fredag 18 december 2009

Blomkalendern - Lucka 18

Dessa två engelska rosor får vara en symbol för alla rosor jag älskar och har..
Detta är en av de två som jag köpte först till trädgården, 'Winchester Cathedral'.. ljuvligt vit, lite rosa strimmor när den är i knopp och nyutslagen.. doftar friskt av ros och citrus.. underbar *smile*


De engelska buskrosorna är underbara och jag är så glad över dem. 'A Shropshire Lad' och en ros som heter 'Falstaff' köpte jag direkt från, David Austin i England kanske lite onödigt finns säkert på närmare håll men det var lite kul.. vi var flera på jobbet som beställde så frakten blev minimal för var o en..




 Dagens recept är Vörtbröd, fick detta receptet av min arbetskompis Cathrine hon bakade bröder förra året och säger att det är jättegott och enkelt att göra, precis som det ska vara.. *smile*..


*************************************************************
Vörtbröd
2 limpor

50 g smör
2 flaskor lättöl
2 pkt jäst
2 dl sirap
1,5 dl russin
2 påsar vörtmix á 90 g
2,4 l rågsikt

Smält matfettet i en kastrull, tillsätt ölen och värm blandningen till 37 grader (fingervarm). Smula ner jästen i en degbunke, häll i degvätskan och rör tills jästen löst sig. Blanda i sirap, russin och vörtmix med kryddor. Tillsätt mjölet, men spara 1 dl till utbakningen, och arbeta degen kraftigt tills den är smidig. Täck degen med bakduk och låt jäsa i 40 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma delarna till limpor, lägg dem på smort plåt och nagga dem med gaffel. Täck limporna med bakduk och låt dem jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Sätt ugengen på 200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. (Eventuellt kan en plåt sättas in ovanför bröden mot slutet av gräddningen, det gör att de inte blir för mörka.) Låt bröden kallna på galler under bakduk.


*************************************************************

Lycka till och ha en skön fredagkväll.. 
Moa

9 kommentarer:

  1. Austinrosor är underbara!
    Trevlig helg
    Birgitta

    SvaraRadera
  2. Härliga rosor, man kan nästan ana doften. Din Amaryllis "Apple blossom" är ju också hur fin som helst och snacka om att den lever upp till sitt namn. Ha en skön helg. // Kram Peter

    SvaraRadera
  3. Åh den vita är så underbart vacker. Tänk att ha en sådan fägring i sin trädgård.

    SvaraRadera
  4. Så fina rosor..... Vörtlimpa finns det underbart god i ett bageri i Jörlanna för dem som inte vill baka själva....
    Ha´t himla gôrgôtt
    Nina

    SvaraRadera
  5. Fina bilder att se på nu när vi har så kallt.
    God Limpa inte alltför krånglig att göra.

    Kramar!

    SvaraRadera
  6. Förtjusande rosor! vilken längtan jag fick efter försommaren...... mmmmm :) Fast nu har vi ju fått LITE snö och får mysa med det vackra vinterlandet - allt har sin tid som det heter...

    Att spara amaryllislökar har jag aldrig gjort men det kanske man borde prova? Sista tipset jag läste var att vattna och ge näring efter blomnig, plantera ut dem till våren, ta in dem tidig höst, sätta dem på undantag (samma förhållande som ett slaskeskåp för de lär trivas att torka in där), ta fram dem i december och vips! så har du nya, frodiga knoppar...... vet inte om jag skall tro på det men kanske värt att prova :)

    Nä, läggdags.... natti, natti.. kram :)

    SvaraRadera
  7. Hejsan!
    Har haft lite otur med mina rosor så till våren ska jag läsa skötselråd. Nu är rabatterna grundade så nu är det skötsel av det man har som gäller. Ja en del fröer ligger och väntar på sådd, men det är alltid bra att ha plantor där det uppstår något hål. Köpte från början rosorna efter färg och höjd men har en del vita som är så vackra. Ha det gott, Karina.

    SvaraRadera
  8. Underbara rosor och vörtbröd är gott!

    SvaraRadera
  9. Austin roser = Lykke!!!
    Duften di gir i hagen er helt underbar

    SvaraRadera