söndag 9 oktober 2011

Virkade Converse till lilla babyn..

Moas Lovely:s Facebooksida visade jag dessa Baby Converse skor och lovade då att jag skulle dela med mig av mönstret.. så här kommer det.


Glöm förresten inte att jag har en "Give away" utlottning på sidan när ni är 300 gillare.. sprid gärna detta vidare så att jag kan dra en vinnare snart.

Beskrivningen nu då: Jag fick låna en tidning med mönstret av dottern när hon satte mig i arbete att virka ett par ursöta små babyskor *ler*. Som vanligt kan jag ju aldrig, nästan aldrig bara göra saker rakt av utan måste ändra o pilla lite i beskrivningar. Den ursprungliga beskrivningen var både krånglig och dessutom tyckte jag det var för grovt garn till så små söta babyskor så lite omräkning blev det. 

Jag har använt virknål nr 2,5 och tunnare bomullsgarn typ Mandarin Petit eller Hjerte Blend/Tendens som har rekommenderad virknålsstorlek 3-3,5. Det blir mycket tätare o finare tycker jag om man går ner i storlek men det är säkert en smaksak. Tog av misstag en 3:a och storleken förändrades ju direkt så viktigt att man använder samma nål.. *smile* fick ju virka två par skor på gund av detta.
Förklaringar: Hst = halvstolpe, siffror inom parentes är det antal maskor som det ska vara när varvet är klart efter ökning. 

Let's start:

Lägg upp 11 lm.
Varv 1:
2 hst i 2:a lm, 1 hst i varje lm tills sista lm där man virkar 4 hst (hörnet) och så virkar man hst i varje lm tillbaks. När man kommer till sista lm där man började med 2 hst gör man 2 hst till. Smygmaska för att avsluta varvet. Detta är första varvet i botten av skon. (24 st)

 Botten, tå o plösbild..
Varv 2:
2 hst i varje m x 3, 1 hst i varje m längs långsidan, 2 hst i varje m i nästa böj x 6, 1 hst i varje m längs nästa långsida tills man har 3 maskor kvar då man gör 2 hst i varje, 1 smygmaska för att avsluta varvet. (37)

Varv 3:

2 hst i varje m x 4, 1 hst i varje m längs långsidan tills nästa böj som virkas så här: *2 hst i varje m x 4, 1 hst, 2 hst i varje m x 4* 1 hst i varje m längs långsidan tills det är 5 m kvar, 2 hst i varje m x 4, 1 hst i nästa och sedan en smygmaska för att avsluta varvet. (55)

Varv 4:
I varv utan ökningar, alltså 1 hst i varje m från föregående varv. (55)

Varv 5 o 6:
2 varv utan ökningar men man virkar varje hst i bakre maskbågen så att man får en randmarkering och detta blir då sulan som kommer upp på sidan av skon, se bild nedan. Tag av garnet. (55)


 Bild på botten från sidan med maskorna som är virkade i bakre maskbåge = randningen.

Nu är det dags att virka tån och plösen:
Måtta ut vad som är mitten på skon längst fram, börja och virka två fm i bakre lm-bågen. Vänd arbetet och virka nu 2 fm i var o en av de 2 från föregående varv (4). Vänd och virka 2 fm i första fm, 2 fm i nästa virkas 2 fm. (6). Vänd och virka 2 fm i första m, 4 fm, 2 fm i sista m. (8).
Detta är nu tån på skon nu är det dags för plösen, se bilden botten, tå o plösbilden i början.
Virka 2 smygmaskor, 4 fm, vänd och virka dessa 4 m i 8 varv jag gjorde sedan två fm som avslutning för att få en rundad topp. Tag av garnet. Nu är det dags att sy fast tådelen i botten, sy med små stygn fast tådelen mot botten, ca 4 maskor åt var sida och glöm inte att sy in bakre maskbågen så att det syns en rand mot tådelen. Se bild nedan på "Närbild på färdig sko".

Nu är det dags att börja med skaftet. Man byter till det färgade garn man tänkt sig, antingen enfärgat eller randigt som jag gjorde. För övrigt så strävar jag hela tiden efter om jag har flera färger att jag virkar in alla fästtrådar, för att fästa massa trådar är det tråkigaste som finns tycker jag.. *smile*

Börja från vänster sida framifrån sett på skon.

 Närbild på skaftdelens minskningar.

Varv 1 - 2:
Börja och virka fm så nära tå o plös som går och glöm inte att virka i bakre maskbågen på detta första varv så man får en fin övergång mellan sula och skaft. Vänd när du kommer till nästa sida av tån och virka ett varv till med fm men nu genom båda maskbågarna som man nu gör resten av arbetet. (41)
Varv 3: Byt färg om man nu vill det, virka varvet ut.
Varv 4: Virka tillbaka tills du kommer mitt bak på skon och hoppa över en m, detta gjorde jag för att få en liten böjning bak i hälen så att passformen blir bättre.
Varv 5-8: Minska nu i början och slutet av varje varv genom att hoppa över en maska, på varv 6 minska även en mitt bak för formens skull.
Varv 9-10: Två varv med fm i fm, tag av garnet.
Virka nu en vit kant runt skokanten, från tån på vänster sida runt till nästa sida. Fäst tråden.

