måndag 22 februari 2010

Idag ska jag trotsa Kung Bore..

För nu ska fröerna ner i sina byttor.. var dom nu är?

 ************

Snörapport 1:

Kan dom vara under där? Kan så vara men jag får nog leta i andra gömmor för att komma åt det där struntar jag nog i.  

****************

I år har jag medvetet väntat innan jag tittat på alla fröpåsar jag beställt.. som jag inte skulle göra, eftersom jag har mycket kvar sedan andra år. MEN det finns ju så mycket fint att köpa.

Tidigare år har jag börjat för tidigt med frösådder, det har varit svårt att få dem att klara sig hela vägen till utplantering. En del har växt över alla gränser en del har tynat bort till slut. 
Vissa är säkert fortfarande för tidiga att så men jag ska börja så smått i alla fall.. 

Vi har beställt från olika fröleverantörer på jobbet och det har blivit från Runåbergs Fröer:

Salladsgurka 'Boothby´s Blonde' Liten vit gurka som är söt och god att äta stod det.

En till Salladsgurka 'Miniature White'.. lät också som en god sort.  

Körsbärstomat 'Mei Wei' lät så got så den kunde jag inte motstå.

Chile peppar 'Espelette', i år vill jag ha en chilibuske som är smak på, förra årets buske för det blev det, klippte jag ner i helgen fortfarande med massa frukter på men helt smaklösa.. eller snarare som paprika, ingen styrka alls. Fröerna var tagna från en het chilifrukt jag köpt i affären. Hoppas på bättre tur i år.

En till Chile peppar 'Hot Lemon' tyckte det lät riktigt gott.. 

 ****************
Snörapport 2:
  

Kort taget utifrån vår väg.. in på gaveln mot vardagsrum och uterummet.. en jättehög av snö efter all skottning från uterumstaket. Längst fram i bild är staket in mot trädgården.. snön går precis upp till överkanten.. och man ser toppen på stolpen på vänstersidan.. och den är 1.25 m hög!!!

*******************

Från Plants of Distinction har jag beställt..

Helleborus 'Elizabethan Ruffs'.. hoppas hoppas den lyckas, någon som har bra tips?

Helleborus 'Double Purple'  båda är hur läckra som helst på bild.. 

Kom på att dessa två skulle säkert varit i jorden redan i januari.. hmm. 

Sedan kunde jag inte motstå en Papaver Papeniflorum 'Poppy Black Beaty' en svart jättedubbel pion.. *smile*.


**************

Snörapport 3:

  
  
Snöskottning på hög nivå har det varit i helgen,mycket motion för rygg och armar tänk vilken vältränad man jag får.. *fniss*.

  

 Och son förresten.. för han är ansvarig för denna hög som kommer från Garage och uterum..

  

 En del andra har inte varit så flitiga men det är nog svårt om man är på andra sidan jordklotet.. Stackare säger jag när han kommer hem. Jag tänker då inte skotta hans vallar.. taskig granne, jag?

*******************

Ett annat frö jag ska testa att så är Slingerstormhatt.. Söta Christina skickade mig små fröer så jag hoppas jag lyckas med dem.. 

Från Impekta har jag beställt.. 
Försökte få till länkar till var o en men ser nu att alla länkar blir till förstasidan.. konstigt..?

Vit Klockranka 'Cathedral Bells'.. fick så fina fröer från Lotta förra året och blev väldigt förtjust i denna snabbväxande klättrare, men tyvärr mognade aldrig dessa till fröer så nu har jag köpt mig en sort. 

Babyleaf 'Asian All Green Mix' en asiatisk grönsaksmix som ska bli spännande att testa.

Sen har jag köpt Trädgårdsportlak 'Gul' jag föll för grupptrycket för "alla" de andra tre på jobbet köpte detta så jag föll.. det är i alla fall en kryddväxt och jag har ingen aning hur den smakar men man kan ha den i sallader. Men bladen ska i alla fall vara rika på E-vitamin och Omega 3-fettsyror.


Ja det var mina nyköpta för i år sen har jag BARA 19 sorter till som är fådda, plockade och sparade som jag skulle vilja testa.. Så får vi se vad som blir nåt av eller som åker direkt ner i komposttunnan.. *smile*

********************

Snörapport 4:

  

Vårt nyskottade hörne här i världen.. t o m skottat för Sotarn som ska komma imorgon.. är väl typiskt att han ska komma när värsta snöstormen har farit fram!!
En liten avslutningsbild.. blev visst ett långt inlägg hoppas ni orkade med att läsa..

  

En Balettdansande Gulsparv.. 


