fredag 18 november 2011

Fredagstips..och "On my wishing-list"

Fredag, härliga fredag elden sprakar och jag sitter o latar mig lite i soffan. En hel helg framför oss och inga stora måsten.. härligt! Redan på torsdag brukar jag få "Fredagsfeeling" i kroppen och allt känns gott i kroppen.. Hos Katarina på "Blooming friday" är det temat - On my wishing list - och detta inlägg blir både det och lite fredagstips för trädgård.

I juni 2008 åkte jag och mina vänner trädgårdsvänner (Lotta, Karin N, Karin A, Maria, Åsa o Camilla) på en härlig resa ner till Skåne på öppna trädgårdar. Och när jag läste om Katarinas tema kom jag o tänka på en trädgård från den resan, tror minsann det var den sista vi var på innan hemfärden på söndagen. En fantastisk liten trädgård med världens mest inbjudande ingång.


Hela ingången var inramad med, ja det måste ha varit flera gigantiska VITA blåregn.
Det var så vackert att stå där o titta in i den dolda trädgården, för man såg inte det minsta utifrån mer än en stor häck och detta blåregn som definitivt står på min lista över önskeväxter. Grinden är inte fel den heller.."megalike"

Trädgården var så fin, ringlande gångar med vackra kanter och gammaldags växter. Damen berättade att hon i princip sått och tagit sticklingar på det mesta utom en del mer ovanliga raringar på senare år.


Kanter som påminner lite om mina kanter hemma undrar om jag har haft dessa i minnet när jag gjorde mina eller gjorde jag dem innan denna resa, det måste jag bläddra lite ibland mina bilder för att reda ut. Tänk så inspirerande det är med trädgårdsbesök man får in bilder i den mänskliga hårdisken och som sen poppar upp när man pysslar därhemma.. underbart!!


Denna kant tycker jag är så fin men den har jag inte fått till än, första är ju sten men sen har de gjutit cementtråg i samma form, ställt dem på rad och planterat i dem som en liten ballustrad så himla fint. Vill verkligen göra något sådant någon gång.. 


Ljuvliga sommar.. aklejor som ståtar och är jättestora.. tänk vad djupet kan göra i ett foto, pionen i bakgrunden ser ju bara lite större ut än den dubbla blå aklejan.. men stor var den i verkligen oxå men kanske inte lika som det ser ut här.. *ler*.


 Trädgården var om jag minns rätt en lummig oas. Där mitten var en rundad plätt med trädgårdsmöbler under ett stort frukträd. Utifrån denna rundade del utgick små gångar med gräs och utmed gångarna var det täckt med växter.. som gjord för somriga barfotapromenader för att upptäcka allt fint...


En till önskeväxt som jag blev helt betagen i.. Viburnum Plicatum 'Mariesii' Japanskt Olvon. Ohh.. jag minns hur jag stod där o beundrade denna stora buske, tog kort på namnlappen och drömde att jag skulle hitta en sådan. Hittills har jag inte gjort det men nu när jag tittar på bilder o minns ska jag ta tag i detta igen.


En liten ängel satt vid vatten kanten och blåste slängkyssar till oss besökare.. ja och damen i trädgården var precis lika söt och go hon också. Vänlig och snäll på alla sätt..

Synd att jag inte kommer hennes namn.. har nog rensat bort besökspapperen vi fick för de hittar jag inte.. men mina resekamrater kanske kommer ihåg.

Tillägg lite senare..: Tur man har sina vänner.. THELMA på Bjärehalvön är det som är på bilden.. Söta Thelma hur kunde jag glömma ditt namn.. O tack snälla Åsa för detta.. 


I wish you a happy weekend..

18 kommentarer:

 1. Vilken härlig trädgård och nu har jag verkligen fått ett tips som jag bara måste göra till våren, såna tråg på toppen av stenarna, så smart, då får man utnuttjat den platsen också.
  Ha en fin helg :)

  SvaraRadera
 2. Wow, beautiful garden! Everything is so green and lovely!:)
  Enjoy your weekend!:)

  SvaraRadera
 3. Hejsan Moa!

  Det är det där som är det 'farliga' med att besöka underbara trädgårdar - önskelistan blir bara längre och längre ;)))!
  Ha en mysig helg!/Anja

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig trädgård,man får sommarfeeling istället för jul känslor
  ha en riktigt skön helg

  SvaraRadera
 5. Vilken önsketrädgård du besökt. Ljuvliga bilder med många önskeväxter.
  Ha en fortsatt trevlig helg.

  SvaraRadera
 6. Ja en av de trädgårdar som jag verkligen fäste mig vid o den mysiga damen passade perfekt i sin trädgård! :)

  SvaraRadera
 7. /kram Åsa Skulle det ju stå också <3

  SvaraRadera
 8. Hej Moa.
  Detta är förmodligen en liten bit av himmelriket som man kan föreställa sig det det förgyllde min fredagskväll just nu. Det tackar jag för och skickar tillbaks en blåskyss till den lilla ängeln.
  Måste varit svårt att bege sig därifrån tycker jag av bilderna att döma.Trevlig fredagkväll.

  SvaraRadera
 9. Hej Moa!
  Buketten du undrade om är Eremurus. Jag tror den heter stäpplilja på svenska. I vasen är också lite fänkål. Väldigt läcker kombination.
  Önskar dig en trevlig helg.
  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 10. Låter som en toppen resa! Vi är också några som pratat om just den resan:) Undrar när vi får till den...!?
  Fina bilder med mängder av inspiration. Gillade också odlingstrågen!! Undrar just var jag skulle ha dom...;)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Javisst infinner sig fredagskänslan redan på torsdag ibland, men nu har inte jag den lyckan att varje helg vara ledig, men ikväll är det en just sån kväll, bara mys, ledig-känslan och massor av "pyssel-tankar" som virvlar kring i huvudet ;)
  Vilken underbar trädgård, den ger längtan till den sköna sommaren, men javisst julen är också härlig :)

  Ha ett sköööönt veckoslut! /Bea

  SvaraRadera
 12. Hej, hej!
  Hittade just till din fina blogg :-)
  En sån riktigt härlig trädgårds-resa ni verkar ha haft, kul att åka och kika på andras trädgårdar och inspireras!

  Trevlig helg!
  Annika

  SvaraRadera
 13. Spännande .... Det värsta är ju bara att önskelista blir så lång närman ser vad andra har i sina trädgårdar :)
  Tjingeling

  SvaraRadera
 14. Vilka ljuvliga sommarbilder. Längtar!

  SvaraRadera
 15. Ser verkligen ut att vara en fantastisk trädgård! Jag hann inte med blommig fredag den här veckan, skulle också ha blivit ett långt inlägg... ;)

  Ha en skön söndag,
  Kram!

  PS Missa inte min utlottning, sista dagen imorgon!

  SvaraRadera
 16. Vita blåregn...kan riktigt föreställa mig hur vackert det är...
  Kram!

  SvaraRadera