onsdag 28 oktober 2009

Trädgårdsåret..

Hösten är här och än så länge har jag gillat läget hyfsat bra.. så länge löven sprakar och visar sig med sin finaste höstskrud så njuter jag. Men som de senaste dagarna när fukten och molnen legat som en stor blöt lovikka mössa över allt så har det inte varit kul.

Men nu är det dags att sluta gnälla här på Moas.. nu tar vi en liten tillbakablick på trädgårdsåret som varit, många sköna stunder och härliga ögonblick har det varit..

Följ med på en tur i Moas värld.. hoppas ni orkar för det är mycket bilder.. *ler*

Nästan inga namn finns med är ni nyfikna vad de heter finns nästan allt på Moas Flora.

Mars
Vi börjar den 17 mars då snön kom efter en lång vinter med bara blött och slask.. och så blev det snöstorm! I uterummet har pelargonerna börjat ta fart, små frösådder är på gång.När det började tina upp fick jag några fina kort.. man såg att våren varit på gång innan det vita täcket lade sig.

Jag åkte till Göteborg och till Botaniska för att möte våren med Lotta. Men blev rent av lyrisk att gå där i växthusen och sniffa på blommorna..

Inne i växthusen fanns tusentals blommande vårlökar.. mmmm.. minns vad det luktade gott.

Underbara sorter av olika slag..


Snart började snön försvinna och persikoblommen tog fart.. Kan berätta att i början september i år fick vi vår första persikoskörd.. hela tre persikor, oj vad de smakade gott.Vitsipporna i backen stod..


Hemma i trädgården så började det ta fart i landen, detta är mitt Tulpanland som jag kallar det.. det dyker upp massa olika tulpaner under ett par månaders tid, med olika blomningstid..
Vill du veta vilka kan man gå in på Moas Flora och och titta på vilka växter som finns i "Tulpanlandet".Mina tidigaste tulpaner.. som kommer redan i slutet av mars.

April

Nu kommer vi in i april månad. Nya trädgårdsprojekt.. har man ju alltid, här har vi huggit ner nederdelen på en stor Thuja och är på gång att skapa en trädgårdslund, är mycket nöjd med den idag. Men tänk så mycket energi som man har tidigt på säsongen..


Nu börjar det formligen spruta upp läckerheter ur den nyvakna jorden, den ena skönheten efter den andra..


Fritillaria är en given favorit.. så söt och näpen kommer den blygt upp..
Sen har jag ju min underbara fyllda snödroppe som jag i höst har grävt ner mer av.. vill ju bara ha massa av denna vackra sort.Krokusarna tävlar om min uppmärksamhet denna tiden..

Små minitulpaner man måste böja sig ner och verkligen titta på för att uppskatta dess skönhet..


Kungen av Fritillarian är ju denna.. eller kanske man ska säga Kejsaren.. *smile*..

Nya små vildtulpaner för säsongen dök upp.. kom inte ihåg att jag köpt dem, en glad överraskning.


Maj

Nu är vi inne i sköna Maj..

Min nyinköpta Japanska blodlönn i solljuset, liten och späd och jag hoppas verkligen den överlever vintern som ska komma. Får inte glömma att bädda in den snart..

Min härliga ädelsyren som blommade för första gången.. köpte den förra hösten så det var mig mycket kär på försommaren när den blommade så här fint..Ett nytt staket gjordes intill vår nya lund.. och den vita löjtnantshjärtanet trivdes gott där.. Keramikbollar jag gjort hos Lindalunda toppade staketet.

Mer nytt för säsongen var mina odlingslådor jag köpt, och startade. Oj vad det växte fort och bra i dessa, alldeles ny och bra jord gjorde att allt tog sig ofantligt fort.


Min älskade solfjäderslönn vid stensoffelandet..

Med min lilla drake i det hängande vattenbadet.


Gillar fänrikshjärtana under stensoffan.. allt är så himla vackert just i maj. Allt är nytt och fräscht.. och ljuset är härligt.


Nu ser Tulpanlandet lite annorlunda ut mot i början april..


