lördag 30 maj 2009

Någon som har en aning?

I år blommar den, eller ska blomma för första gången.. När jag flyttade hit för sex år sedan så fanns det bladrosetter som kom upp på våren, men inga som helst synliga blommor. Så fortsatte det de första två åren, när jag sedan gjorde om landet där de stod i gav jag bort en och en sparade jag och satte i ett annat land, och så slängde jag resten. Alltså i sex år har jag bara sett bladen, lite köttiga trekantiga i profil och de vissnar ner på sommaren. Det är några slags rötter, inga knölar eller lökar. Ja de har stått där och vissnat ner men eftersom annat växer omkring och döljer de bladen som blir fula sedan har de fått stå där.
I år har en jättelång stängel kommit.. den är säkert 1,5 meter hög.. Jisses vilken grej. Pingstliljorna under är normalstora.. *smile*

Men saken är den att jag inte har en aning.. eller jag har en engelsk bok som heter Bulbs.. en fantastiskt detaljerad bok med bilder på lökar, blommor o blad ordnade i ordning hur de blommar.. som ett uppslagsverk. Men den jag tror det liknar där är inte några närbilder typiskt.. eller hur? Eremurus sort.. vet inte vad de heter på svenska.
Googlar man på namnet så stämmer det nog.. kolla här.


Visst är det spännande.. Men hur sjutton kan man få reda på exakt namn.. och är det en perenn, hur förökar den sig? Den jag har kvar som nu blommar har ju inte förökat sig, men i landet den var i från början, där fanns ganska många små. Vore roligt om någon vet lite mer om den här..


Under tiden väntar jag med spänning på att blomman ska slå ut.. Imorgon är det ju alla mammors dag så jag passar på att hälsa till alla goa mammor som läser det här..

Kram på er och ha en skön fortsatt helg..


17 kommentarer:

 1. Har precis haft en aloevera på jobbet som blommat och din växt liknar den. Men inte kan en aloevera klara sig utomhus här i Sverige??? Men kanske någon sorts släkting. Blomstängeln är precis lik i alla fall. Kram!

  SvaraRadera
 2. Himmel så spännande..jag har aldrig sett nån sådan..eller jo kanske i Grekland..men jag är inte säker..men du så vacker den kan bli om din google stämmer..den vita..suck jaaa så fin..lyckliga du som har en sådan..du visar väl resultatet sedan..

  SvaraRadera
 3. Så spännande!
  Jag kan tyvärr inte hjälpa dig.
  Det är kanske lättare att se, när blomman väl slår ut.

  Vilken virrhöna jag är, skrev en kommentar i går, fast på inlägget som var innan dess :S

  Kram Mari

  SvaraRadera
 4. Jag kan heller inte vara till nån nytta i detta fallet.....Kan det vara nån jättestäpplilja???
  Vild gissning. Ha en bra morsdag
  Kram Carina

  SvaraRadera
 5. Häftig grej..men jag vet icke vad det är har aldrig sett nått sånt.
  Nått exotiskt kanske;)

  Ha en bra Morsdag i morgon!
  Kramar!

  SvaraRadera
 6. Haha! Så spännande! Det ska bli kul att se den utslagen. Också spännande att se om du får reda på vad det kan vara.

  SvaraRadera
 7. Men vad spännande växt du har hos dig då?! Skall verkligen bli roligt att se hur den ser ut när den blommar :) En granntant har liknande blad, skall ha koll på hennes och se om den blommar i år, den var ny för henne i fjol så det är ju inte säkert, hon fick den av en god vän som delade sina.
  Strålande väder vi har!! Satt ute och grillade länge,länge i går kväll.... ljuvligt :) Ha en skön söndag =)

  SvaraRadera
 8. Åhh, ingen aning! Men vad spännande att den ska till och blomma. Hoppas verkligen att du får tips och kan lista ut vad det kan vara. Vilket pangväder vi har just nu (även ni antar jag :). Idag väntar dock jobb för min del. Ha en riktigt mysig morsdag och pingstdag! Kram Karin

  SvaraRadera
 9. Spännande att hitta nytt i sin trädgård, får se om den är gul/röd i blomningen.
  Har du en aloe så är den bra som sår läkning,

  MB

  SvaraRadera
 10. Hi hi...det var en stor en...
  Skämt å sido så verkar du vara på rätt väg då du Googlar på den...ser ju likadan ut...Märklig växt och jag har inte den blekaste aning om vad det kan vara men jag förstår din iver att "få reda på". Snabbväxande är den inte och den har ingen spridningsrisk...Du måste återkomma med mera information när du vet och gärna då den blommar på riktigt...

  Kram från Malin

  SvaraRadera
 11. Hej vännen!

  Kan inte hjälpa dig men oj så läcker...spännande! Syrenen du visar i förra inlägget....alldeles ljuvlig!!! Måste bara ha! :)

  Ha en skön vecka
  Kram Annie

  SvaraRadera
 12. Vilken höjdare! Ingen aning jag heller om vad det kan vara tyvärr. Hoppas du fick en fin mors dag. Här hade vi tjejerna hemma på middag och satt ute tills det var bäcksvart ute. Tänk vilken underbar årstid vi har / kram gittan

  SvaraRadera
 13. Spännande värre! Skulle också gissa på jättestäpplilja...

  SvaraRadera
 14. ALLA dina alster är färdiga för avhämtning när det passar.
  Linda

  SvaraRadera
 15. Så fint det kommer att bli med en portal där och du skulle haft min ros som klänger sig upp i päronträdet. Fanns här innan och vad så tanig och ynklig men jösses vad den växer och blir ett hav av rosa små rosor. Ska bli kul att se den utslagen där uppe i trädet, även din ovanliga sort hoppas jag du visar utslagen. Den syren var läcker och ska titta lite närmre på den. Härligt att använda uterummet för odling också. Ha det gott, Karina.

  karinas.tradgardsblogg.se

  SvaraRadera
 16. Vilken spännande växt! Jag har sett något som liknar den här i Brasilien och den har gula blommor. Jag har för mig att man kan köpa den som snittblomma i Sverige också...
  Hoppas du får reda på namnet. Jag kikar in så småningom;)
  Må så gott!

  SvaraRadera
 17. Är nästan 100 på att det är en stäpplilja (eremurus himalaicus). Hade sådana i min gamla trädgård både vita och gula och dum som jag var tog jag inte med mig dom när jag flyttade. Ska bli spännande att se vilken färg du får på din. Dom finns ju i massor med olika färger.
  Ciao Annika

  SvaraRadera