måndag 25 maj 2009

Cottage garden - ett trädgårdsprojekt..

Måndag morgon och det är en ny arbetsvecka.. hoppas det blir en skön vecka. Att det blir fint väder så man kan njuta av eftermiddagen. Det är alltid lättare om vädret är bättre även om man måste göra lite nytta inne.. som att dammsuga som jag verkligen måste göra efter jobbet.
Ville visa ett trädgårdsprojekt som börjar få lite struktur.. här är en bild från i mars när jag började anlägga mitt "Cottage garden".. som låter så mysigt tycker jag. Lite blommor bland grönsakerna så förvandlar man sitt köksträdgård till en cottage garden.. lätt som en plätt.

Bilden här nedanför är från april.. ser inte så kul ut men i mitt huvud ser jag en grönskande portal och ett härligt grönskande inramning med något "golv" därinne som är nästan undehållsfritt..
Här alltså den tänkta ingången till mitt verkligen "lilla" cottage garden, jag köpte pallkragar på ett företag som säljer sådana till transportföretag.. Jag ville ha dubbla på höjden så jag slapp och ligga och rensa.. hade tre stycken så jag köpte 7 st, 5 stora och 2 små för ynka 300 kr. Billigt eller hur. Vad tror ni om ingången.. !! jag vill gärna ha en portal.. vid den smalaste punkten mellan landet till vänster och schersminbusken till höger. Såg att Cheapy sålde ut billigt i veckan.. en i trä, för 299 kr. Och så något fint klätterväxt som kommer från vänstra sidan. Schersminen blir hög och hänger fint ner så den sidan är redan liksom fixad.


Här är vi inne, på vänster sida i landet ser ni blommor.. ja tulpaner så då är det väl klart att det är en Cottage Garden jag har.. eller hur Lotta?.. *smile*. Pallkragarna har jag (läsa sambo) målat med lasyr och även gångjärnen är prayade med svart metallfärg.. sambons förslag =), blev så fint så. Längst bort är det sockerärtor.. nedanför Lottas rabarber o luftlök.

Smulbär.. alltså en sorts jordgubbar som är himmelskt goda.. lite sötare, blommar för fullt.. längtar tills jag kan smaka de söta, varma goda bären.. Längst bort gul o röd lök.



Sallad i olika färger och smaker.. som ruccola som jag redan kan skörda, oj vad lätt det var att driva upp dem. Sen har jag satt morot i nästa krage, gräslök, dill och så rosenböna från Maria.. tackar.. =).




Här är min skörd i fredags när jag gjorde en omelett med riven ost, strimlade ruccola skivad rädisa..lite citronolja och lade allt på omeletten. Rörde ihop lite Turkisk yogurt med grön pesta och så var lunchen fixad.. gott så in i norden.


Nu har jag en fråga till då förutom portalen.. vad ska jag ha på "golvet" inne bland pallkragarna.. kanske skulle jag tänkt på det innan jag satt pallkragarna.. men fick lite bråttom för jag ville ju så innan det var försent, och hann just då inte tänka på "golvet" för jag höll ju på med "nya lunden".
Markduk har jag, men kan man "peta in" den under kragarna för jag vill inte ha gräs där.. attans trångt o jobbigt att klippa det där.. Vore jättetacksam för tips.. det är så många där ute som har så många bra ideér.. och så skönt att bolla olika förslag mot varandra..

Så en annan sak jag börjat med också.. som inte allt annat vore fullt tillräckligt. En ny blogg!! VA säger ni säkert.. men det är egentligen inte en blogg.. utan ett sätt för mig att få ordningen på vad jag har i min trädgård.. saker försvinner ju för sjutton för jag vet inte vart jag satt det. Denna sida.. Moas Flora.. är tänkt som mitt bildarkiv, där jag kan se bilder, lite text vad det är och vart jag satt dem. Har funderat på excelblad men då har jag inte bilden, så detta var ett snilledrag tycker jag.. *ler*.. hoppas det funkar, kommer att innebära massa jobb men va sjutton tid är väl det enda man har gott om.. hehe.. Sidan är öppen för er att titta in i, vet inte hur jag ska ha det med det.. kanske bara för inbjudna.. ja tiden får utvisa.
Jag ger mig inte ut att vara någon expert eller så, på sortnamn eller nåt annat, och skulle någon se någon konstigt så skriv gärna. Tips är alltid välkomna .. men kom ihåg att det är "mitt" lilla kartotek men några kanske tycker det är lite kul att kika där..
Skriv gärna vad ni tycker och så önskar jag alla en bra måndag..
Kram..