Förmiddagsfika i solen..


Sköna tulpaner..Juni

Juni månad.. skolan slutar och jag är ledig från mitten av Juni, med ett långt och härligt lov framför mig..


Med mycket regn från och till blev ju det nu när vi vet i efterhand..


Men blommorna frodades i alla fall av allt regn.

Och emellanåt regnade och haglade det.. igen..

Men snart lyste solen igen.

Pionerna blommade och humlan åt sig full av nektar, han låg still som han knappt kunde röra sig..


Mitt nygjorda japanska lykta blev klar hos Lindalunda.. Passar så fint där mot den gamla knotiga stammen.. Dags att plocka in den nu blev jag påmind om.

Aklejornas tid..
Och nävorna som blommar så skönt i juni..


Juli

Så kom vi då in i Juli..Anemon.. vacker men ingen större hit hos mig, tog sig dåligt vet inte varför, får se om jag kan få de små knölarna att klara sig i garaget över vintern. Så önskar jag mig bättre lycka nästa år.Schersminblommor mot en blå blå himmel.. somrigt värre.. *ler*..

Juli var hos mig rosornas tid, det är då de blommar som allra vackrast.. den ena efter den andra, och jag njöt i fulla drag och tog massvis med bilder..Augusti

Nu går vi in i augusti..
Det är fullt av blommor i landen, tulpanlandet känns nästan inte igen om man jämför med april.. höga perenner den lila floxen tävlar med liljan Black beaty om uppmärksamheten..


Echinacéornas tid är nu, fjärilarna dansar i solen och jag jagar dem med kameran..


Nya projekt är på gång.. men orken och lusten är inte lika intensiv, har inte hunnit klart detta projekt än, men lite längre än på bilden är jag i alla fall..


Vackra droppar fångade en regnig dag i gräslökstovan..


Men fler soliga dagar kommer och vi njuter Moses och jag.. han i skuggan av schersminen och jag sitter vid frukosthörnan och läser..
September

Nu har september kommit och arbetet har börjat ett par veckor tidigare..
En del nya liljor har börjat blomma.. och är som vackrast just nu.Här ser ni förresten att pallkragarna är färdigmurade men inte putsade, det var i detta läge som orken tog slut och lite måste jag väl ha o göra nästa säsong också.. *smile*..

Vita vackra liljor fanns i mitten av september, men en del växter började visa att hösten var i antågande.. Trebladsspiran har härligt röda blad tidigt.


Syrenhortensians blommor är underbart vackra och börjar skifta färg mot rosa.. härligt krämigt vita är de nyutslagna.


Oktober

Den 7 oktober ser det fortfarande så här frodigt och fint ut i Tulpanlandet..Efter cirka två veckor såg det ut så här.. hösten har kommit och just idag är det ändå tristare där ute i landen..Nu är det mys som gäller här hos Moa.. och massa pyssel. Men jag tycker faktiskt det är ganska ok.. lite tid för vila och att göra saker inne är inte helt fel, lite lugnare tempo och det är mycket som är roligt även nu. Det gäller bara att ställa om sig och min omställningstid är över nu hoppas jag, påminn mig gärna om jag gnäller..

Ni som orkat ända hit ner borde få medalj för det var ett enormt långt inlägg med massa bilder..
Favoriter i repris för mig.. hoppas det var roligt att följa mitt

Trädgårdsår 2009.


Kram på er alla..

12 kommentarer:

 1. Ja du milde sicken "lovikamössa" som varit nerdragen över oss ett slag nu...sol igår och idag då men sååå rått...Ikväll åkte långkalsongerna på inför hundpromenaden...
  Tänk vad mycket härligt vi har framför oss nu igen...Först pysslar vi o donar ett slag...sen röjer vi bort allt fort som attan och så väntar vi...Ett tu tre så ska det sås och jord ska pyttsas lite hit o dit...ljuset kommer tillbaks och rätt vad det är så är vi helt darriga i kroppen av förväntan...Ett härligt inlägg med vackra bilder (fick backa tillbaks o kika på Moses där han låg för nu är Sally o han ännu mera lika...Sally har lagt på sig nämligen...)
  I kväll blir det tidigt i säng o läsa bok..är trött som bara den...tidsomställningen har rört till det känner jag...
  Ha det Gott...

