onsdag 11 november 2009

En Blommig utflykt i repris.. Juli 2007

Håller på o flyttar mina gamla inlägg från TB (Trädgårdsblogg) där jag hade Moas Gård som var min första blogg. Går ni in och tittar på gamla inlägg KAN det ibland se väldigt konstigt ut men jag jobbar på det.

Men sedan i februari har jag ju varit här och trivs ju väldans bra..

Har ju varit iväg på många fina blommiga utflykter och en av dem är när jag och min Mor tog en biltur upp på Kinnekulle för att göra ett trädgårdsbesök hos Hannu Sarenström.. Han skulle ha sin trädgård öppen för visningar i fyra dagar med anledning av Linnédagarna på Kinnekulle.


Kom på att många av Er som läser min blogg här inte har sett detta så jag ville visa bilderna från Hannus trädgård som är en fantastisk trädgård.. på många olika sätt. Det är många bilder så jag tar nog bort lite av den ursprungliga texten, bilderna får tala för sig själv.


När vi anländer så strilar regnet och det är tomt i trädgården, men snart kommer Hannu ut och vi känner oss genast välkomna och han berättar så antusiastiskt, inte lika sprudlande som på TV utan en mer nedtonad Hannu och det känns väldigt roligt att gå där i hans trädgård och höra om hans planer och visioner.. för visioner har han på sin 6000m2 stora tomt.


Det som känns direkt när man kommer in att det finns mycket av allt och det är tätt..tätt...mystiska figurer tittar fram lite här o där..personliga saker han samlat länge på..

Den övre trädgården har två långa och stora land på var sin sida av en bred grusgång...

Och i gången vaktar ett lejon nedgrävt i sanden....man får se var man sätter fötterna här..så att inte någon nafsar en i tårna.Här hänger en liten bur med med nåt?? ser ut som någon gammal relik i järn jättevacker var den i alla fall..

Tillägg 11/11 -09.. När jag var i Thailand i februari kom jag på att det var där Hannu fått tag på den gamla pinglan.. gissa om jag köpte två stycken med mig hem.. *smile*.
Här står en gammal stol så att man kan vila sig om man är trött...eller kanske inte..?


Här i bortre delen vid lundträdgården står statyer uppställda och vaktar.Här stod en staty så ensam längst in i hörnet och ser ni nedanför där är staketet jag läst om i hans böcker som jag så gärna skulle vilja ha..Här är hela landet med allt vackert gräs med riddarsporrar, axveronika massa höga växter var det och hans tanke var att det ska vara vackert hela året...komma i omgångar och byta skepnad..
Landet med gräset som säkert är 10 + 4 m..ligger lite i sluttning och nedanför allt gräs och annat jag berättat om så bredde ett gigantiskt blått hav ut sig..med inslag av lite vitt här o där..


Och längst ned var en mur uppbyggd av sten och den röda Kinnekullestenen. Lite röd Alunrot satt effektfyllt lite här o där..


Även på muren var lite vackra blickfång utplacerade..som ni ser regnade det hela tiden när vi var där men vad gör väl det när man är lycklig och njuter...
En gammal kratta och en skalle från ett djur...effektfullt.
Här ser man hela muren, jag tyckte den var fantastiskt vacker och se den lilla vackra knoppen han lagt på stenen.. Och sten är han rik på, han visade årets skörd som han grävt upp när han bara sätter spaden i jorden...ofantligt mycket var det.

Trädgårdstomtar är inget jag tycker om i vanliga fall men denna var ju för söt...inte alls som de tomtar man brukar se i vanliga fall...stod där på muren av kinnekullesten.

När man går i Hannu´s trädgård slås man av att det är en trädgård i ständig förvandling och nyröjning.. I detta landet där grepen står startklar har han nyss grävt upp en massa gräsplantor med gula vippor man ser dem lite i högerkanten..de ska också grävas upp. Hannu berättar att detta projekt blev helt misslyckat, gräset här nere tog bort effekten av landet ovanför, det med de blå blommorna och det höga gräset bakom jag visade i förra inlägget, och när han visar oss skillnaden med gräset till höger och det nysatta landet med skogsastrar i hela landet förutom i kanten av buxbomshäcken, ser man tydligt vad han menar. Skogsastern blommar med små vita blommor och är väldigt oansenliga berättar han, det är masseffekten han är ute efter och att de ska framhäva landet ovanför..


