Att måla och klä om en stol..

Tänkte testa o se om jag kan ha en flik för renovering av mina fåtöljer. Tänkte det kunde vara roligt att visa framstegen jag gör, eller misstagen !  Lotta föreslog en sidlänk i högra sidan för just detta: Moas Verkstad ska den heta. Får se om jag kan få det att fungera annars kör jag vanlig inlägg.
Jag gör inte några som helst anspråk på att vara någon expert inom möbeltapetseri, har gjort lite saker genom åren och allt är självlärt. Tycker det är roligt som så mycket annat som gäller att skapa med händerna..


Det är en ganska lång väg tror jag *smile* innan mina stolar ser ut som på bilden jag visade i ett inlägg förra veckan.. att strippa stolarna på sina broderier gick fort men sen var det miljarders klammer som skulle bort. De var formligen pepprade med klammer på varandra under och ganska snart förstod jag att verktyg som är bra måste fixas...


Tur har jag då som har en arbetsplats som innan min tid i salen klädde om lite enklare möbler.. så verktyg kunde lånas hem. Att ta bort klammer tar sin lilla tid och man kan förstås använda en vanlig skruvmejsel, men med specialverktygen som säkert har ett bra namn går det bra mycket fortare.Man sticker in den lilla tungan och är underlaget plant så man kan stoppa in den längre klämmer man till på ovansidan så kläms klammern fast och man kan rycka ut den direkt. Jag fick ta tången så det blev två steg.. gånger miljarders gånger!


Jag har varit iväg o köpt lite möbeltyg, ett ljust benvitt som jag hoppas blir bra. Tänkte det var bra o köpa något som är bra i kvalité som står emot lite även om det är så ljust. Till det köpte jag en liten fjäderkudde att ha i bakkant som man såg på bilden.

De senaste veckorna har jag i skolan lärt mina elever om tryck på tyg och vi har gjort screentryck och då gjorde jag ett par egna som jag nu har tryckt på ett vitt tyg. Två olika screentryck och en vanlig liten schablon. Tänkte det kunde bli fint som kudde, det fina i kråksången med screentryck är att man kan göra så många som man vill.. bara o tvätta av ramen o färga på.. smart va?
Ja nu är stolen färdig för att börja målas, tyg är inköpt och färg har jag hemma. En jätteljus grå färg som jag hade hemma faktiskt, den är på min fondvägg av råspont i köket.. smart o bra så slipper jag köpa mer färg.

Ja det var allt för denna gång hoppas ni haft lite nytta av detta och att jag får till min "Moas verkstad"

Go kväll / Moa 

Nästa del: Målning

Nästa steg i renoveringen av mina Gustavianska stolar är att måla.. innan dess har jag ju naturligtvis tvättat av stolarna med målartvätt och sandpapprat ytorna så att färgen fäster bättre.


Ville spara baksidan som har brunt sammetstyg, så jag stoppade in papper mellan tyg och träram och målade sedan hela stolen i en ljus ljus grå färg. Det var lite av lathet som jag gjorde så eftersom jag såg problem med att få fast tyg på bakstycket utan att ta loss hela stoppningen. Kanske skulle man kunnat skjuta fast tyg på baksidan i kanten men var osäker så jag gorde så här.


Måla måla o åter måla.. tre lager färg blev det innan jag var nöjd. Det var en vattenbaserad färg så den torkade ganska fort.Målade lite slarvigt ner på tyget för att vara säker på att inget skulle lysa fram när jag satte på det vita möbeltyget..

Färdigmålad! Nu fick den stå en vecka för att jag skulle vara riktigt säker på att färgen torkat och det skulle bli fint att slipa på den. Man skulle säkert kunna gjort det några dagar tidigare men tiden fanns inte heller för den delen.

