Virkade Baby Converse

Här kommer snabblänk till de virkade Conversen till baby som jag vet att många letar efter.

 Moas Lovely:s Facebooksida visade jag dessa Baby Converse skor och lovade då att jag skulle dela med mig av mönstret.. så här kommer det.


Beskrivningen nu då: Jag fick låna en tidning med mönstret av dottern när hon satte mig i arbete att virka ett par ursöta små babyskor *ler*. Som vanligt kan jag ju aldrig, nästan aldrig bara göra saker rakt av utan måste ändra o pilla lite i beskrivningar. Den ursprungliga beskrivningen var både krånglig och dessutom tyckte jag det var för grovt garn till så små söta babyskor så lite omräkning blev det. 

Jag har använt virknål nr 2,5 och tunnare bomullsgarn typ Mandarin Petit eller Hjerte Blend/Tendens som har rekommenderad virknålsstorlek 3-3,5. Det blir mycket tätare o finare tycker jag om man går ner i storlek men det är säkert en smaksak. Tog av misstag en 3:a och storleken förändrades ju direkt så viktigt att man använder samma nål.. *smile* fick ju virka två par skor på gund av detta.
Förklaringar: Hst = halvstolpe, siffror inom parentes är det antal maskor som det ska vara när varvet är klart efter ökning. 

Let's start:

Lägg upp 11 lm.
Varv 1:
2 hst i 2:a lm, 1 hst i varje lm tills sista lm där man virkar 4 hst (hörnet) och så virkar man hst i varje lm tillbaks. När man kommer till sista lm där man började med 2 hst gör man 2 hst till. Smygmaska för att avsluta varvet. Detta är första varvet i botten av skon.

 Botten, tå o plösbild..
Varv 2:
2 hst i varje m x 3, 1 hst i varje m längs långsidan, 2 hst i varje m i nästa böj x 6, 1 hst i varje m längs nästa långsida tills man har 3 maskor kvar då man gör 2 hst i varje, 1 smygmaska för att avsluta varvet. (37)

Varv 3:

2 hst i varje m x 4, 1 hst i varje m längs långsidan tills nästa böj som virkas så här: *2 hst i varje m x 4, 1 hst, 2 hst i varje m x 4* 1 hst i varje m längs långsidan tills det är 5 m kvar, 2 hst i varje m x 4, 1 hst i nästa och sedan en smygmaska för att avsluta varvet. (55)

Varv 4:
I varv utan ökningar, alltså 1 hst i varje m från föregående varv. (55)

Varv 5 o 6:
2 varv utan ökningar men man virkar varje hst i bakre maskbågen så att man får en randmarkering och detta blir då sulan som kommer upp på sidan av skon, se bild nedan. Tag av garnet. (55)


 Bild på botten från sidan med maskorna som är virkade i bakre maskbåge = randningen.

Nu är det dags att virka tån och plösen:
Måtta ut vad som är mitten på skon längst fram, börja och virka två fm i bakre lm-bågen. Vänd arbetet och virka nu 2 fm i var o en av de 2 från föregående varv (4). Vänd och virka 2 fm i första fm, 2 fm i nästa virkas 2 fm. (6). Vänd och virka 2 fm i första m, 4 fm, 2 fm i sista m. (8).
Detta är nu tån på skon nu är det dags för plösen, se bilden botten, tå o plösbilden i början.
Virka 2 smygmaskor, 4 fm, vänd och virka dessa 4 m i 8 varv jag gjorde sedan två fm som avslutning för att få en rundad topp. Tag av garnet. Nu är det dags att sy fast tådelen i botten, sy med små stygn fast tådelen mot botten, ca 4 maskor åt var sida och glöm inte att sy in bakre maskbågen så att det syns en rand mot tådelen. Se bild nedan på "Närbild på färdig sko".

Nu är det dags att börja med skaftet. Man byter till det färgade garn man tänkt sig, antingen enfärgat eller randigt som jag gjorde. För övrigt så strävar jag hela tiden efter om jag har flera färger att jag virkar in alla fästtrådar, för att fästa massa trådar är det tråkigaste som finns tycker jag.. *smile*

Börja från vänster sida framifrån sett på skon.

 Närbild på skaftdelens minskningar.

Varv 1 - 2:
Börja och virka fm så nära tå o plös som går och glöm inte att virka i bakre maskbågen på detta första varv så man får en fin övergång mellan sula och skaft. Vänd när du kommer till nästa sida av tån och virka ett varv till med fm men nu genom båda maskbågarna som man nu gör resten av arbetet. (41)
Varv 3: Byt färg om man nu vill det, virka varvet ut.
Varv 4: Virka tillbaka tills du kommer mitt bak på skon och hoppa över en m, detta gjorde jag för att få en liten böjning bak i hälen så att passformen blir bättre.
Varv 5-8: Minska nu i början och slutet av varje varv genom att hoppa över en maska, på varv 6 minska även en mitt bak för formens skull.
Varv 9-10: Två varv med fm i fm, tag av garnet.
Virka nu en vit kant runt skokanten, från tån på vänster sida runt till nästa sida. Fäst tråden.

Märke: Lägg upp 2 lm, i den först lm du lade upp virkar du 8 fm, 1 sm för att sluta ihop ringen. 1 lm och så fm runtom en gång till, avsluta med en sm och ta av garnet. Sy fast det på skaftet med garnändan som blev. Brodera en stjärna i mitten av märket.
Skosnöret: Virka lm 60 cm långa, trä in dem med jämt avstånd i kanten på skon.

 Närbild på färdig sko

Om man vill kan man köpa färdiga skosnören som är 60 cm långa eller virka dem som jag gjorde. På bilden i tidningen har de även satt i vita sockor som sticker upp lite tufft och gulligt.


Lycka till med virkningen !!
och ha en härlig söndag.. kram!

ps.. undrar ni över något eller om ni inte tycker det stämmer hör gärna av er så ska jag försöka fixa det..

Moa