12 kommentarer:

  1. Så fint det ser ut med dina prydliga sådder! Måste få le lite... mitt pallkrageland innehåller ju mestadels perenner (till murrabatten) och lite ätbart - betyder det att även jag har en cottage garden? Du sa blommor och grönsaker! Tulpaner finns där, gräslök och jordgubbar - räcker det "skrattar" Som golv la jag markduk och täckbark förra året. Det blev dock inte riktigt som jag tänkt mig. Fåglarna rotar runt hela säsongen i barken. Sprätter ut den på gången och ända ut i gräsmattan. Där de lyckats riktigt bra har all bark försvunnit och markduken fladdrar i vinden ev. med täckbark liggande UNDER duken. Ogräset växer ändå eftersom rötterna letar sig ner mellan barken och genom duken. Jag är inne på att ta bort markduken och enbart köra täckbark (har det utanför växthusets ena långsida) Då slipper jag problemet med bark under duken och jag upplever det inte som svårare att rensa ogräs där det inte finns duk under. För även om det växer fröogräs på båda stälelna så är den väldigt lätt att plocka, sitter löst äve i min stenhårda lerjord.
    Hoppsan vad långt detta blev =§ (f-låt) Men jag hoppas att det kanske gav dig något tips. avskräckande eller tilltalande. Oavsett så hoppas jag att du får en fin dag (med lite sol) Kram gittan

    SvaraRadera
  2. Kul att titta in till Moas Flora. Själv har jag växtförteckning i Word, med bild och tabeller. Tyvärr lite dåligt uppdaterad vad gäller platsen för respektive växt. Har kört med trästickor i rabatterna, men de ruttnar, annars borde man markera mera uti rabatterna. Irriterande när man inte vet riktigt vad som är på gång och vad som ska aktas!! Då fungerar en bra databas som ett bra reservminne!
    Det blir jättefint med en portal, men välj inte någon mastodont i trä!! Såg i husrenoveringsprogrammet, som jag glömt namnet på, hur Rappne gjorde en elegant portal med hjälp av fyra armeringsjärn, som böjdes till en båge. De hade cirka 30-40 cm avstånd nertill, men upptill var de alla helt "sammansnörda" (om du förstår vad jag menar). Skulle intresse finnas, finns säkert programmet på TV4:as motsvarighet till Play.
    Ha det gott! /Ruben

    SvaraRadera
  3. Ser jättefint ut. Vi har också pallkragar, en med kryddor och en med jordgubbar. Vi har så liten tomt här hemma sp jag får inte plats med mycket. Ha en trevlig måndag :-)

    SvaraRadera
  4. Prydligt, vackert, fint! Att äta av egenodlat tillhör ju Livets höjdpunkter!

    När du pratar om golv menar du gångarna mellan pallkragarna? Om svaret är "ja" så skulle jag i dina kläder satsa på grus över markplast. Det låter som ett väldigt jobbigt projekt att peta markplasten så här efteråt under pallkragskanten.
    Däremot kan du vara lite generös med plasten så att kantena "slicar sig lite uppåt mot pallkragskanter och gruset håller det hela på plats hyfsat bra.
    Ett annat förslag fram till hösten är att du täcker gångarna med tidningspapper tills vidare och döljer dem med täckbark för att på hösten tömma pallgragarna från jord i en skottkärra. Sopa bort täckbarken (lägg i roddisrabatter), lägg på markduken över tidningslagret och under pallkragarna och lägg jorden tillbaka. Rätt jobbigt, men det lönar sig!/Anja

