söndag 29 april 2012

Dominoeffekten..

När man börjar tänka om i trädgården eller bara planerar lite nytt har den en tendens att bli rena rama dominoeffekten.

I höstas sågade vi ner vår syrenhäck mot grannen och det blev så himla öppet, den kommer visserligen fint men det tar ett tag innan den blir en vägg igen.


Vår lilla frukosthörna som är innanför böjen som jag började gräva upp var helt plötsligt helt öppen från både gata o från granne. Så vi bestämde i vintras att vi måste göra något som gör att det blir mysigt på vår lilla plätt igen o till saken var att vi behövde ha ett nytt fint golv till vår gjutjärnsgrupp som brukar stå där och en vägg mot grannen. Så det behövdes gräva för att fylla upp med sättgrus eller vad det nu heter som man lägger innan plattor. Sambo åkte för att köpa stolpar och armeringsmatta .. o jag började gräva.Grävde och lassade i en hög, där jag tänkte göra en liten kulle.. ! ja galet kanske, men jag ville få en upphöjd liten kulle där mitt största fågelbad ska stå. Runt den ska kattfot, backnejlika, silverarv o lavendel vara som ett hav runtom det gjutna karet..

Det är inte klokt så mycket jord det blir och grästorvor när man ska få bort ca 7 m2, tur man har lite ställen som behöver nytt lager då. Som på gaveln vid min stora japanska körsbär som jag hoppas snart slår ut för övrigt.


Den planterades väl där för för ca 6 år sedan, innan var där en jättegran och vi tog bort både stubbe och massa jord med grävare för att fylla på med nytt. Med åren har förmodligen gamla rötter vi inte fått bort ruttnat och hela ytan har säckat ner.. och roten till den japanska har kommit upp, jättekonstigt som ni ser på bilden.. Ja över har jag haft min lilla stenkulle men den fick plockas bort  så jag kan höja ytan igen.

  
 Som ni ser är det en hel del som ska fyllas upp.. tur det är många torvor som ska upp.. *smile*..Ja här är min tårta?! det var väl inte det jag ville ha !?.. ja och inte ser det ut som en hav av lavendel och kattfot inte! Får nog köpa lite mer för det ser allt bra torftigt ut.. vet inte ens om jag är nöjd med den.. får nog vänja mig!


Lade i alla fall en slang i en ring som jag sedan grävde efter.. lade massa grästorvor i botten upp o ner. Ovanpå detta la jag flera lager tidningar och sedan ett tjockt lager med jord som jag sedan planterade i.


Tanken var att när man sitter på stensoffan så ska man se vattenblänket och ett hav av kattfot och lavendel.. undrar hur ofta jag suttit där egentligen, inte så många gånger *ler*. Just här fotar jag förresten från uterummet så man får fin översyn därifrån också.

En liten bättre övergång mellan stenkanten vid soffan och runt rundeln ska till men jag har inte tänkt klart där än.. o så massa mer lavendel och kattfot, gillar ju de grågröna nyanserna.. Kanske är det stenen runtom som är fel.. ? kanske ska det vara en enkel kant ut i tomma intet mellan sten o gräs.. ja jag får fundera.. sambo blir väl galen på mig! att jag inte kan bestämma mig.

Men mitt i allt grävande har hunnit med att njuta o titta på min blodört.. den är helt ljuvlig just nu och jag räknar till hela 9 knoppar.. väl värt all väntan.


Ja det var min dag.. mör i kroppen och ont i ryggen men många lass jord och torvor har det flyttats på.. bara o fortsätta imorgon. Då ska vårt insynsskydd också bli klart har sambo lovat.. eller nästan kanske.

Ha en fortsatt skön söndagskväll..
Moa


5 kommentarer:

 1. Finare och finare, hur ska det sluta...
  Kram

  SvaraRadera
 2. Ja, dominoeffekter blir det alltid i trädgården, bara man skall flytta minsta växt tycker jag!
  Och så kul med projekt, även om det inte alltid blir som man har tänkt från början. Din tårta blev ju jättefin!

  SvaraRadera
 3. Dominoeffekten hör väl till? "ler" Det kommer bli fint när panterna vuxit till sig lite tror jag. Kanske skulle kunna ha natursten som tårtkant istället... men då försvåras ju gräsklippningen...
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Hahaha... ja, den där kära dominoeffekten känner vi alla till :) går liksom inte att undkomma! speciellt när man gräver och får grästovor och jord i en hög, då går hjärnan igång... :)

  Tårtan ser jättefint ut! Kul ide, men jag är lite inne på Gittans förslag, natursten och en nedgrävd platt sten som avgränsning mot gräsmattan som gör att det blir lätt att klippa. Gången bakom är fyrkantiga stenar och natursten bryter av och tårtan mjuknar, det är nog det du ser, att det är två stensorter som liknar varandra - du hänger med på vad jag menar ;) Och så kommer växterna att växa till sig och då blir det inte så kalt.

  Jag skall gå på stenjakt idag, det är lite småmulet och då finns inga ormar! Skall ha med stenbumlingar hem men också platta granitstenar från det gamla stenhuggeriet som finns här, det kan bli fina gångar hemma i stan.

  Vi röjer och vårstädar, har stammat upp lite tallar som vuxit igen helt, det blir jättefint, fixa lite rabatter osv. Här finns alltid att göra :) Ha en skön valborg, kram :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo tack.. jag förstår vad ni menar och jag tror det blir så att stenarna försvinner.. gillar det inte alls nu när jag gått o tittat där. Gillar rundeln och jag tänker att den kommer att sjunka ihop då blir den inte så hög och så skulle jag vilja ha natursten som ni säger.. och mer kattfot som smyger sig runt kanten och t o m lite ut i gräsmattan.. ja det är min vision..*ler*, så det blir o göra om o rätt denna gång.. dagen är räddad!

   Radera