måndag 12 september 2011

Färgglada favoriter just nu..

Så färgglad och lysande där i gruset.. min andra planta, den första försvann i vintras kanske är den inte riktigt vinterhärdig.. någon som vet? Får väl hoppas denna klarar sig bättre.

Heucherella 'Stoplight' är en lysande favorit just nu..
Min röda Japanska lönn lyser i bakgrunden och den rödbladiga Grobladet i framkanten på vänster sida och till sist min fina Heuchera (namnsort?..). Köpte den sista i skåne för två år sedan i "Blå Huset" minns jag, det är ett ställa jag skulle vilja komma tillbaka till, så många fina sorter av heucheor och irisar.. köpte både det ena o andra där.

Groblad förresten, ja vad säger man om dem, har hela gräsmattan eller delar av den invaderad av den vanliga gröna sorten. I Wikipeda skriver man så här: Groblad eller gårdsgroblad (Plantago major) är en art i familjen grobladssläktet och ett vanligt ogräs i svenska trädgårdar..

Tackar för det! säger jag det har jag minsann märkt, hur sjutton får jag bort eländet.. Den röda gillar jag och har ju faktiskt planterat in den och den är ju dessutom lätt o dra bort. Men några stycken är snygga i detta landet där jag har lite olika rödbladiga sorter.

MEN hur sjutton gör man för att få bort de aggressiva gröna grobladen, förutom vanlig hederlig ogräsrensning liggandes på knä? Förstår inte hur det kunde bli så här mycket, men en ledtråd kan vara att förra sommaren var jag inte hemma så mycket när det blommade så de fick gå i blom så i år ser jag resultatet av detta och alla bebisar som invaderat min gräsmatta, suck o dubbelsuck!!

Hoppas på ett o annat svar.. *smile*.. ha en bra måndagseftermiddag o kväll..

Monica

9 kommentarer:

 1. Beautiful flowers and new header!

  Nice week dear, kisses:)

  SvaraRadera
 2. Visst är dom underbart vackra! Namn på Heucheran kan jag inte hjälpa dig med tyvärr, det finns ju så oerhört många som är snarlika när man ser dem en och en. Jag har ju ett 20-tal olika och älskar dem alla (utökar "samlingan" så fort vi hittar någon snygg vi inte redan har "ler") Groblad i gräsmattan, här gödslar maken bort allt som inte är gräs!
  Kramelikram gittan

  SvaraRadera
 3. Hej, kan inte råda dig om gräsmattan. Jag låter dem hållas.....
  Höstfärgerna gör än lycklig och nu idag har jag också fått ta del av " högsta mode " sekelskiftet 1900
  Pärlspont väggarna är nu synliga, lite av en skatt jakt, pärlgrå, duvblå, okra, lingblomsgrönt i en skön blandning.
  Ha en bra vecka.....låt maken sköta gräsmattan / Kia

  SvaraRadera
 4. Grattis till dina groblad;) Dels är de ett tecken på att du har god och kväverik jord och dels är de en läkeväxt av guds nåde. De renar och läker sår i ett huj. Använd som plåster!

  Kram, kram

  SvaraRadera
 5. Hej, hej Moa!
  Du får det föga upphetsande rådet: Ryck upp dem. Märkligt nog, när marken är så blöt som den är nu är de relativt lätta att dra upp med hela rosetten.
  'Stolight' har även jag. En kinkig är den och väldränerad halvskugga verkar vara bäst. Men, vem vet - någon annan har den kanske som kantväxt i full sol vid dammens sumpigare delar och den kanske trivs där förträffligt;)))!/ANja

  SvaraRadera
 6. Dessa underbara heucheror i alla färger och mönster! Jag har också skaffat några och det lär bli fler. Tyvärr kan jag inte namnge din, jag köpte en utan namnlapp i lördags, men det var den sista och jag ville så gärna ha den.
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 7. Hejsan!
  Hos mig är den härdig men växer sakta. Ja du är det inte groblad så är det tusenskönor "ler". Men mattan är skön att gå på för den är mest av mossa i år. Har fått rensa bort mossbildningar i rabatterna, och jag som bara tänkte dra lite grässtrån nu när de blivit frodiga. Ha det gott, Karina.

  SvaraRadera
 8. Väldigt fina, riktiga färgklickar! Jag älskar alunrot.

  Kram

  SvaraRadera