    SvaraRadera
  5. En portal passar väldigt bra. Men gör den inte för stor. Håller med Ruben. Programmet finns säkert på TV4:sida, hittade mig själv där dagen efter inslaget hade varit i tv.
    Mina pallkragar fungerar endast som drivbänkar, till grönsakerna har vi ett stort land, så jag vet inte hur du ska göra med "golvet".
    Cottage garden låter härligt.
    Vädret är underbart just nu, så jag hoppas att det är bra när du har tid av att njuta idag.
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  6. Cottage garden, golv ...hmmmmm,nu får jag nya ideér. Har oxå lite grönskaer i pallkragar :) En blogg med kartotek över växter i trädgården, såklart.... Jättebra idé! Håller på och tragglar med ett dokument i word som alldrig blir klart...Här fick man en hel del att "fnura" på i dag :)
    Tjingeling
    Monica

    SvaraRadera
  7. Klart att du har en cottage garden! :) Så fint det blivit och vad det växer! Den där salladslådan - kalas! Fniss - jag fick ingen plats över till salladssådden i år - förstår inte varför? - så jag sådde i lite i en kruka men så kom det en liten ide häromdagen...... jag kan alltid mura en pallkrage till, en liten en.... till vänster om dörren till vinkastet, just för bara sallad :) Såg detta på en bild och nu har den bilden fastnat *ler*. Portal - ja, du får gå på magkänslan, vad som passar in med helheten, du har ju stora träd och buskar och då kan ju en i trä smälta väl in. Att böja en armeringsmatta går ju också, typ en som är lång och ett par rutor bred - för lite bredd på bågen vill du väl ha?
    Marktäckning - ja, det är lite klurigt... har själv samma problem men tror att det blir stenar från stranden, plockar med mig några då och då och gräver ned med hjälp av grov sand, lagom platta så att gräsklippningen underlättas (hos mig alltså). Gillar dessutom sten i trädgården ;) Täckbar är snygg, även så grus men lite klurigt om man skall klippa i närheten, behövs nästan en kantsten mot ev gräs.
    Åh - dag att beställa från Botanicus?! Jisses - det har jag glömt! Har funderat på tulpaner, papegoj men de är så attans dyra för jag vill ju ha många! Skall titta i kväll, påminn mig gärna :) Nu skall jag snart åka hem, väntar ut tiden lite...... lungt på jobbet :) Härligt väder ser det ut att vara med..... blir en skön kväll i täppan! Ha det, 8`)

    SvaraRadera
  8. Men du så mycket prydligt och vackert du odlar..härligt att redan kunna skörda...Mmmm det är ett gissel när gräsklipparen inte kommer åt...jag är i stenåldern jag..jag lägger tumlade stenar runt.. mellan och typ överallt där det passar..markduk under förstås..jag tycker det ska vara estetiskt snyggt även på undanskymda platser i trädgården..du har ju så pass fint så du hittar säkert en lösning..mmmm Moa...jag njuter av ditt ordningssinne..ordning & reda är mina ledord vet du..

    SvaraRadera
  9. Hejsan! Det ser verkligen läckert ut, vilket jobb. Jag sår också i pallkragar, har ställt dem tätt ihop, så jag slipper klippa emellan dem. Ha en fortsatt härlig kväll/Eva

    SvaraRadera
  10. Det blir ju jätte fint.Jag har oxå fått hem två pallkragar som jag skall så i eller nått annat..Jag har nog rensat bort en del jag också för att minnet sviktat.Så en blogg till för minnet det var en bra idé.Har varit inne o tittat.Kommer bli jätte bra.Kommer gärna inom igen..Kram susanne fare

    SvaraRadera
  11. Detser verkligen inbjudande ut, det är så fint att blanda blommor och grönsaker. Vanlig gul lök har så fina vita blommor.. Ha det bra.

    SvaraRadera
  12. Heeej! Jag håller också på och ska göra i ordning ett nytt gäng pallkragar. De två jag redan har har jag vuxit ur. Ska ha två eller tre på höjden. Jag hade tänkt ha flera på raken men när jag såg hur du gjort kom jag på att jag kanske ska ha gräsklipparavstånd mellan dem? Hinner tänka någon dag till. Ska ha mest ätbart där. Tror jag. Sånt som barnen kan gå och smaka på. Och så kanske lite armeringsmatta som spaljé baktill så det kan slingra lite växter ... Hm. /Jenny

    SvaraRadera