Märke: Lägg upp 2 lm, i den först lm du lade upp virkar du 8 fm, 1 sm för att sluta ihop ringen. 1 lm och så fm runtom en gång till, avsluta med en sm och ta av garnet. Sy fast det på skaftet med garnändan som blev. Brodera en stjärna i mitten av märket.
Skosnöret: Virka lm 60 cm långa, trä in dem med jämt avstånd i kanten på skon.

 Närbild på färdig sko

Om man vill kan man köpa färdiga skosnören som är 60 cm långa eller virka dem som jag gjorde. På bilden i tidningen har de även satt i vita sockor som sticker upp lite tufft och gulligt.


Lycka till med virkningen !!
och ha en härlig söndag.. kram!

ps.. undrar ni över något eller om ni inte tycker det stämmer hör gärna av er så ska jag försöka fixa det..

Moa

23 kommentarer:

 1. Önskar jag kunde virka. Hur söta som helst.

  SvaraRadera
 2. Fantastiskt söta! Måste nog kolla om nån jag känner kan virka dem åt mig... :-)

  Ha en skön söndag,
  Kram

  SvaraRadera
 3. Så söta, hoppas att det dröjer ett tag innan vi får barnbarn. En av killarna skall bli sambo, efter fyra månaders förälskelse....

  SvaraRadera
 4. Nämen! Hur sött kan det bli!? Ännu en gång har du väl överträffat dej själv! Vad jag avundas er(dej), som kan så mycket inom handarbete!
  Ha det gott! Lena

  SvaraRadera
 5. Åh gud så fina - typ det sötaste jag har set på länge. Undrar om jag kan klara av det där. Babymössor har jag ju virkat. Ha en skön söndag!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 6. Very cute work, I like it dear Moa!

  Have a nice new week, kisses.

  SvaraRadera
 7. Men så fina skor du har virka. Dessa måste jag ge mig in på.

  Mysig blogg du har

  Kram Teres

  SvaraRadera
 8. Ååååå så små & söta. Jag önskar att jag kunde både sticka och virka men dom kunskaperna besitter jag inte :p

  SvaraRadera
 9. Meeen, vilka supersöta små skor! ♥

  /Heléne

  SvaraRadera
 10. Hejsan!! Jättefina skor!! Själv sitter jag här med garn o nål o ska försöka mej på detta, vilket inte va så lätt för någon som aldrig har virkat! Har du fler bilder på virkningen steg för steg eller mer förklaring. Mysig blogg =)

  SvaraRadera
 11. Hej Anonym.. mer bilder har jag inte i dagsläget men du kan maila mig o fråga om det är något särskilt. Kan tänka om du aldrig har virkat är det nära nog "grekiska" som står i beskrivningen, lite förkunskaper krävs nog men jag kan försöka förklara vi så fia mail o kanske ta lite mer bilder men då måste jag ju virka en sko till.. =).

  SvaraRadera
 12. Drops sida har riktigt bra sidor där man beskriver virkningen, med inspelade små snuttar.. testa det!

  SvaraRadera
 13. Hej igen, vilken storlek blir det på skorna, vilken ålder passar de till? Har en kompis som kanske kan virka dem åt mig/G, vill ju gärna att de ska passa... :)

  Tack på förhand!
  KRam

  SvaraRadera
 14. Hej Monica!

  Vilka underbart söta skor du har virkat! Lyckliga oss som fick dem i brevlådan häromdagen! Liam använder dem varje dag nu innan de blir för små! Han växer så fort! Vi har ändå tur som fick en sån liten bebis, imorgon blir han fyra veckor men har fortfarande stl 50 så vi har verkligen fått användning för alla minikläder vi köpte. Tack så hemskt mycket och vi älskade färgerna!

  SvaraRadera
 15. Åh vad glad jag blir att du delar med dig av detta recept på dessa otroligt söta små skor.
  Dom du hade gjort var ju hur söta som helst.
  Jag letar efter lite sådana här söta grejer att virka som jag kan ha som rekvisita till min fotografering på bebisar.
  Tack ännu en gång!

  MVH Johanna Majkvist

  SvaraRadera
 16. Tack för beskrivningen, har sett såna förut men aldrig nån beskrivning, måste sparas tills jag själv får barn :)

  SvaraRadera
 17. Jättefina! Tusen tack för beskrivningen! Säger som du,mindre virknål=finare!
  jag har gjort 2 par,men inga så fina som dessa ! tack ska jag göra fler så blir det efter detta mönster!
  Mvh Ingrid

  SvaraRadera
 18. första varvet ska man inte virka något på första lm då?? det fattas maskor hela tiden för mig när jag gör dom första 3 varven.

  SvaraRadera
 19. Det fattas 2 maskor för mig i varv 3 . Vad gör jag för fel

  SvaraRadera
 20. Är nu snart klar med min första sko :) men fäster du plösen något i sidorna eller sitter den bara i tån?

  SvaraRadera