torsdag 12 juni 2008

Trädgårdsresan - Ulla Mohlins trädgård

Första dagen på vår trädgårdsresa gick till Höganäs och Trädgårdslegenden Ulla Mohlins trädgård. Ulla Mohlin har varit död i 10 år men hennes tankar om den lilla trädgården och skapande av gröna oaser med mycket grönt, rum i trädgården, formklippning och marktäckare.. lever fortfarande kvar. Det var med spänd förväntan vi steg in genom hennes grind.. Sedan november förra året äger Christina Ekman och Hans Ljungström hennes trädgård. De och de förra ägarna jobbar för att trädgården ska byggnadsminnesförklaras. Hoppas verkligen att de lyckas och de skriver i tidningen HD här att de ska försöka återskapa den som Ulla Mohlin en gång hade den..

Spänningen är stor när vi kliver in genom den gamla höga grinden.. och en hög häck och staket sitter skyddande runt hela den lilla villaträdgården. Som för övrigt är i ett vanligt svenskt villakvarter kan gissa på 50-60-talet på de flesta husen runtomkring. Staket och häck är för att få lä för den hårda vind som ofta viner här.

Som ni ser är det grönt, grönt och grönt.. en härlig lite mörk vildvuxen känsla kommer över mig när jag kommer in i den spännande trädgården..

Vindlande gångar genom buskage och marktäckare överallt.. grusgångar och så glimmar solen till lite här och där..

En liten färgklick ..

Och så den "stora" öppna ytan mitt i trädgården.. med Ullas gjutna jättefågelbad.. det var i den vilstolen jag satte mig i och blickade ut över trädgården och njöt och undrade hur många gånger satt inte Ulla Mohlin så här och blickade ut över trädgården och funderade..

Formklippt buxbum överallt.. och marktäckare, lite vildvuxet nu men enligt ägaren som spatserade runt omkring oss så ska de få hjälp att katalogisera alla växter och hjälp med att få i ordning lite mer..

Lite tingel tangel i träden fanns också.. charmigt.

Rund ledstången upp till uteplatsen bredvid huset fanns buxbom klippt runt ledstången..

Här blir det lite sydeuropeiskt över hela altanen.. en murad mur för att få lä och för att få ett riktigt skönt trädgårdsrum. Husets vardagsrum har utgång med dubbeldörrar ut på fotots vänstra sida.. och på höger sida är en mur längsmed tomtgränsen och där växer bambu. Tänk så härligt det rasslar i vinden..

Går man lite bakåt och åt vänster så ser man ut över trädgården och dammen.. Härliga gamla höganäsplattor här och där. Både runda, fyrkantiga och rektangulära, men alla i den lite ljusbeigbruna färgerna, så fina och samstämda ihop.

Vid uteplatsen fanns naturligtvis lite porlande vatten från ett lejonhuvud.. och bredvid ett vackert silverpäronträd.

Här har jag gått igenom den vackra muren och den gamla dörren och kommer till köksträdgården.. se så vackert det är. Ett fönster i galler, rostigt och härligt och skapar ett fantastiskt mönster på karmen.

På andra sidan muren finns detta vackra turkosa porlande vattenhål.. så vackert i muren.

Här i hennes köksträdgård märks nog förfallet mest men man ser ändå strukturen på hur det en gång var.. Här är vör övrigt enda stället där man ser gatan utanför och där man från gatan ser in ordentligt..

Denna gröna bild får avsluta Ulla Mohlin-inlägget.. ganska typiskt tycker jag. Vacker gammal stam.. formklippta buxbom och taxus-buskar, vintergröna som marktäckare och så en liten färgklick av vackra blå irisar..

Lev väl och ha det gott..

Kramiz och imorgon är det fredag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar