fredag 21 oktober 2011

Fredagstips..

Lite trädgårdstips här på en fredag kan väl sitta fint, för tänk om ni har lite tid över för lite höstpyssel då kan ju detta vara ett litet inspirationsinlägg. 

Många har säkert sett torvkanter lite varstans men kanske ännu inte gjort någon egen torvkant i sin trädgård. Om man vill ha lite höjd och annorlunda kanter är det faktiskt inte så dumt att bygga med torvblock och jag som har en gammal platt trädgård kämpar för att det ska hända lite i min lilla oas.


Men detta pyssel tar lite tid.. närmare bestämt har min mosskant tagit 3 år för att se ut så här men det är väl värt väntan.. o så förstås har det ju kommit gradvis. 

Så här såg det ut när jag startade.. 


Lade ut dem i en vid böj, älskar runda kanter i min trädgård, sågade i ändarna för att passa ihop dem.


Innan jag fyllde på jord lade jag sten i botten mot torvkanten så att det inte skulle tryckas ut o rubba torven på vintern. Hittills har jag inte sett att det rört sig något så kanske det gjorde nytta, har ju inte testat utan så jag vet inte men kan tänka att det rör på sig lite. Det penslades med fil runtomkring alla block till Albins stora förtjusning som gick där o slickade för fullt.. *haha* undrar hur mycket nytta den där filen gjorde egentligen, om det nu blev något kvar. Men som sagt så ska man pensla med fil för att mossbildningen ska jobba på fortare.
Så här såg det ut senare den våren.. riktigt nöjd var jag.


Och i våras så här.. ser lite skräpigare ut på gräsmattan, men det har snöat rosa blomblad från det japanska körsbärsträdet. Men torvkanten har blivit väldigt mossig kant under den stora thujan. I landet under har jag lite lundväxter, sippor, sockblommor och annat smått o gott..


Men mest nu såg det ut som ogräset tagit över.. blev en stor korg med äckligt ogräs när jag rensade sist.. men på våren är det riktigt fint när sockblommor o julrosor blommar.


I våras gjorde jag ett nytt murprojekt.. eller stenarna började jag lägga dit förra hösten men nu i våras fortsatte jag med torvkanten bakom trädet. Så nu väntar jag med spänning på att filen gör nytta så det blir lite mossa tills nästa sommar, för denna gång var inte Albin där o slickade i sig filen.

Önskar alla en mysig fredag o trevlig helg, kanske ni gör en liten torvkant därhemma.. 

Moa

19 kommentarer:

 1. Verkligen en liten oas du har där hemma. Kram Johanna

  SvaraRadera
 2. Vilket fint tips! Nu börjar det surra bland cellerna på mig...

  Ska nog ta och lura till det en stund;-)

  Önskar dig en trevlig fredagskväll

  SvaraRadera
 3. Detta inlägget måste jag spara på något sätt. Spännande! Jag tycker dina torvkanter är så snygga men Rnja äter ju torv (och allt annat!). Om man lägger sten sådär och sen en torvrand i mitten så kommer on kanske inte åt torven? Jag har en björk med en tråkig rabatt runt och där skulle jag vilja höja upp lite, ha lite sten och gärna torv. Björken står vi dammen (om du minns hur det ser ut här på ett ungefär).

  Tack o kram!

  SvaraRadera
 4. Så fint du gjort med torvblocken, så fint med mossa.
  Såg dina knasiga "dräkter" till äpplen och pumpa:). Så udda och tokigt men jättecharmigt.
  Slog mig att jag så småningom skulle vilja virka in den plattTV vi ska skaffa till vårt vita TV-rum. Kanske är att gå över gränsen...eller kanske inte;)
  Kram Annika

  SvaraRadera
 5. Vilken fin guide... nu vet jag hur jag ska göra.
  Har inte glömt dina tips sen tidigare så detta finns i planerna inför nästa sommar. En hörn i häcken som växer dåligt ska få sig en rabatt istället... :)

  Ha en fin helg!
  Kram Marie

  SvaraRadera
 6. Älskade näst sista bilden! :))

  SvaraRadera
 7. Ett jätte intressant inlägg eftersom jag går i såna tankar.

  Och jätte fint...

  Kram

  SvaraRadera
 8. ättetrevligt. Är inte utan att man snor nån idé.
  Ha det gott
  Kram

  SvaraRadera
 9. Och inte kunde jag "stava" heller !!! Saknas ett J

  SvaraRadera
 10. Kul att se ditt lyckade projekt med torvblocken. Har gått och funderat på om jag inte skulle göra det på ett tråkigt ställe här i trädgården...och nu när jag ser resultatet hos dig, så är saken klar:) Hoppas komma igång med det till nästa år.
  Söt klematis på förra inlägget. Hamnade på min vill-ha-lista.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 11. Hej! Jag sågade mina block på diagonalen och lade runt dammen. Det är verkligen ett enkelt sätt att bygga med och stabilt. Mina har också blivit mossiga o fina. Jag tänker bygga mer m torv i vår, det är kul.
  Marie1

  SvaraRadera
 12. Kanonfint! och mossan är alldeles så där jättefin som man vill ha den :) Jag har torvkanter i en rabatt i slänten och hoppas också snart på mossa där, jag penslade inte med fil så det tar nog längre tid att få den grön och fin - det är bara gräsmattan som är mossig och grön ;)
  Ha en skön söndag, kram ♥

  SvaraRadera
 13. Vilken bra inspiration jag fick, trädgårdstankarna till nästa år snurrade genast igång! Tack.

  Ha en fin söndag / Susanne

  SvaraRadera
 14. Åh, vad fin mosskant! Snacka om skillnad på bilden där du precis lagt ut dem och sen när de mossat till sig några år senare. Själva torvblocken är riktigt fula, tycker jag. Men du ... jag tror jag får göra en torvkant nånstans för att testa, allt blir mossigt hos mig vare sig jag vill det eller inte. Fast det får nog bli nästa år ... har gått i ide vad gäller trädgård nu.

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 15. Jag menar alltså att torvblocken är fula när de är nya, innan de blivit mossiga ...

  Kram,
  Jenny igen

  SvaraRadera
 16. Så fint!
  Har riktigt gamla torvblock i min koloniträdgård (placerade av gamla ägaren) och de är inte så där mossiga!
  Kanske är det så att filmjölken är hemligheten. När jag ser dina tror jag att jag ska gör ett eget försök.

  Lena

  SvaraRadera
 17. Så vacker som den mosskanten så måste det helt klart ha varit värt det!

  Jag har penslat min "fåtölj" i betong med fil, men jag vet inte om det hjälpt eller om den skulle mossa på sig ändå? Tid tar det i vilket fall. :)

  SvaraRadera
 18. Vad fint det blev med torvkanten och stenmuren. Jag gjorde en stenrabatt i somras av stora bumlingar. Jobbigt men snyggt.
  Ha en skön kväll.

  / Kia

  SvaraRadera