onsdag 15 april 2009

Candy-day

Fortsätter på temat Godis.. *ler*.. och då menar jag nyttigt godis som ögongodis - Candy for your eye. Jag tror att jag ska ha onsdagar som Candy-day, ögongodis från min trädgård eller annat som växer. Lite roligt med ett mitt i veckan inlägg som jag vet vad det ska handla om..
Nu blommar i alla fall två sötnosar i min trädgård.. en vanlig julros, Helleborus Niger.Och så en Helleborus Orientalis, den nickar med sin enda blomma så man måste lyfta upp den stooora tunga blomman. Men visst är den vacker, köpte fyra stycken till orientalis förra sensommarn på rea och detta är den som ser hyggligt frisk ut.. bladen är lite vissna men blommar gör den som synes. De tre andra ser döda eller nästan döda ut, men än lever hoppet om en återupplivning, en kan jag ana ett litet nytt grönt blad längst ner som är på väg att komma.


Denna vackra hoppas jag verkligen kommer tillbaka.. kort från förra våren. Håll tummarna är ni snälla..

Bra snigelbekämpning?
Är det någon som förresten vet vad det finns för bra snigelmedel i England/skottland. Bad sambons dotter kolla för mig men hon var ganska vilsen i affären. Finns massa sorter, olika miljövänliga alternativ.. men jag vill ha ett BRA.. medel och är det också miljövänligt så är det ju ett plus. Hon skulle kolla igen i en annan affär som var mer specialiserade men det är ju bra att ha ett namn.. eller sort att gå efter. Så PLEASE HELP us.. *ler*.. för sniglarna ska få en kamp i år har jag bestämt. Tyskland ska också ha bra grejor har jag förstått.. hmm..

Ha en bra Candy-day.. häng gärna på om ni vill.

13 kommentarer:

 1. Härligt ögongodis. Det var en bra idé till inlägg.
  Det är lite tråkigt när man bara går och väntar på att man ska få ett tecken på att växten lever. Hoppas, hoppas.
  Har ingen aning om vad det finns fö snigelmedel i Skottland.
  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 2. De är så vackra julrosorna. Jag vurmar för den vita sorten.

  SvaraRadera
 3. Vad vackra bilder på dina julrosor, så fina att titta på riktigt ögongodis. Skulle kunna hänga på temat med riktigt godis idag för var och handlade och blev frestad köpa de här askarna med after-eight, de är så jättegoda de här små runda chokladgodisarna som är i dem som smakar som after-eight choklad. Gubben och sonen fick en ask var av dem idag också.

  Vi har haft soligt och fint idag och det har börjat tina vid garageuppfarten där jag grävde ner nya lökar i höstas, skall bli spännande se när de börjar komma upp. Var och kikade, tänkte det kanske kommer upp något under snön, det gör ju så ibland men inte ännu.

  SvaraRadera
 4. Den röda julrosen har jag också så jag får allt springa ut fort att fota den så fint som du har gjort.
  Ögongodis mitt i veckan det får jag lägga på minnet,
  så jag tittar in på onsdagar.
  /MB

  SvaraRadera
 5. Åhh, vilket underbart ögongodis! Ljuvliga julrosor. :) Snigelmedel? Har du testat nematoder? http://www.nematoder.se/

  Kul med candy-day tema! Det ser jag fram emot att följa och kanske vara med på någon gång ibland.

  Ha en fin fortsättning på veckan! Kram Karin

  SvaraRadera
 6. Härligt ögongodis!
  Tycker jag känner igen det där med julrosor som inte vill växa som man önskar och vill. Största felet jag gjort är att jag bara grävt ner rotklumpen direkt från krukan. Jorden i klumpen har under sommaren torkat ut utan att jag märkt det. Nu skakar jag alltid av krukjorden från rötterna innan jag planterar och de julrosor jag har planterat de senaste åren har klarat sig mycket bättre.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Mmmm... verkligen ögongodis och underbart vackra Julrosor. Ligger högt på min "vill ha" lista.
  Härligt med alla vårlökar och blommor som kommer en efter en i en rasande fart nu. Precis som alla andra vårar hinner man knappt ta till sig alla spirande knoppar.
  Ha det gott! /Bea

  SvaraRadera
 8. Hej Monica! Så du håller till här för jämnan numera? Ja, jag har också flyttat hit, men visst hoppas man att TB-strulet ska lösa sig snart. I kväll är det tvärstopp dock.
  Fina julrosor! Väntar på mina fyra. Har knoppar på alla och snart, snart slår de nog ut!
  Din rabatt ser ju fin ut (har läst tillbaka lite). Vilken skillnad det blev. Finns alltid nåt att pyssla med och ändra på i trädgården. Det är väl det som är så kul, att man aldrig blir färdig!
  Ha det så gott! Kram Anette

  SvaraRadera
 9. bästa medlet är att hacka itu och låta en del ligga kvar över natten för sen stannar de och äter upp kompisarna och kommer inte så långt som till blommorna. Otäckingar men effektivt. Du, det är faktiskt min julklapp (grodan) så du får rota i garderoben efter din egen "ler". Har inte vant mig vid ljudet av vattnet än så den får stå på lägsta nivån och bara smårinna. Ha det gott, Karina

  karinastradgardsblogg.se

  SvaraRadera
 10. Gillar julrosorna du visar, kan bero på de fina bilderna också.

  Såg ett trevlit trädgårdsprogram någon kväll sedan och där hade dom nematoder mot sniglar, verkar ekologiskt och bra.

  Hälsningar
  Ingela

  SvaraRadera
 11. Söta bilder!!
  Använder Snigelfritt(pellets) i växthuset ..brukar har små odågor där i slutet av växt säsongen. Har funderat på dosor oxå..säg till om du får ett bra tips:)Lycka till!

  SvaraRadera
 12. Oj, vad mycket godis!

  Angående snigelproblemet så har jag hört att nematoderna inte är så effektiva som de framställs. Jag kör med Snigelfritt (järnfosfat), vilket jag portionerar ut på 10 ställen i trädgården där jag har små plastboxar (med tak så att det inte regnar bort eller äts av andra djur). Plastboxarna finns hos snigelbaren.se, och funkade bra förra året. Man kan ju dock göra egna själv om man vill.

  SvaraRadera
 13. Helt rätt det är också godis.
  Snigelfritt är ganska bra tycker jag och tack för att du påminde mig. Måste inköpa det idag.
  Det bästa är att lägga mycket på våren.
  Ha en skön dag
  Annika

  SvaraRadera