Slipningen har börjat, en tunt papper det får inte vara grovt för då blir det ränder i målarfärgen. Har läst att man ska ha stålull men det har inte jag tålamod till. Har slipat flera möbler och vet att en riktigt tunt slippapper är bra det också. Ta det bara försiktigt och känn dig fram.


Älskar den vackra former och de fina utsirade kanterna.. som gjord för att framhävas genom att slipa bort färg i böjarna. 


Man kan naturligtvis välja att slipa mindre eller mer.. eller inte alls, smaken är ju som baken så man väljer själv sin egen stil.


 Den börjar se klar ut tycker jag...


Ny kudde har jag sytt också utav trycket jag gjorde för ett tag sedan, kommer att bli fin i stolen sedan när den är klar..


Japp.. det var så här långt i min makeover.. där står stolen o väntar på omklädning bredvid ett annat projekt jag gjort i vinter.. en gammal 70-talslampa hittad på loppis för 100 kr.. färg och nytt tyg gör underverk..

 Sista delen: Nåla o spika..
Ja då har jag kommit till sista inlägget om renoveringen av mina rokokostolar. Jag har valt ett nästan vitt möbeltyg men man kan ta vad man har som gillar. Tänk bara på att det ska vara hyfsat tåligt... hmm.. ska jag säga med mitt ljusa men jag menar man ska kunna tvätta det lätt med en fuktad trasa och att det ska vara stabilt så det inte töjer sig och blir slappt. Är det för tunt töjer det sig och det blir fult snabbare. Är sugen på att testa ett grovt linnetyg i naturfärg.. det vore snyggt också, eller hur.


Mät tygstycket som ska fästas i stolen, lägg till minst ett par centimeter när du klipper ut det. Spänn fast det på ryggen nåla med stora nålar (lättare än små) och se till att det ligger i tygriktning så att ev mönstring ser rak ut. Även om mitt är benvitt så är det lite rutstruktur i det så det är väldigt viktigt att det ligger rakt. Som ni ser har jag två nålrader, den första (innersta) gjorde jag först sedan klippte jag tyget jäms med kanten runt, vek in och nålade den andra yttersta raden. Nu är det bara o spika..Runt hela kanten.. 
Jag har köpt sådant där vitt möbelband, fint dekorerad. Så ska nästa stol ska jag ev häfta fast tyget med tygklammer och limma fast det fina bandet för att se vilket jag gillar bäst.. det blir nog helt olika uttryck. Tror inte tidsvinningen blir så stor.. det gick ganska snabbt att spika och då var det ju klart, med häftklammer och att limma band är det ju två moment. Ja vi får se om jag gör så eller inte.Sitsen var ju lite trixigare.. det blev en bit som gick åt fanders men jag lärde ju mig på det. Så innan nästa gjordes klippte jag ut en mall lite grovt så jag kunde prova och sen använde jag den som mönster. Det som var vanskligt var runt benen som ni förstår.. vinklarna var lite hit o dit så tänkt till om ni ska göra något sådant här.Nåla, nåla.. och så spika igen. Nåla ordentligt så slipper ni mycket merjobb och allt sitter där det ska. 


 Sista sidan sedan var det armstöden som fick sitt tyg och äntligen var allt klart och redo att användas.


Ja så här ser den ut.. jag är supernöjd. Hoppas ni blir inpirerade att själva försöka klä om er favoritstol.


6 kommentarer:

 1. Inspirerande och lärorikt att se hur du gjort.

  SvaraRadera
 2. Var köpte du spikarna som blev en så snygg detalj!?

  SvaraRadera
 3. Tack för "lektionen". Ska ge mig på min fåtölj snart.
  /Berit

  SvaraRadera
 4. Slipade du innan du målade? MVH nybörjare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp.. men först ska man använda målartvätt sen slipade jag, gör man omvänt slipar man ner skiten =) .. lycka till!

   Radera
 5. Vad fint! Hur mycket tyg beräknade du på en stol?

  Mvh
  Jennie

  SvaraRadera