 

14 kommentarer:

 1. Oj då.. du har mycket att stå i.
  Lemon Chili eller vad den nu hette låter super god.
  Trädgårdsdrömmar Carina och Ken kan nog hjälpa dig med råd om julrosor eller Birgitta.
  Så mycket snö...
  Tur vi hämtade köket som vi gjorde, tänk om vi hamnat i det eländiga väglaget...
  Hua mig...
  Ha en bra dag bland sådderna
  Annika

  SvaraRadera
 2. Du har då att göra hela dagen hör jag. Många sorter var det.
  Lycka till.
  Stackars granne, ja de lär väl bli chockade att komma hem till detta ovanliga landskap.
  Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 3. Ja det är mycket snö nu. Vilka fina blommor du beställt. Här har solen lyst idag. Och varit jätte kallt. Ha en fin fin dag/Gela

  SvaraRadera
 4. Jösses vad mycket snö ni har! Och massor av frösådder på G, det låter bra =) Julrosorna var verkligen läckra!!!
  Jag har också försökt att inte starta så tidigt med sådderna i år. Med tanke på vintern så vet man ju inte om de får stå inne längre än normalt. Även om jag har ganska gott om plats för lysrör och sådder så mår de ju inte bra av det hur länge som helst. Nu har jag sått alla frön jag kan så just nu, så jag får lugna mig lite med resten (men det kliar i fingrarna) Ha en fin (lov?)vecka / kram gittan

  SvaraRadera
 5. tjo och tjim du har mycket att så! Roligt att få läsa om dina nyval!

  Själv direktsår jag mest i brist på utrymme, men en dag, just nu i en dröm, har jag mitt eget VÄXTHUS... *LER*

  SvaraRadera
 6. Jag sådde i går och det kändes så bra så. Jag har också lärt mig att vänta för annars får man lätt långa rangliga plantor bara.

  Snö snö o åter snö! Just nu har vi uppehåll här. Får se omdet går att ta sig till Lund i morgon som jag tänkt. Kram!

  SvaraRadera
 7. Så mycket snö! Jag är van att det är vi som har de mängderna, men så är det inte i år. Vi har kallt, men ovanligt lite snö.

  Slingerstormhatt är jag lite nyfiken på. Om jag inte minns fel är den ju perenn.

  Må så gott!

  SvaraRadera
 8. Attans - skrev en lååååång kommentar och så försvann den... *irriterande* Skrev att det är en massa attans snö! *svordom* och funderar på att det kommer bli en attans massa vatten är den smälter.

  Att det har såtts fröer här med, tomaterna växer bra och jag kan dela med mig av fröer för inte behöver jag fylla trädgården med tomater i sommar ;)

  Har också sått 3 fröer av den rosa Klockrankan och håller tummarna att de gror! Spännande med dina julrosfrön och visst vill de ha samma behandling som Slingerstormhatt - alltså lite kyla innan värme - som naturen. Mina står ute i vinkastet, sedan lyfter jag upp och fram dem när solen kommer - när den nu kommer..... *irriterad igen*.

  Ha ett himla skönt lov!! Kram ♥

  SvaraRadera
 9. Vad härligt att du har en massa sådder att se fram emot nu när det är så mycket snö ute! Det var många härliga fröpåsar du har beställt!! Ha det bra nu bland alla fröer :) / Irene

  SvaraRadera
 10. Tur du har lov med så många fröer o få i jorden.... Börjar bli orolig för vårfloden, vi kanske kunde haft användning för den där tunneln till havet redan i vår.... Kommer o bli en hel del vatten som ska förbi dig.....
  Ha´t himla gôrgôtt
  Nina

  SvaraRadera
 11. Hej Moa
  Huvaligen, säjer jag som norrländska, så mycket snö har inte vi, bara någon decimeter.
  Men det är bra för dina perenna växter, och en del skadedjur dör nog, förhoppningsvis.

  Jag har slingerstormhatt, purpur, jag har haft den i många år, den frösår sej själv, det kommer några nya plantor varje år.
  Jag har en bild här http://vindsromantik.blogspot.com/ långt ner på höger sida.

  Ha det gott
  Kramar
  /Maggan

  SvaraRadera
 12. Hello litle farmer...harvest - ja visst...oj så beroendeframkallande de där spelen var...jag började i söndags när det var hel lugnt på jobbet o sen har jag varit ledig...vaknade i måndags morse o fick bråttom upp när jag kom på att "det stod mat på spisen"...
  Ja jag har börjat så...men bara nyköpta saker för jag kommer inte in i växthuset där min fröburk står...men det är en ynnest att ha trädgårdsintresset o kunna "fly" från snön ett slag...lycka till med sådderna nu!

  Kram från Malin

  SvaraRadera
 13. Hejsan!
  Det där har jag redan en plan för "ler". Jag tänker åka den 3 januari och återkomma den 15 mars när vi blir daglediga, och då har snöeländet töat bort. Två fröskick har det blivit och jag som bara skulle ha rädisor. I år så är jag försiktig med sådderna men så har jag ju inga ettåringar som ska sås heller. Jag har sått chili, paprika och melon och när de inte behöver undervärme så ska det sås tomater, sen blir det resterande om jag har plats för köksrenoveringen. Ha det gott, Karina.

  SvaraRadera
 14. Visst är det svårt att begränsa sig när det gäller fröer. Det finns sååå mycket fint och sååå mycket man behöver liksom.
  Ska försöka ta tag i mitt sådderi igen till helgen.

  Kram
  Anna

  SvaraRadera