måndag 20 augusti 2012

Sylta o safta..

Inte är jag en sådan person som donar o gör sylt o saft av alla bär varje sommar precis..  I år var det många bär, de var alldeles för tunga och hade inget stöd så en tom kruka som stod intill fick agera bärbuskestöd för en tid..Jag älskar svarta vinbär och skulle nästan kunna stå o äta upp dem direkt från busken så gott tycker jag det är. När häcken sågades ner för att den blivit både för hög och tunn nertill så fick mina två svartavinbärsbuskar mer ljus och energi för i år har det varit rekordskörd i deras mått mätt..


Lika mycket som jag gillar att äta svarta vinbär så gillar jag o fota och trixa för att få till fina bilder. Så innan jag hunnit äta, koka eller frysa in så fotades det hel del.


Så nu har jag fryst in två stora påsar, kokat en sats med svartavinbärsmarmelad.. riktigt gott o smarrigt.. o så fick jag ju en fotostund också. Förenat med nytta o nöje och har lite nyttigheter i frysen därtill.

Love * Moa

8 kommentarer:

 1. Här blir det mest solvarma direkt i munnnen.
  Du har väl sett mitt tips jag såg i England: Eftersom man måste beskära och föryngra ibland, så klipper man hela grenen med bär i NU - och plockar i bekväm ställning. De äldsta grenarna, ungefär var 3:e gren regelbundet vart 3:e år.

  SvaraRadera
 2. Mmmm, visst är det gott med svarta vinbär! Här har vi plockat både svarta och röda vinbär och kokat fyra omgångar gelé och en massa omgångar saft... ;-) Våra 4 buskar (2 röda och 2 svarta) har totalt gett 67 liter i år (och det är inte rekord)! De röda buskarna ger alltid mellan 20-30 liter var... Tyvärr ger de svarta inte alls lika mycket, utan mera normala 5-15 liter... Men vi brukar plocka lite i taget och ta hand om dem vartefter.

  Tyvärr glömmer jag alltid fotografera de mogna fina bärklasarna.

  Sensommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 3. Så duktig du är!! Själv går jag och tittar på mina buskar och tänker att jag måste ta mig kragen...
  Marmelad lät gott.

  Jätte fina bilder!

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 4. Vad huslig du är!! ;-) Fina bilder!

  ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 5. Hej från återvinnden, eftersom du är som jag älskare av svarta vinbär kan jag tipsa dig om *Ernst svartvinbärsbladssaft* googla upp och gööööör. super duper jättefräsch, jättegod salf / Iréne

  SvaraRadera
 6. Vilka underbara bilder! Inte lika underbara bär dock. Eller ja. Bilderna på dem är fina, det är smaken jag inte gillar (som gelé kan det funka men inte annars). Iscchh...

  Tur vi alla är olika ;)

  SvaraRadera
 7. Jag gör oxå som du fotar mycke och provsmakar mycke, tänk vad en massa C-vitaminer som ploppar i oss.
  Det blev fina burkar som du kan använda till "gebort" gåva,i stället
  för en blomma, inte alla, men till en goe vän. Nä,inte ska jag säga
  vad du ska göra, kom bara att tänka på vad >Agneta Snäckis < gjort
  med sina lingon.
  Alla är så husliga med sylta safta plocka bär o svamp, jag avundas
  deras energi. Jag bara sitter vid datorn o läser o skriver.
  Du vet kanske hur det är med nyhetens behag, snart vill jag inte se en dator alls. Jag har varit en bokläsare, men mest på vinter tiden
  Det jag bara ville skriva först var att bilderna var kanon bra och att bären såg färdiga att ätas.
  Titta in i min sitt trädgård.
  Må så gott/ Eva

  SvaraRadera
 8. Visst är det toppen att kunna sylta och safta och ta tillvara på naturen! Här dricker vi hemmagjord jordgubbssaft för fullt och jag väntar på lingonen!

  kram louise

  SvaraRadera