söndag 3 oktober 2010

Höstfunderingar....

Är det så att man ändrar sitt färgseende på hösten.. ställer in sig på mer varma o intensiva färger? 
Är det så att man helt enkelt ställer in sig på en lång grå, kall höst o vinter utan sommarens alla milda färger liksom en sista vitamininjektion med intensiva färger från naturen så att man klarar den långa kalla vintern?

ps... känner ni igen den nya headern här.. ?

Färger som jag normalt inte gillar är helt plötslig jätteläckra tillsammans.. ett uthus som jag vanligtvis inte tittar så noga på när jag går där med Albin nästan varje dag är nu med sitt klättrande vildvin (tror jag det är) väldigt vackert och fint..Ett hus som är ganska okej i färgen just nu.. är ju helläckert ihop med deras fina häck i sin djupaste höstfärg.
Kom nu ihåg att smaken är delad som baken.. det är mina funderingar o mitt tyckande om färger och alla har vi olika syn på vad som är fint eller inte.. så jag hoppas ingen tar illa upp.. *ler*. För syftet med detta lilla inlägg är att lyfta fram hus som jag vanligtvis inte tittar två gånger på men som jag "upptäckt" nu i hösttider.. och mina färgfunderingar.Grönt tycker jag ju är fint men jag tror knappt jag sett detta hus som ligger i en lång rad av småhus på en granngata hos mig. Men just i går när jag gick en solig promenad med hunden och fick se huset med den vackra rosenflockeln i förgrunden.. samspelet med färgerna blev en upplevelse.. en liten färgkick där i solen.Ett gammalt grått järnstaket som är både trasigt och böjt blir vackert ihop med höstfina astrar och några kvarvarande rosenskäror.. "mumma för själen"  och jag vandrar vidare med mina funderingar.. 


Att alla inte påverkas av det yttre och av färger gör mej fundersam ibland.. eller är det så att de har andra ljusglimtar som förgyller deras dagliga liv.. hoppas det. Detta hus är lite fint trots det skogsaktiga utseendet.. men ack så mörkt o trist för min smak men något fångade mitt intresse för jag tog ju bilden och det var inte i avskräckande exempel utan för att det är totalt motsats till vad jag gillar och vill se hemma hos mig. 

Ja jag funderar vidare på det här.. och förbereder mig för hösten och vintern både inne o ute, nya piff inne behövs.. krukor ska fixas till ute och en hel del saker behöver komma in för säsongen så det finns o göra.Nu får ni fundera lite på färger och dess betydelse.. 
Att omge sig med härliga färger som stimulerar dina sinnen är för mig absolut nödvändigt.. tillsammans med ting som jag håller kär gör mig rustad för den långa hösten o vintern. 

19 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Det finns ett hus som jag gärna skulle byta mitt emot om ekonomin tillät och den har naturtomt, typ alvarstomt med mycket enar. Tänk lite clematisar hängandes som flor på dem och lite udda växter som utrop lite överallt. Nu blir det nog inte så att jag kommer att äga just det huset, så jag får njuta av vad som går att göra på min plana öppna tomt "ler". Men visst är det i hösttider som man ser mycket vackert för de är så starka färger då. Ha det gott, Karina.

  SvaraRadera
 2. mm, det är nog så att vi anpassar oss efter årstiderna.
  Även lukter påverkar oss ju åxå, mevetet och omedvetet. I vilket fall som helst så är det ju alltid bra att stanna upp i ögonblicket som du gjort. Skulle vi nog behöva lite var till mans...
  Ha de!

  SvaraRadera
 3. Headern är outstanding, Moa! Ja, det där med färger och sinnesstämning är intressanta saker att fundera på. Tack för inspirationen:)
  Charlotta

  SvaraRadera
 4. beautiful photos Moa!!!
  Kisses.

  SvaraRadera
 5. Har funderat på naturens färger jag också o den färgskalan som hösten har är egentligen inte alls min stil men ändå är det helt fantastiskt med alla dessa "illiga" toner...Extra allt kanske man kan säga...Det doftar om hösten och färgerna liksom känns i luften...Det gäller att njuta så mycket som bara går för ett tu tre är det bara det gråa kvar...(fast vi piggar ju på oss med det röda till julen).

  Kram från Malin o önskar dig en trevlig söndagskväll

  SvaraRadera
 6. Ja, så är det säkert, när det är sommar och hett så vill vi ha svala färger och när kylan kryper på gillar man nog varmare mustigare färger. Har säkert med Feng Shui att göra, du vet yin och yan; balansen! Visst är det kul att gå och titta på hus - jag älskar det!

