torsdag 17 december 2009

Blomkalendern - Lucka 17

Ljuvliga lilla Fänrikshjärta.. kan man bli annat än kär när man ser så näpen och söt den är i närbild. Satt och funderade på hur många av mina favoriter som är små så man man inte inser dess fulla skönhet förrän man kommer dem riktigt nära.



Hur skulle det vara om man hade alla land i ögonhöjd så man såg allt mycket bättre.. ? Gräva långa gånger bredvid landen så man kommer ner i rätt höjd, tror minsann jag läst att någon trädgårdsfantast gjort detta.. minsann var det inte självaste Hannu Sarenström som testade det.. *fniss*..




Här tillsammans med min fyllda röda pion, den tidigaste av mina sorter.. Nu börjar det bli snålt med dagar innan jul.. hur ska jag få plats med alla mina favoriter, ja i detta inlägg får jag köra ihop dom lite..
Löjtnantshjärtan är ju ganska nära dessa små släktingar... men precis lika fina och om inte finare.. ja det är upp till betraktarens ögon att välja eller inte..



Och varför ska man välja, när man kan ha alla dessa ljuvliga sorter hur man vill och var man vill om man har lyckan att ha en egen täppa.. och om inte så kan man gå och titta i andras och njuta av skönheterna innaför staketen.. *ler*.





Dagens recept är en mjuk pepparkaka.. inte för att jag brukar göra det varje år men i år så.. Jag har nämligen köpte mig en ny form på Ikea.. Röd och fin med hjärtan i botten, eller toppen hur man nu ser det..



  Tyckte den var fin och röd och passade alldeles utmärkt inför julens bak. Det enda negativa var tycker jag att hjärtana kunde varit lite djupare så de syns lite bättre på den färdiga kakan. Det var en utbytbar botten som var slät också, bra köp i alla fall en rejäl form.

*************************************************************
Prästgårdens Pepparkaka


100 gr smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker 
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 tsk ingefära
1 1/2 tsk nejlikor
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Smörj och bröa en form, ca 1 1/2 liter. (tror nog min är lite större därav att kakan blev lite tunn)
Smält fettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt gräddfilen, matfett, kryddorna och mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. 175 grader. 





Jag dekorerade med florsocker, lade först en litet tårtpapper på och siktade sedan över florsocker, garnerade med små röda pärlor med jordgubbssmak.

Lycka till..
*************************************************************

Idag är min sista arbetsdag för denna terminen.. imorgon är det JULLOV..... *smile*

9 kommentarer:

  1. Hej Moa, Ja du alla hjärtan är så söta och så spröda i sitt växtsätt,men det är så synd för de blommar över så fort tycker jag,
    pepparkaka ja det hör julen till verkligen Nu när vi fått så mycket snö så har ju julstämningen infunnit sig med hos mig, Men i dag så har jag givit upp projekt bil gick inte få fram den pga all sn., Så det blir innejobb bara idag med en öm bak,,Fniss,,,

    SvaraRadera
  2. Dessa söta hjärtan :) Jag har rosa hjärtan, både stora och små herrar och skulle gärna vilja ha vita med *blink-blink* :)

    Jaha - så nu är du ledig din gottegris :) Jag jobbar denna veckan och sedan måndagen - sen är jag ledig :)

    Ha det så bra, kramen :)

    SvaraRadera
  3. Skönt med jullov! Snart är även vi där...
    Pepparkakan såg smaskig ut!
    Och fänrikshjärtat hör definitivt till favoriterna!

    /Lillianna

    SvaraRadera
  4. och jag börjar mitt jullov idag!

    Sååå underbart att få tid att sova och förbereda julen lite längre i år!

    Ha det gott!

    Kram

    Flisan

    SvaraRadera
  5. Vackra är de. Jag vill på detta sätt tala om att ängeln har levererats och var vackrare än mina förväntningar. Jättefin är den, och jag tänker beställa fler av dig framöver. God Jul och ta det lugnt med julstöket.

    SvaraRadera
  6. Så söta blommor. Löjnatshjärtan är min absoluta favorit. Fin form till att baka i. Skönt med lite ledighet.Jag är också ledig nu ända till 2/1. Kram

    SvaraRadera
  7. Kan tänka mig att det ska bli skönt med jullov! Men du har kanske en del att fixa med fast det är lov;=D!!
    Mjuk pepparkaka är en av detta hemmets favoriter. Hinner nästan inte komma ur ugnen förrens, vips så är den borta.

    Dina foton på blommorna får mig att längta till sommaren. Någon favorit har jag inte. Du vet jag ÄLSKAR nog ALLA blommor.

    Hur går det med julkortstillverkningen? Bra hoppas jag! Själv fick jag postat mina i tid. Hör ikke till vanligheterna.

    Nu ska jag kasta mig i fåtöljen en stund.

    Ha en skön kväll.
    Kram♥/Gunilla

    SvaraRadera
  8. Älskar hjärtan som du säkert vet.
    Mitt favo hjärta är silverhjärta skall visa dig någon gång.
    Ser god ut och lite ovanligt eller?
    Ha de gott
    Annika

    SvaraRadera