fredag 18 september 2009

Blooming friday.. Tidlösa

Dags för Blooming Friday igen.. och så har jag löst ett mysterie som uppstod i våras när det dök upp massa gröna blad som senare vissnade ned. Kunde för mitt liv inte komma på vad jag satt där..

Så här såg de ut i våras..

Nu är mysteriet löst.. en hel knippa vackra, spröda och lila blommor har dykt upp.. utan några blad..


Culchicum , 'Tidlösa' var det som fanns där i jorden, har en liten aning eller förnimmelse av att jag köpt och haft dem inne först. Man brukar sälja lösa lökar som är tänkta att först få blomma utan jord på fönsterbrädan och sedan planteras i rabatten, måste ha varit det jag gjorde..Så här såg de ut förra veckan, nu har det kommit många fler och de är helt utslagna så vackra, så vackra.. men ack så giftiga såg jag nu när jag läste om dem på nätet.. vågar jag ha kvar dem tro?


Ja detta var mitt lilla bidrag till Blooming friday.. mer hittar ni här hos Katarina.

Ha en skön helg.. och njut av sensommaren, och den än så länge sköna början på hösten..
Kramiz.. Moa
14 kommentarer:

 1. Tidlös är en vacker lite skapning och giftiga plantor finns det ju flera av, har en hjälm som är det ivarjefall.. Bara inte ät den ;)

  SvaraRadera
 2. Ett litet dilemma och dessutom förargligt när man inte kommer ihåg!! Trots att skyltar inte är så tilltalande, är det nog bäst att märka ut sina små telningar. Trevlig helg! /Ruben

  SvaraRadera
 3. Fniss - tror inte att du eller princessan, plockar och äter av blomman, så du kan lungt ha kvar den :) Oftast är det ju rötter eller bär som är den giftiga delen och är det inte roten på Tidlösan som man skall låta bli att ha i matlagning?
  Vet du - precis samma sak var det första året med Tidlösans blad - tror jag frågade på bloggen och fick svar, och kunde sedan vara lugn när bladen vissnade - tänkte vilken trist växt.... ;) Då skall jag gå ut och se hur det är min min Tidlösa, om den är på G! I dag hoppas jag kunna gå ut en stund, har varit darrig i benen men känner mig bättre idag. Ha en skön fredag! Kramar 8`)

  SvaraRadera
 4. Jag brukar varje år fundera över tidlösans blad när de kommer om våren men så inser jag...jag har bara en som växer under ett träd så jag slipper i alla fall förväxla med annat i rabatten. :) Nåja, ljuvliga är blommorna i alla fall. Fina bilder Monica! Perfekt en blommig fredag i september. Ha en skön helg...kramar Karin

  SvaraRadera
 5. Ja de var verkligen fina -läckert lavendel-lila färg! Ha en fin helg//Eva

  SvaraRadera
 6. jag är ju "inte som alla andra" ;P Tidlösan gillar jag inte men har gett upp försöken att få bort den. Så nu har jag planterat över den istället. Men så är jag ju ingen blomälskare utan en blad älskare och tidlösans blad är ju inget man blir direkt upphetsad av =) HA en finfin helg / kram gittan

  SvaraRadera
 7. Ja, visst är de underbara. Hade glömt mina också, så igår såg jag något lila i en rabatt och undrade...då mindes jag. Härligt med dessa senblommare. Ha det gott!

  SvaraRadera
 8. Åhh tidlösa, tycker den är så vacker men var får jag tag på den? När säljs den egentligen, har du någon aning?

  Pippi i tidigare inlägg, otroligt söt. Önskar att jag också kunde det där med virkning.

  Trevlig helg!
  Kram Mia

  SvaraRadera
 9. Jo nu är tidlösans vackra tid. Inte är vårens blad roliga, inte! Men man kan ju inte få allt, i alla fall inte alltid ;-)))
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Oh, so beautiful! I especially love that colour.

  Enjoy your weekend, Moa!

  SvaraRadera
 11. Moa... one of my favorites too... love how they suddenly appear long after the leaves have disappeared. I must go seek out mine hidden in the jungle. Lovely poetic images. Good weekend to you! Carol

  SvaraRadera
 12. Så lärde jag mig något nytt idag också...bladen dyker alltså upp på våren... vackra är de, tidlösorna, trots sitt förrädiska gift.

  SvaraRadera
 13. Tidlösa är vacker nu men ack så giftig den är.

  SvaraRadera
 14. De är ju för söta. Moa jag måste säga att jag blir alltid lika glad över att titta in till 'Moas lovely things' de är verkligen lovely. Kram Tyra

  SvaraRadera