  SvaraRadera
 7. Vildvin/Rådhusvin är så läckert! Och himla fint när det klänger på en husvägg - även om det är vågat att låta den ta sig in under fasaden... Jag fick INTE ha mitt på huset och jag ångrar lite att jag har Murgröna nära väggen, får rensa hela tiden.

  Läcker header! Gillar det röda och de bruna, tunna "grenarna" eller vad det nu heter. Men de där huset som har två "fula" jätteträd (cypress?) var verkligen.......... annorlunda ;) Smaken är som baken - men ändå ;)

  Det har regnat lite här idag så jag fick inte lökarna i jorden, de får vänta tills nästa helg.

  Ha en bra vecka, kram ♥

  SvaraRadera
 8. Utan färger funkar jag inte alls, varken det är höst eller sommar eller vår. Den vackraste färgen för mej är faktiskt gult som är en riktig hatfärg hos många.
  Tack för goa kommentarer hos mej när jag varit deppig. /Knatten

  SvaraRadera
 9. Jag gillar ju de varma mustiga färgerna hela säsongen, funderar ibland på om det är så att jag gärna omger mig av varma toner både inne och ute eftersom jag är så otroligt frusen? Det är en av anledningarna till att det inte finns några rosa (kalla) blommor i min trädgård (förutom höstanemonerna som fått dispans) Kram

  SvaraRadera
 10. Hej vännen!!
  WOW!! Vilken underbar header du gjort!! Visst känner jag igen den =)
  Underbara bilder du bjuder på!!
  Önskar dig en fin måndag & hoppas du mår bra!
  Varm kram Tina

  SvaraRadera
 11. Jag tror att vi kopplar ihop vissa färger med vissa årstider. Har svårt att se att dessa höstiga underbara färger skulle kännas underbara om de trädde fram i april/maj.
  Jag har inget alls emot innetiden som nu väntar med mys, ljus, böcker och annat pyssel. Me like!

  Vinet är SÅ vackert!

  Kram!

  SvaraRadera
 12. Vackert, och snart kommer JULfärgerna :)

  SvaraRadera
 13. Jag gör som du och går omkring och suger in alla färger nu på hösten, ibland när man går i skogen känns det som färgerna fyller en totalt lite som på våren när det börjar grönska efter en lång och mörk vinter.
  Rött, orange och gult är inga färger jag använder mig av under sommaren men nu behövs de som en vitamininjektion.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 14. Vildvin eller om det är rådhusvin har jag planterat på landet. Hoppas det skall täcka in delar av berget och på hösten lysa med sin knallröda färg.
  När hösten kommer gillar jag rött;-)
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 15. Hej Moa Ja jag tror också vi behöver skarpa varma färger till vintern allt är ju vitt vitt bara då ute nästan i alla fall visserligen underbart vackert kan det vara en kall solig dag med snö och iskristaller men färger det är ett måste känns det som jag menar julen är ju illröd i princip påsken knallgul och så vidare skall till butiken idag och inhandla några härliga blommor i skarpa färger till matsalsbordet. ha det bra på din promenad.

  SvaraRadera
 16. Ja, det kan vara så att man samlar på sig färgintryck som man kan leva på under vintern. Framför allt för oss här nere i söder som måste ta sig genom en lååååång grååååå tid.
  kramis

  SvaraRadera
 17. Härliga bilder du bjuder på! Jag tror att ögat dras till färger nu så här på hösten, vet inte, men så funkar det för mig i alla fall. Jag är i mer behov av färg nu. Blir som en vitamininjektion eller att en viss färg ger en varm känsla-som man är i behov av nu så här när höstkylan drar in. Ha det så gott. Kram Lenita

  SvaraRadera
 18. Du har så rätt så ang färgerna. Och visst måste man våga ha en uppfattning av så harmlöst som färger. Att vi tycker olika är ju bara roligt (annars skulle man ju inte ha något att tycka olika om;))!)
  Att följa årstidernas ljus och färger ute i naturen ger faktiskt en hint om vad som är snyggt i hop även annars. Ljus och färgintensitet matchar varandra alltid. /Anja

  SvaraRadera
 19. I love the rooftops with the autumn colors in flowers and foliage Moa! Lovely photos and new header too! Nice an outhouse you see often suddenly becomes so important. Kram Carol

  SvaraRadera