torsdag 8 april 2010

Liten krokustur i min trädgård..

Krokusarnas tid är här nu.. jag njuter och kryper på backen för att fota de små. Snart har nog alla mina sorter kommit upp. Förutom en som är ny för i år men jag ser nog var den är, små små blad sticker upp så jag ligger beredd med kameran. 


 En del är mörkt gula och fanns här när jag flyttade hem, har föst ihop dem i ett land och ny lyser de som små mörkgula solar i landet.

Crocus chrysantus 'Jeannine'

En annan sort är ljust vaniljgul.. en sort jag köpte från Botanicus för ett par år sedan.. lite mindre i sin modell men lockande som den lenaste vaniljglass.


I alla gamla trädgårdar finns rester efter tidigare ägare.. eller kanske har de vandrat in från närliggande gårdar. Dessa ljuplila är också vackra.. har liksom en vit eller ljusare kant i blombladen så mörka och vackra, vackert arv från gamla tider.. som jag är tacksam över.En ny för i år.. har ingen aning om varifrån den kommer, lila som jag älskar men denna är lång o gracil och mörk i stjälken mot de som jag visade i förra inlägget.. De är mycket ljusare och bulligare i blomman, denna är lång, liten spetsig blomma och gracil. Förmodligen följde den med all jord vi köpte för ett par år sedan och lade på gräsmattan.. för den växer mitt i där.En ny för i år..'Blue Bird'Mina vita vackra.. denna ser jag har stänk av lila streck i sig, vet att jag har kritvita också.Ytterligare ett arv från tidigare ägare.. också små blommor, höga och smala, riktiga älsklingar och så har de ju min älsklingsfärg.. lila. Men som ni ser har denna ljusa stjälkar.


Så min sista och nästan käraste av krokusar.. den randiga, en fann jag första våren här, nu har jag flera och har varit så rädd om dem, blir lika barnsligt förtjust varje vår när de kommer. Men i år väntar jag som sagt efter en randig till.. men en smal en får se om den blir nästa storfavorit eller om den gamla håller ytterligare några år.

Vilken krokus är din favorit.. eller ve o fasa.. !!! gillar du inte ens krokusar.. ?


18 kommentarer:

 1. Klart jag gillar krokus! Vilka fina varianter du har. :) Gillar alldeles särskilt den milt gula varianten och den randiga. Underbart! Ha en skön fredag och trevlig helg...

  Kram Karin

  SvaraRadera
 2. Jo nog gillar jag krokusar alltid. Hade turen att vinna flera spännande sorter i höstas. Alla har inte kommit upp ännu. Visst är de fina när de står där i solskenet, helt utslagna.
  Min favorit är Crocus sieberi ssp atticus.
  Ha det gott och trevlig helg. Den är ju snart här.
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Herlig tid dette , berre å nyte det!
  NYDELIGE bilder av Krokus, alle er fine , men falt spesielt for den vanilljefarga.
  Her er Krokus ikkje komt skikkeli fram, men skal på hytta i helga og der vil det nok vere i full blomst. Ha ei fin helg.

  SvaraRadera
 4. Jag kan inte bestämma mig för vilken jag gillar mest, alla är så fina, men kanske den gula för att den lyser upp så. Vackra bilder!

  SvaraRadera
 5. Hejsan!

  far ut varje dag och ser ifall det är dags att fota "ler". Köpte från Botaniska krokusar som jag väntar på och visst är de alla vackra. Har en i den mörka rabatten som växer som ett ogräs med olika stjälkfärger och de har nog varit med sen rabatten gjordes. Hoppas komma hem med något litet "extra" från mässan som jag ska besöka i helgen. Ha det gott, Karina.

  SvaraRadera
 6. Det är så härligt nu när krokusen står i blom, det finns i så många olika varianter, färger, dom är så vackrra att se på.

  SvaraRadera
 7. TUSEN tack för trevlig och tänkvärd rundvandring bland krokusar.

  Vet du jag kan inte välja håller på mångfalden här som där :-)

  Ingela

  SvaraRadera
 8. Klart att jag gillar krokusar, de underbara små färgklickar som en försmak på vad som komma skall i rabatterna.

  Jag har ännu ingen favorit, har knappt hunnit se de som fanns då vi flyttade hit och sen har jag satt nya själv. Får se om några dagar när alla hunnit titta upp, kanske hittar jag min favorit då.

  Din randiga på sista bilden är ju helt fantastisk!

  Trevlig helg!
  Kram Mia

  SvaraRadera
 9. Jag gillar faktiskt de randiga bäst, kanske för att det finns minsta av dem här! De gula lyser verkligen upp i landen men samtidigt är det dem jag tycker minst om, kan det bero på att de överglänser alla de andra? Jag ska försöka få lite bättre blandning på mina vid brunnen (det är där de flesta finns) För även om de är väldigt många så har de lyckats dela upp sig förvånansvärt vad det gäller färgerna. En gul del, en blå del och ett par ensamma vita och randiga. De blå syns dåligt mot den mörka jorden. Ha en fin helg / kram gittan

  SvaraRadera
 10. Klart jag gillar krokusar!
  Har ingen speciell favorit, jag är bara glad när de lyser upp i trädgården som ännu saknar grönska och färger. Det är som små karameller i olika färger!

  SvaraRadera
 11. Det var många fina ALLA är underbara på sitt. Jag får ut o fota för inte har jag tänkt på att det är så olika. HAr ingen aning om namn, men jag har nog en hel del. De som inte vill här, är de gula. Vet inte hur många, genom åren, jag pretat ner? kommer det upp ngt litet gult så brukar Pilfinkarna kalasa på dem? tror jag det är..
  Tack för den fina turen bland dina sötingar
  Kram Ninne

  SvaraRadera
 12. Så många härliga krokusar du har.
  En vårblomma som man verkligen blir glad över när den blommar :)

  Kramar Mari

  SvaraRadera
 13. Jag älskar mina krokusar!
  Och andras förstås! Man blir bara så glad när man passerar trädgårdar där de lyser ikapp med solen. Men i sanningens namn älskar jag mycket annat också.
  I andras trädgårdar kan jag glädjas åt det brokiga i blandade färger men hemma har jag gallrat bort de gula (flyttat eller tagit in när de blommar) och föredrar lite mer färgstämt. De lyser verkligen ändå.
  Men nu har jag sett det där vaniljgula, som du har! Såna måste det bli!
  Ha det gott!
  Eva

  SvaraRadera
 14. Men det är klart Jag gillar Krokus. När de kommer är ju våren på gång. Mina visar sig lite nu och Jag hoppas de kommer att blomma snart för det ska ju bli varmare.
  Jag gillar....vaniljgula Du visar.

  Trevlig Fredag!
  Kram!

  SvaraRadera
 15. En såndär randig fotade jag här i går. Fina allihopa! Kram!

  SvaraRadera
 16. Här finns också några randiga som planterades långt innan vi flyttade hit. De är så fina!

  SvaraRadera
 17. Så mange ulike sorter krokus du har :)

  Nydelege vårteikn :)

  SvaraRadera
 18. Åh de är riktigt fina dina krokusar -den sista blir min favorit! Ha en skön söndag//Eva

  SvaraRadera