onsdag 26 augusti 2009

Spetspaprika.. och en ros.

Först måste jag visa min härliga vita ros som blommar nu igen.. så himla vacker. 'Winchester Cathedral' heter den och är en Engelsk buskros. Visst är det härligt med rosor som blommar hela sommaren, fast den här har faktiskt tagit lite paus under en lång tid i sommar, men nu är hon vacker som en dag igen.. *ler* Men nu till det jag skulle skriva om först.. Spetspaprika tycker jag är så himla gott och i våras när jag planerade alla mina sådder så köpte jag även denna annorlunda paprika. Sorten heter 'Thor' och endast tre stackars frön var det med och detta kostade ca 50 kr.. attans dyrt tänkte jag men visste också att ett par spetspaprikor i min Ica butik kostar 25 kr.. *hmm*.. är det delikatess då tro ? Två av dessa tre frön tog sig och har vuxit sig stora och fina, cirka en meter höga är buskarna, för de ser nästan ut buskar. Glansiga och härligt gröna hänger de där i bladverket, de har stått hela tiden i vårt inglasade uterum så jag vet inte om de skulle gå att ha dem ute. Kanske mot en södervägg och i lä, för de blir ganska stora och ett bra vindfång till slut. Här står de på rad, två stycken plus min chiliplanta. Fröna är tagna från en chili jag köpte förrförra året, och förra sommaren och i år har jag sått frön från den frukten och de har inte varit några problem alls att få dem att gro. Chilifrukten har börjat bli röd och är riktigt heta.. smakade och kan säga *urk* vad starka de var. Paprikan blir röd så småningom också om man väntar tillräckligt länge.. vilket jag har haft svårt att göra, skördar ett par varje fredag.. Varför just till fredag? jo till grillningen de är så himla goda att grilla. Dela dem mitt itu.. på längden, pensla med grillolja och grilla dem med köttet som du ska ha.. Pensla Glaze på och när de är färdiga och upplagda strör du lite havssalt ovanpå.. mumma smakar det. Jag använde honungsgrillolja och glaze, tycker det är så himla gott..

Ett litet grilltips så här på onsdagskvällen, nu ska jag ut och hjälpa sambon med murning..

11 kommentarer:

  1. Oj, vilka paprikabuskar! Ja, där ser man vad ett uterum är bra att ha, förutom att sitta i :)Då är det roligt att odla :) Vad gör du med dina chili? Bra tips och recept tas tacksamt emot :)
    Och det muras - men vad roligt att lilla jag kunde inspieras till murning - blir ju så nyfiken på hur det kommer att se ut när det är klart :)
    Såg att du också var med på blogg-tips-listan - grattis :) Roligt att bli uppskattad :) I dag har jag ingen ork att gå ut men jag har lite ideer som skall förverkligas därute. Fin rabatt du har och det är ju så bra med djupa rabatter och få till höga bak och många olika sorter. Jag önskar jag kunde ta bort hela gräsmattan - att göra som Linda gör - gräva, gräva och gräva :) Må så gott och mura lungt... kram =)

    SvaraRadera
  2. Grattis!!!Och du vad duktig du är på odlandets ädla konst!!!Blir så impad på alla som har fina krukplanteringar samt grönsaksland.
    Är så usel på det. Kul att se hur det ska se ut. Kram Carina

    SvaraRadera
  3. Spetspaprika, det lät verkligen spännande, det ska jag försöka komma ihåg tills nästa år, och så gott det lät att grilla!! *mums*
    Må så gott! Veronica

    SvaraRadera
  4. Vilken underbar ros...och paprika det märks att Du har grönfingrar;)

    Kram!

    SvaraRadera
  5. Kulmed eget, 'Winchester Cathedral' har jag också på berget, får kolla, om den orkar igen, några andra har knoppar, ha en bra dag, kram

    SvaraRadera
  6. Hej Moa. Längesen jag besökte dig nu. Liksom alla andra!
    Ja, Winchester Cathedral är verkligen en tacksam ros. Mina blommar som aldrig det. Och blommorna är så fina.
    Hoppas du har en bra dag.
    Kram Elzie

    SvaraRadera
  7. Beautiful photos! I love that you grow peppers in pots! Your first photo of the soft white rose is stunning. Enjoy your harvest!

    SvaraRadera
  8. Vilken underbar ros, har haft ett par omgångar med rosor på min balkong, o lyckades rätt bra, det var så härligt att ta in ett par till en litet festligare middag. Paprika vanlig röd har jag lyckats med i mitt köksfönster,men det var ett tag sedan. Nu fick jag en liten puff kanske man skulle försöka med denna sorten till våren tack för tipset. Njut av kvällen önskar en bloggtassare flott att vara här o tassa

    SvaraRadera
  9. Tack för grilltips! Låter gott och vi har itne testat det. I morgon ska vi grilla pizza för andra gången - kanongott!

    Kram!

    SvaraRadera
  10. Spetspaprika har jag aldrig testat (varken att äta eller att odla) men nu blev jag inspirerad och nyfiken. Himla fina ser de ut i alla fall! :D Och så söt den är rosen, ljuvligt när rosorna blommar om!

    Ha det gott och kul att din blogg var med på hemmakanalen! Kram Karin

    SvaraRadera
  11. Det måste vara så roligt att ha ett växthus där man kan odla lite mer svårodlade växter. Själv har jag bara ett litet, litet växthus. Förra året hade jag en chiliplanta i det (mer fick inte plats :)) och den gav en riktig stor skörd. I år hittade jag ingen planta och hann inte dra upp någon själv. Spetspaprika hade varit roligt att testa!
    Winchester Cathedral är en mycket vacker ros som jag har försökt ha i rabatten här. Men den trivdes inte alls.
    kramar från Poppins

    SvaraRadera