tisdag 26 maj 2009

Tomatfrossa..

Tack för alla bra tips angående en portal.. läst dem noga och har funderat en hel del.. lutar nog åt att ha någon egengjord portal med armeringsmatta som böjs.. ja en smal alltså ca 2 rutor.. och så armeringsjärn.. på något sätt. Tror inte heller en sån där stor träsak är fin där.. sambon får ge sig *ler*. "Golvet".. ja någon slags avgränsning vid portalen.. kanske med plattor och sedan.. matta o sättsand och sen kanske grov flis ovanpå.. eller fin sten. Har ju sommaren på mig att få till det lite extra..
Nu måste jag berätta.. tomatplantor har jag aldrig lyckats med så där jättemycket precis. Har köpt någon som stått ute.. men så glömmer jag vattna eller så är det något annat för någon större skörd har aldrig blivit.
I år har jag köpt tomatplantor tre stycken, och jisses vad de har växt.. från att vara ca 30-35 höga är de nu gigantiska, hela 134 cm med krukan .. och en massa blommor på, t o m tomater.

Skillnaden i år är väl att jag börjat använda mitt uterum som växthus.. de har stått där kanske 4 veckor nu.. och tänk vilken växtkraft de visar. Glömde lite i början att tjuva, hoppas det inte gör något. Funderade om det var därför blommorna började komma ganska högt.. någon som vet?

Så här står de.. utemed skjutpartiet.. på rad och så uppbundna i en liten bräda som vi spikat fast i takstolarna.. har halvgenomskinliga rullgardiner som är perfekta som skydd...Titta t o m tomaterna har börjat svälla.. Detta är sorten Elin, växthustomat som är en vanlig röd tomat.. som ser så här fin ut. De andra två är en cocktailtomat och en plommontomat.. båda röda de också..Här ser ni dem lite bätte.. nedaför står tre stycken roliga tomatsorter jag fick av en arbetskompis. För tre veckor sedan, det har varit alldeles för kallt i hennes växthus så jag fick några för att se om de tog sig. De var mörkbrun/röda och bara 5 cm höga.. nu har de växt.. och ser gröna och fina ut.. sorterna är:


Green Zebra
Chokolate
Black Russian
Garden de light


Den sista är så himla liten, men den börjar bli grön i alla fall.. men de andra är ca 25 utan kruka nu.. Men det kan väl inte vara någon fara för i alla fall de större, det blir väl bara senare skörd på dem.. Och de stora då.. ?.. Tomaterna kommer ju nu, blommar det hela sommaren eller tar plantan slut.. när dessa är borta, ja som ni ser har jag ingen större erfarenhet med tomater.. nytt och kul är det i alla fall.Ville visa att jag har fått en ny hylla på väggen i uterummet.. så alla mina pellisar får plats. Många ska ju nu i sommar men en del fina sorter som jag är rädd om kan få stå där inne. Räknade till 40 stycken när jag planterade om dem i våras.. Tycker det blev riktigt bra med hyllan som sambon snickrade och målade till mig (oss =) Här åt jag frukost halv ått i morse.. gisses vad skönt det är, solen sken och fåglarna kvittrade, dörren lite på glänt så all underbar doft kom in där.
Nu önskar jag er en fortsatt skön tisdagskväll.. ha det gott.. *smile*..


10 kommentarer:

 1. Mina tomater brukar bära frukt hela säsongen till frost. När de nått taket toppar jag dem och sen brukar jag låta någon sidogren/tjuv vara kvar så kommer där nya tomater också.
  Det är ju kanon att kombinera uterum m växthus tycker jag. Så gör vi här också till viss del.
  Mysigt du har det!

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Man tjuvar väl för att det ska bli kraft för plantan att växa...(din verkar ha växt ändå)....och för att det ska bli riklig skörd..men jag brukar låta någon tjuv få komma mot slutet av säsongen för att få fler röda godingar..jag odlar coctail ..så härligt att det redan bildats tomater här..då får du en tidig skörd..så nice att få titta in hos dig i ditt uterum.

  SvaraRadera
 3. Så fint det blev med hyllan i uterummet! Kan tänka mig att du njuter av att sitta där och t.ex. äta frukost. Kul att tomaterna redan har kommit så långt. :) Trevliga sorter du har satsat på.

  Jag kan bara instämma om att det nog blir bra med en lite "nättare" spaljé. Vi har gjort en hel del i armeringsjärn och jag är verkligen nöjd med det. Flis eller stenar låter också bra.

  Ha det gott och njut av det blommar och växer!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 4. Härligt, jag får alltid plantor av min mor. Många busktomater tjuvar man inte, kram.

  SvaraRadera
 5. Snacka om att dom trivs där! Mina tomatplantor känns ytterst dvärgaktiga ut nu efter att ha sett dina. Men de kanske växer så pass att de får tomater i alla fall. Ha det bra! /Jenny

  SvaraRadera
 6. Ser ut som en härlig plats att tillbringa sin tid på:)
  Kul att du lyckats med tomaterna i år. Mina är mycket senare än dina.
  Hyllan blev verkligen bra där på väggen!
  Ha det gott

  SvaraRadera
 7. Vad mysigt du fått det i uterummet. Tänk vad perfekt att bara kunna gå och nypa av några tomater när det är dags för sallad. Min svägerska odlar egna tomater och jösses så mkt mer de smakar än köpta.

  Ha det så gott.
  Kramar Ida

  SvaraRadera
 8. Jag brukar plantera tomatplantorna så djupt det går för att få blomklasar så långt ner som möjligt. Sen gör jag som Marina. Dina små plantor hade jag redan nu satt i större krukor och planterat djupt, tomater sätter rötter på hela den del av stammen som kommer under jorden och jag tycker att de växer fortare om man ger dem utrymme tidigt. En massa roliga sorter har du ju där. Och att använda uterummet till det måste ju vara perfekt! Det ser väldigt mysigt ut där / kram

  SvaraRadera
 9. Uterummet är ju perfekt som växthus...blir nästan som en vinterträdgård ju...Kan inte tro att de blivit så höga för att du inte tjuvat plantorna utan snarare att de fått en perfekt växtplats...Jag har plantor i mitt växthus men detta är fristående ute på gräsmattan och alla kyliga nätter har gjort sig påmint hos plantorna...Nu den sista veckan då värmen stigit så har de satt fart.
  Alla andra åt har jag sått annorlunda sorter och väntat på spännande skördar, dessa har dock dragit ut på tiden med mognande och en del år har jag fått gigantiska tomater - en enda räckte till en hel sallad ett år, prövade då en rysk sort...Detta året är det hederlig Dansk export som gäller för hela slanten...ville gardera mig om att få en skörd i sommar och inte fram i höst...
  Låter spännande med projektet Cottage Garden och kommer säkerligen att bli hur mysigt som helst...

  Kram från Malin

  SvaraRadera
 10. Tomaterna ser verkligen ut att trivas! Innan jag läste detta tyckte jag att mina var stora i år, men det inser jag nu att de inte är... kanske för att de fortfarande står i sina små, små krukor... (ska snart plantera ut dem).

  Som vanligt ser det väldigt tjusigt ut i ert uterum!

  SvaraRadera