tisdag 8 december 2009

Blomkalendern - Lucka 8

Fritillaria säger jag bara.. finns det något som de vackra ljuva blommorna.. och då tänker jag mest på Kungsängsliljan.. den vita och den vanligt shackrutiga rosaröda.. finns det något ljuvligare på försommaren..



Sen har jag ju upptäckt att just fritillariasläktet är jättestort, finns så mycket vackert. Genom Botanicus har jag köpt flera efter att ha blivit tipsad om sorter av min trädgårdsvän på jobbet.
Och efter mitt besök Botaniska trädgården i Göteborg denna våren, med Lotta där vi länge o väl kollade in deras växthus med alla lökväxter.. *herregud amalia*, säger jag vilket överdåd, en gudasyn för oss som älskar vårens lökar i alla sorter och Fritillarian ja den fanns med i många olika skepnader..



Fritillaria acmopetala ssp wendelboi, 'Brungul klocklilja' är en annan älskling inom släktet som tyvärr inte visade sig denna sommar.. hoppas hoppas den bara vilat sig ett år.

Helt plötligt kunde jag inte hålla mig till en bild.. *sorry*..


Hittade ett nytt recept på knäck i Allt o mat, verkar gott om man nu gillar lakrits och knäck. Liksom två goda saker på samma gång.. eller? Trendig knäck stod det i tidningen, ja ja säger jag.. =)

**************************************************

LAKRITSKNÄCK

Lakritsextrakt och arom finns bl a i Panduros butiker. Det tar ca 30 min att tillaga. Till 60 stycken: 2 dl vispgrädde 2 dl strösocker 2 dl sirap 1 1/2 tsk lakritsextrakt 1 krm saltlakritsarom 1 tsk flytande svart hushållsfärg 1 dl skållad, hackad sötmandel 40 gr smör, rumsvarmt
  1. Sätt ut pappersknäckformar på en plåt. Koka grädde, socker , sirap och lakritsextrakt i en kastrull till kulprov, 121 grader. Rör med en träslev emellanåt.
  2. Tillsätt saltlakritsarom, svart färg, hackad mandel och smör.
  3. Fyll knäckformar och låt knäcken kallna. Förvara knäcken svart i en lufttät burk.


Visst ser de lite häftiga ut, frågar jag mina barn ska vi göra sådana här men jag gillar nog vanlig hederlig knäck bättre, tror jag.. =). Vi får nog göra båda sortera i år men då får allt sonen hjälpa till tycker jag.

****************************************************

Ha en bra tisdag.. var rädda om varandra.. och om dig själv.. *ler*..

8 kommentarer:

  1. Du får en att börja tänka på våren! Satte kungsängsliljor i fjlol, de blommade fint, men nu börjar jag undra - ska de komma tillbaka i år eller inte! /Ruben

    SvaraRadera
  2. Hej, råkade "trilla" in på din trevliga blogg
    :-)
    På tal om lökar så hittade jag lite smålökar i våra bodar idag, uppgrävda och sedan bortglömda.
    Jag hade lagt dem i en kruka huller om buller utan jord,för att någon gång få ner dem i jorden igen. De hade börjat sätta små blad, och idag fick de tillslut komma i jord i några krukor. Sedan in i stallet med lite extraljus och värme, och tanken är att de ska blomma så där lagom till jul:-) Vi får väl se om planen lyckas...
    Må så gott, Maria

    SvaraRadera
  3. Fritillaria, så fin så fin. Och lakritsknäcken är också fin! Jag har sett recept på chokladdoppad lakritskola som jag varit så skeptisk mot, men förra året fick vi såna av en tjej som gjort. Och så himmelskt gott!!! Så i år ska jag göra egna, det ska vara turkisk peppar som smaksättare. Kram! /Jenny

    SvaraRadera
  4. Fniss - inte gör det något om man bränner vid lakrisknäcken, den skall ju vara svart ;) Men tja, varför inte våga nytt? Jag har ätit lakris och choklad och efter första chocken, smakde det riktigt gott :)

    Vårblommor - ja suck..... så fina och så efterlängtade!! Jag köpte en gul sort och det skall bli spännande att se om den tittar upp ur jorden till våren.

    Hoppas du mår bättre idag :) Kram 8`)

    SvaraRadera
  5. Kul det här med att du visar blommor och har ett recept varje dag. Kungsängslilja har jag pillat ner. Den ser jag verkligen fram emot. Har varit på en annan blogg nu och klikat på dina underbara dockor. De är så söta..Kram Lena/isis

    SvaraRadera
  6. Två favortier på samma gång.
    Lakris är gott men knäck har jag aldrig testat.
    Ha det gott
    Annika

    SvaraRadera
  7. Åh, Kungsängsliljor! Det får mig att tänka på en påsk då jag och min bästa kompis fikade på Ektorpet på Djurgården. Det var fullt av dem runt omkring där vi satt, de fick fikat att smaka ännu bättre. Det är ju Upplands landskapsblomma också, och jag är ursprungligen upplänning. Härligt att få se dem så här i december. Kram

    SvaraRadera
  8. Ååååh fritillarior! O `min´ dessutom! Underbart!
    Krya på dig så du
    får´t himla gôrgôtt
    Nina

    SvaraRadera