måndag 30 maj 2011

Tänk så tiden går..

Minns när jag köpte mina första Alliumlökar för flera år sedan, det är väl 6 år sedan nu.. Året efter när de blommat ut och fröerna mognade så spridde jag ut dem lite varstans i några land. Vet att jag rensat bort massa små blad i flera år eftersom det blev så himla många och det var svårt att undgå att få med dem i rensningen.


Men alla har inte försvunnit för nu är det andra året i rad som det dyker allium lite varstans i "Stora landet" och ett par andra land också.. Det lustiga är att de kommer i flera olika nyanser som ni ser.. från mörkaste lila till en ljus ljus variant, snygga så det förslår tycker jag.

Tillägg: Om man tittar på närbilderna så ser man att den mörka har mörka spröt och den ljusa vita.. !! har jag inte sett förut.. 
 
Står sig fint ihop med den röda alunroten jag har lite här o där i landet samt den röda lönnen och glanskörsbärets röda bark.. blir en härlig kombination som ni inte ser här det var svårt att få med "hela härligheten" så att säga.


  Här är en som står i kanten av en matta av Myskmadra.. blir lite häftigt på bild tycker jag.
 

 Trodde väl aldrig när jag skvätte ut mina fröer att det skulle bli så många eller att det skulle komma några alls. Och framför allt tänkte jag att det skulle väldigt många år innan det blev något.. men nu är jag här och kan njuta av många allium och de måste vara väldigt tacksamma att så. Har ni inte provat så gör det.. riktigt kul tycker jag.


Ha det gott.. ♥

13 kommentarer:

 1. Alliumet dansar så fint i rabatterna:)
  Ha en underbar dag!

  SvaraRadera
 2. allium får gärna sprida sig hos mig också...ska nog försöka hjälpa den på traven;)
  Ha det gott!
  Häls. från Merjas träsdårdsblogg

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset! jag låter mina fröbollar sitta kvar hela vintern...Men inte skvätter de iväg sig o sätter rot! Så nu ska jag göra som du, ghjälpa till lite! De är verkligen underbart vackra, så blommar de ju länge också.
  Ha det gott i allt ditt sköna!
  Lena

  SvaraRadera
 4. Lyckliga dig som får allium att gro. Har försökt många gånger men det vill inte lyckas. Tycker så mycket om den växten.
  Hoppas du har en bra dag.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 5. De er så flotte og jeg skal la mine få frø seg og håpe på mange nye løker! Hvor mange år tar det fra de sår seg til det blir blomster? Hege

  SvaraRadera
 6. Ja, det är lite svårt att låta bli att rensa bort det där som ser ut som grässtrån lite här och var...för visst sprider dom sig..och det får dom gärna, dom är ju så vackra! Har också märkt iår att det är lite olika nyans på dom.

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset, får skriva upp det på inköpslistan :)

  Ha det gott, kram Marie

  SvaraRadera
 8. Gokväll Moa!

  Verkligen flott med Allium och alunrot tillsammans. Din historia vad gäller fröerna påminner mig om det året då stora tösen som nu är 30 år (då cirkus 5) råkade välta ut en full burk oregano och än idag kommer dessa upp lite varstans.

  Ha det gott nu väntar lediga dagar... Kram Ingela

  SvaraRadera
 9. Hejsan Moa!
  Visst är de härliga i sin fulla prakt bara man slipper att se bladen....;)!/Anja

  SvaraRadera
 10. Ja blomman gör sig verkligen överallt. Sen ska den ju dessutom hålla borta sork o mullvad??
  KRam Ninne

  SvaraRadera
 11. Ska absolut testa att "skvätta" fröer jag med. Jag köpte bara en endaste lök förförra hösten och förra våren blommade den med en blomma. I år är det tre. Men det får gärna bli fler. Allt som man kan få gratis är ju perfekt i en trädgård (för lökarna är sannerligen inte gratis).

  Ha det gott. Kram, Karin (MinaRum)

  SvaraRadera
 12. Ska testa att skvätta alliumfröer! Hoppas det lyckas för allium är ju fantastiskt fina!

  SvaraRadera