tisdag 24 mars 2009

Botaniska del två - Fritillaria..

Har så himla många bilder och jag blir alldeles lyrisk av mångfalden som finns av alla sorter. Varje vår lusläser jag Botanicus lökkatalog.. och beställer en hel del till varje höst, jag köper i affärerna och ändå ser jag ju när jag kommer in i ett sådant här växthus att jag har en liten spott i oceanen av alla sorter som finns.
Alla bilder är klickbara och blir så himla mycket finare i större format..
Här är ett av växthusen som de driver upp lökväxter i.. gissa om jag hängt över alla kanter där och fotat alla små raringar.. Men jag blir så himla arg på mig själv att jag inte kollar och fotar namnen också.. men jag blir väl alldeles uppspelt och glömmer av en såå himla viktig detalj. Men några har jag fotat, annars får ni njuta och en del av er kanske t o m vet vad det är för sorter.. Det är ganska många bilder så ni får se hur länge ni orkar.. *ler*.
Fritillaria chlororhabdota, lite konstigt namn jag kan ha läst fel för det var lite suddigt.. men visst är den läcker. En sån här vill jag haaaaa.....


Vet ni förresten att man ska ha sand.. mycket sand när man planterar en hel del lökväxter och fritillaria är en sådan. Från Botanicus fick jag reda på att man gräver en grop, fyller med sand längst ned sätter löken och lite sand runtomkring, sedan fyller man på med en go jord.

Fritillaria pinardii, ännu en läckerbit..

Och att detta stämmer kan jag ju se när jag tittar på alla lökbäddar.. de har även sand ganska grov överst har läst att det är för att inga bakterier ska frodas o må gott..

En sån skönhet..

Jag pillade lite i några krukor.. och längre ned var det finare sand.. nästan bara sand hela vägen ned.. så jag får ut och "knycka" sand i lekparken till mina lökväxter som jag förmodligen kommer att köpa i år.. *ler*

Under kjolarna.. är det vackert.


En del lökväxter ska ju bakas också.. ja inte in i ugnen då men de ska ha det så torrt och soligt som det bara går i en trädgård. Alltså mager jord, stenar och grus, väldränerat och massa sol..

En mörkögd skönhet .. eller hur?


Vad har jag för förutsättningar för sådana bakbäddar.. ja några få, men jag vill ju ha lökar lite varstans.. ja de får allt nådigt försöka trivas tänker jag.

Visst är den läcker.. men vad sjutton heter den?
Ja det är klart man måste tänka på lämpliga ställen, jag sätter ju inte min dyring i mitt skuggigaste land.. köpte en lök för 95 kr i höstas.. ojoj hoppas den har överlevt vintern.

En nästan svart en..
Nu undrar ni säkert vad jag köpte för 95 kr.. jo det var en VIT Krollilja.. en drömblomma för mig.. så till slut köpte jag en, så hoppas jag den förökar sig massor.... *ler*
Oj vilken sötnos.. den får gärna flytta hem till mig..

Den här är väldigt lik Kungsängsliljan men saknar rutorna.. både i storlek och lite i färgen är lik tycker jag.
Fritillaria tycker jag är så underbart vackra.. lite blyga, inte så framträdande i trädgården dess bladverk är inte så vulgära som t ex tulpaner och efter blomningen tänker jag inte ens på att det är en vissen fritillaria där .. ser inte alls så risigt och fult ut som det kan göra med andra lökväxter.
Fritillarian är en sådan blomma som man måste ner på knä för att upptäcka om man nu inte är så lyckligt lottad så man har en fritillariaäng i trädgården.. det har inte jag kan jag säga men jag skulle gärna vilja ha..
Fritillaria Armona, ett väldigt suddigt kort på nament så jag är lite osäker där..
Ja det var allt.. ja jag säger bara det MER FRITILLARIOR TILL FOLKET.. i alla fall till mig..
Ha en skön tisdagskväll och en underbar onsdag..
14 kommentarer:

 1. De är verkligen vackra Fritillariorna.
  Synd att de kan vara lite svåra att klara.
  Det måste ha varit underbart att gå och titta på allt som blommar i växthuset.
  Pärlhyacinterna var inte så dumma de heller. Jag har en del olika sorter, och försöker att samla på mig fler :)
  Underbara bilder från Thailand. Det behövs lite sånt nu när det är kallt och vitt igen :(

  Ha en bra vecka!
  Kram Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 2. Vilka härliga bilder!

  Man blir rent av lyrisk av alla dessa knoppar som spirar överallt och längtan till våren......

  Kram

  Flisan

  SvaraRadera
 3. Vilka underbara fritillarior! Jag älskar dem verkligen. Har för få helt klart.
  Den där cho..... skulle jag nästan ge vad som helst för.
  Hät fick vi bakslag i vädret och vaknade till snö och nordliga isande vindar idag. Usch!

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Ja, vad ska jag säga? JAG VILL HAAAAA!!!! // Peter

  SvaraRadera
 5. Jag tappade andan en kort stund, trodde att du visade bilder från dej... Sorry, att jag stressar, du har inte missat något, våffeldagen är på onsdag, kram.

  SvaraRadera
 6. Det håller jag med dig om!!!!! De är ljuvliga.... och jag vill ha många, många hos mig med :) Ta och kolla in den här sidan:
  http://fritillaries.blogspot.com/
  Ha det gott, kramen =)

  SvaraRadera
 7. En fröjd för både öga och själ :D
  Jag njuter i fulla drag av denna tid :D
  Kram Lily

  SvaraRadera
 8. Åh, vilka underbara bilder. Härliga blommor, kanske något för mig då vi har sandjord här. Ska lägga blommorna på minnet. Bara inte minnet är för kort igen. :).
  Trevlig onsdag!

  SvaraRadera
 9. Hej Monica!

  Ohh jag älskar växthus..oavsett om det är små söta privata amatörväxthus eller stora odlarväxthus...

  Underbara bilder!!!

  Kram
  Mia

  SvaraRadera
 10. Vad säger man...blir alldeles ordlös...
  Frittelarierna här står planterad i lerjord ,ingen som helst sand i närheten. Dock i en ganska torr rabatt eftersom Apeln tar all fukt som finns där.
  Underbara blommor allihopa!

  SvaraRadera
 11. Så fina allihopa! Skulle gärna ge dom en liten plats hos mig... Grävde ner några Fritillaria lökar i höstas och hoppas hoppas de vill komma upp i vår.
  Ha det gott

  SvaraRadera
 12. Vilka härliga bilder Monica! Fritillarior är så fina, så konstigt att jag inte har några då. :) Hoppas din vita krollilja blommar i vår. När brukar höstkatalogen komma från Botanicus? Spännande blogg Lotta länkar till.

  Ha en skön vecka! Kram Karin

  SvaraRadera
 13. Oj nu måste våren "spritta" i din kropp!! Så mycket vackra bilder och blommor!!
  Tyvärr lyser våren med sin frånvaro hos oss och vädergudarna har lovat mera snö idag. :-(
  Önskar Dig en skön helg!
  Kram

  SvaraRadera
 14. Underbara bilder! Man blir ju sjuk efter dessa blyga skönheter. Jag har ju en i kruka som jag tänker plantera efter blomningen, får fixa en riktig sandbädd. Samtidigt får ju dessa inte torka ut, så jag får det inte riktigt att gå ihop.
  kramar

  SvaraRadera