fredag 1 februari 2008

Hur man syr en cup-cake..

Det har värmt så gott med alla fina ord från Er alla.. alla är guld värda. Funderade mycket på om jag alls skulle skriva något.. men det kändes rätt efter några dagar att kanske förklara varför man försvinner lite härifrån. Focus flyttas till att bara röra familjen i sådana här lägen och jag har inte orkat och haft energi nog att ens kolla vad ni har haft för er, men det kommer, börjar känna mig nyfiken på vad ni sysslat med, och det är väl ett tecken på att vardagen så sakteliga börjar komma tillbaka.

Vill visa mina Cupcakes.. eller bakelser på svenska, korrekt översatt är det väl muffins, men jag tycker det är mer bakelser än muffins... Lite steg för steg eftersom några frågat hur man syr en sådan här liten skapelse.. Det går ganska fort och är inte alltför svårt, detta material behövs..

Lite tyger, jag har hade lite rosa plysch och vit filt till den rosa bakelsen. Den gröna är filt och även den stora vita. Man kan använda fleecetyg eller andra tyger som tycker har en yta och färg som passar. Jag har använt töjbara tyger till stommen eftersom jag tyckte det var lättast när man skulle stoppa den med vadd och få en fin rund form. Man behöver vadd, pärlor som man tycker passar. Stora muffinsformar har jag haft, man kan använda små också men då blir det mindre bakelser. Tyckte de stora passade bra eftersom diametern blir lite större som ni ser har jag klippt av lite på höjden för de små bakelserna.. den stora vita som jag har på bild nedan är inte avklippt.

Klipp till två stycken rundlar.. den minsta ska vara lite större än diametern på muffinsformen eftersom det försvinner en del när man syr. Den störra ska vara större , men ni ser ungefär skillnaden.. jag klippte på ett tyck och det gick bra.

Nu är det dags att nåla ihop delarna.. Jag tog fyra nålar och satte ihop sen sydde jag i kanten.. det behöver inte vara någon skönsömnad för det försvinner i formen, jättebra eller hur?

När man nästan kommit runt fyller man bollen med vadd.. tryck i ganska mycket så det blir en fast och fin form, sy ihop resten.

Som ni såg på översta bilden har jag tagit två remsor av vit vadd, klippt vågmönster och putsat den lite fint, sen syr man fast den runt övre delen på bakelsen.. dessa stygn syns heller inte, så det är bara att tråckla på. OBS! Tänka på att den ska sys ganska långt upp annars försvinner den fina kanten ner i pappersformen.

Här är rosen på väg att sys, denna bild är förstorad, sjävla remsan av filt är kanske 5-7 cm lång också den vågkantad i överkant, men denna klippte jag lite mindre vågor på först och sedan större för att det skulle bli mer som en ros.. De små vågorna ska vara i början när man rullar ihop och syr rosen. Man kan tråckla lite i nederkanten.. några stygn och sen rynka ihop och fästa och sedan tråcklar man några stygn till och så håller man på. Bra att fästa undertill lite då och då så att man ser att det blir som en liten ros..

Och så är det dags att sätta på rosen. Några limmade jag med limpistol och ett par har jag sytt fast. Går ju fort med pistolen.. Sist syr man på pärlor med vanlig sytråd.. och så limmas hela bakelsen fast i muffinsformen och så är det klart.. Sen kan man variera detta naturligtvis i alla upptänkliga former, jag gjorde ju en liten princessbakelse..

Och en vit stor bakelse.. den har lite mindre pärlor påsydda, och så har jag sytt en rosa ros och gröna blad är utklippta och fastsydda..

Nu är det bara för er att plocka fram tyger, pärlor och muffinsformar och sätta fart, nu är fredagskvällen räddad.. .

Kramiz och ha en riktigt skön fredagskväll..

3 kommentarer:

  1. Guuud vad fin!!! Tacktack nu har jag en bakelse att göra på syslöjden. Den här är snyggast!!! TACK! /En glad 8-klassare

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera