännu..
  Kram.

  SvaraRadera
 13. Så fint det kommer att bli till våren! Visst är Botanicus bra på lökar./Anja

  SvaraRadera
 14. Och här surfar jag in till dig mitt i höstrusket och så visar du de mest underbara bilder på VÅREN!!!

  Gud så vackra bilder!

  Längtar!

  Kram

  Flisan

  SvaraRadera
 15. Hej igen Monica, tack för pratstunden igår. :)Hoppas ni hade det kul igår (det tror jag allt ni hade :))! Härlig lökinspiration. Jag har inte köpt en endaste i år men ska nog kika lite på rean som borde börja snart. Persina pearl och Flore pleno är verkligen två favoriter. :) Den lilla pärlhyacinten är verkligen bedårande!

  Trevlig helg! Kram Karin

  SvaraRadera
 16. Inte en ända har jag köpt i år! Det får vi nog ändra på redan imorgon dag.
  Vilka fina du har köpt!
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 17. Moa I love your post... plant now for spring blooms... to dream over the coming months and I can imagine you next Spring discovering your new buds! Lovely! I have not done a thing yet... thanks for the inspiration! Carol

  SvaraRadera
 18. Det var inga dåliga köp :)
  Vitsippan är ljuvlig och blir snart en stor rugge.
  Mina inköp blev två olika svalörter, en med lite grönt i, och en fylld, en tulpan ´Ice Cream´ och Allium ´Early emperor´.
  Jag har bara så svårt att komma ihåg var jag har sett dem sen.
  Ha en riktigt mysig helg!
  Kramar Mari

  SvaraRadera