Kunde inte låta bli att fota..ett vackert stilleben...Här är hans boxbumsbollsplantering, en av dem...så vackert med lavendel insprängd och ser ni vad vackert det är mot skogen i bakgrunden...Ett kvarglömt lejon i gräsen.. blev avlastad efter en utställning berättar han och där har den blivit kvar..vaktar så fint bland ängsblommorna...Ytterligare buxbomsplantering den ligger till vänster om den förra och här har han lassat upp all sten han hittar så fort han sätter grepen i jorden...gången går ner till skogen bredvid.Här är hans festplats, ett jättestort Cocktailbord förklarade han som står stadigt när man står där och hänger, en jättelik grusplan kantad av buxbom här också och bredvid är det långa land där han planterar det överblivna gräset jag skrev om nyss...och på andra långsidan är det vilt men ändå har han tänkt och sprängt in vackra träd och klätterväxter så att det blir en fond och insynsskydd från vägen... Nedanför gräslandet är en slänt som vetter ner mot en blomsteräng han planerar där..man får plats med mycket olika saker när man har flera tusen m2 tomt och allt vetter mot den vilda naturen.Här är en äng.. med en sten han fått av den lokale stenhuggaren..en gammal en som aldrig blev såld, så vacker och utsirad..sniglarna gillar den också.

Här är ett av hans projekt..stenen på sidan är årets skörd och remsen med sten fortsätter och är mer än dubbelt så lång. Detta är i alla fall hans blivande körsbärslund...stod flera olika körsbärsträd vid huset i krukor som skulle planteras ut här, tänk på våren när körsbärsträden blommar..och en massa vårlökar runt fötterna... Bortanför den röda boden är hans stora festplats jag visade här ovanför syns inte alls härifrån och det får en att förstå hur stort det är där..Detta lejonet såg så trött ut...lutade pannan, kan det vara så att Hannu är tröttsam med alla sina projekt tro..Ännu ett stilleben så typisk i denna trädgård..vackra gamla redskap som används men ligger bara så där vackert ihop med nåt..tror jag läst om det i hans böcker att det är något till järnvägsspår om jag inte minns fel.Detta är avslutningsbilden, den vackra grinden med paret hundar som ligger där o vakar över sin herre och trädgård. Det var otroligt roligt och spännande rundtur och efteråt var vi så välkomna att fortsätta på egen hand. Vi var säkert där i alla fall en timma..i regnet med sjöblöta fötter, men vad gjorde det. Märkte det knappt förrän vi åkte därifrån och ned till Hällekis Säteri för att äta lunch, ett jättefint ställe med en stor trädgård där också men vi var alldeles för trötta och hungriga för att orka det.. Hannus trädgård räckte mer än väl..


Ja det var detta "lilla" inlägg i repris.. tyckte det kunde behövas i novemberhöstrusket.. och TÄNK OM!! Hannu kunde ha en öppen visning nästa sommar i sin trädgård.. gissa om jag skulle åka dit igen, köpte han senaste bok och vad jag kunde läsa där var flera projekt mycket längre komna och en del t o m färdiga.. *ler*.


Kram och ha en skön kväll..

Moa

6 kommentarer:

 1. Det här inlägget har jag inte sett förut, trots att jag var en trogen följare av din blogg även när du TB-bloggade. Väldigt kul att se denna gedigna trädgårdsvandring!
  Är det inte otroligt tidskrävande att flytta över inlägg från TB? Eller har du kommit på något knep?
  Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 2. WOW! Det känns som om ord för att kommentera är överflödiga. Om han har öppet igen till sommaren så vill jag också gärna ta en tur ditupp. Vi får hjälpas åt att hålla utkik =) Ha en fin dag / kram gittan

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar repris - även om inte jag heller kommer ihåg den!
  Hannu är som bekant en fantastisk inspiratör!/Anja

  SvaraRadera
 4. Jo... han kan han Hannu..... o nog hade han åtmindstonde tre öppna helger i somras. O jag kan nästan våga mig på att sätta min gamla hatt i pant på att han har öppet första helgen i maj även 2010.
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 5. Underbar bilder, härlig repris…njuter och längtar efter grönskan. Gillar lejonet som lutar sin panna.
  Så du flyttar över alla dina inlägg, har också funderat på att göra det, men är det inte ett stort projekt… Kanske finns något knep…
  Kramiz//kullervilla

  SvaraRadera
 6. Sveriges störtsa trägårdsinspiratör eller hur?
  Älskar hans trädgård.
  Kukl att se längesedan jag var där.
  ha det gott
  Annika

  SvaraRadera