  Kramar från Malin

  SvaraRadera
 2. Jaha, då blev det medalj till mig då!
  Härligt att titta tillbaka sådär. Det som inte blev klart i år kan göras klart nästa år, det kommer ju en ny vår.
  Jag gillar hösten och har inga problem med mörkret (inte ännu i alla fall!), vi myser, tar det lite lugnare och pysslar lite inne.

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig bildkavalkad över trädgårdsåret. Hos mig var det nu länge sedan trädgården trädde in i höstlig vila. Vi har haft frostnätter och riktigt kallt här sedan ett par veckor tillbaka. Till o med snö! Men jag älskar hösten med de vackra färgerna, luften och förgängelsen. Allt går till ro och man får tid att tänka igenom vad som blev bra och vad som inte blev så bra. Nu vill jag ha mycket snö, kalla o klara dagar med tända brasor, och frostnupna kinder.
  Kram/Ulrika

  SvaraRadera
 4. Så har jag njutit en stund av Dina underbara bilder....
  Tänk vad ett år kan bjuda på nog är det fantastiskt att bo i Sverige med årstiderna som vi har.
  Alla årstider har sin tjusning.
  Nu är det faktiskt lite skönt att få ha semester från trädgården även om det är mysigt, vi behöver nog den vilan liksom växterna.

  Solen har visat sig här i dag och det har varit riktigt skönt.
  Sköt om Dej!

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Ännu en medalj var det här..=) Härliga bilder, behövs i dessa "tider" när allt är visset o dant, känns bra att veta att allt det där vackra kommer tillbaka år efter år! Har vi bara hälsan så får vi se det igen i vår o sommar!

  SvaraRadera
 6. Åh, vilka ljuvliga bilder! Och man blir lite nostalgisk när man ser bilder från en växtsäsong som nu är slut. Men den kommer ju tillbaka. Det är det som är så fantastiskt med årstider - att det går i en evig cykel.
  Du har ett riktigt paradis och du måste lägga ner otroligt mycket tid och arbete på din trädgård. Inte alls som lata jag. Jag är mer som Moses som låg där på gräsmattan. :)
  kramar från Poppins

  SvaraRadera
 7. Inte var det för många bilder! Det är ju så de flesta av mina inlägg ser ut efersom inte kan välja bort någon =) En härlig bildkavalkad som ger en fin överblick av det gågna året. Här strålar solen idag igen och jag känner att det måste utnyttjas/njutas till max för rätt vad det är så är det bara grått, kallt och fuktigt. Jag insåg när jag läste och tittade att jag nog blir tvungen att investera i ytterligare några tulpanlökar, man kan ju aldrig få för många. Ha en skön dag / kram gittan

  SvaraRadera
 8. Hallå Moa, det här var ett suveränt inlägg! Vilken underbar trädgård du har!

  Jag kommer att lägga in detta inlägg under rubriken favvoinlägg på min blogg :D

  Marit

  SvaraRadera
 9. Underbart! Visst är det lycka att ha en egen trädgård, ha en solig dag, kram.

  SvaraRadera
 10. Hej Moa. Vilken härlig återblick på växtsäsongen vi just avslutat. Inte kan det bli för mycket bilder inte...nu kunde man ju verkligen drömma sig tillbaka och få nya förhoppningar om nästa säsong :)
  Tjingeling
  Monica

  SvaraRadera
 11. Åh jag gillar dina bilder jätte mycket!!! Bra jobbat Moa... :)

  SvaraRadera
 12. Jag fick också medalj! :) Härlig genomgång av trädgårdsåret 2009.... men är det verkligen slut redan? Många av projekten känner man ju igen. Så fint det var med liljor i kruka, det måste jag nog prova till nästa år. I rabatten har de en tendens att "försvinna" tycker jag (både i skuggan av andra växter och av liljebaggarnas framfart)... God helg!

  SvaraRadera