torsdag 17 september 2009

Virka Pippi Långstrump med Moa.: Del 1

Visade ju min Pippi Långstrump jag virkade för ett tag sedan när jag fick en bok om Amigurumi, som för övrigt betyder virkad figur på Japanska. Jag virkade en mascot efter beskrivningen och sedan ville jag testa att göra någon egen figur. I det inlägget var det några som var intresserade av mönstret så nu har jag gjort en beskrivning och tyckte det vore kul att lägga upp den som en liten virkskola eller följetong om man så vill..

Eller varför inte bara en kul grej som vi gör tillsammans.

Så här ser hon ut Pippi..

Jag tror ju att de flesta som är intresserade kan virka lm=luftmaskor och fm=fasta maskor samt st=stolpar, är det inte så, så skrik till så visar jag det också..

Man väljer först garn som man tycker är fina, tittar på grovleken och väljer två nummer mindre viknål än vad som är rekommenderad så att arbetet blir tätt och fint. Man kan använda bomullsgarner eller akrylgarner vilket man tycker är finast, men viktigast är att alla färgerna är av samma tjocklek och kvalitet så att det stämmer överens sen när figuren är klar.

Denna virkbeskrivning skiljer sig lite från vanliga men jag tyckte att sättet att beskriva i boken var mycket bra så jag gör samma bl a:

- Sist på varje varv står en summa inom parentes, det är det totala antalet maskor som ska vara efter avslutat varv. Lätt o se och att kontrollera efter varje varv och:
- (2i1) betyder gör två fm i samma m.
- (2->1) betyder ta in en maska, alltså hoppa över en maska och gör en fm.

Vi börjar med huvudet.. så ta tag i virknål och garn så kör vi.. en del varannan dag så blir det snabbt och lätt en liten Pippi Långstrump.


Huvud:

Varv 1: Börja med 2 lm, i första lm virkas 6 fm (6)
Varv 2: (2i1)x 6 (12)Här har jag virkat andra varvet så det är 12 maskor..Varv 3: (1fm,2i1) x 6 (18)
Varv 4: (2fm,2i1) x 6 (24)
Varv 5: (3fm,2i1) x 6 (30)Varv 6-8: 3 enkla varv (30)

Nu ser den ut så här.. som en karott.. den vill gärna vränga sig åt andra hållet efter varv 6, men jag vränger tillbaka arbetet så det ser ut som på bilden, lättare att virka då. Efter varv åtta så börjar man minska ner i samma takt som man ökade.


Varv 9: (3fm,2->1) x 6 (24)
Varv 10: (2fm,2->1) x 6 (18)
Varv 11: (1fm,2->1, x 6 (12)


Nu är det klart... ta av garnet och stoppa huvudet med lite vadd. Sy ihop hålet med tråden som är kvar och fäst den ordentligt.
Lycka till och på lördag kommer nästa del..


5 kommentarer:

 1. Hon är så himla söt, din pippi :) Roligt att du lägger ut beskrivningen, de är ju egentligen inte svåra att virka :) Jag har virkat en Hello Kitty till Ella och en blå krambjörn till William :) Må så gott, kramen =)

  SvaraRadera
 2. Va kul!!!Jag älskar att virka, men jag har inte försökt mig på en sån här filur...det måste jag testa.
  Kram Carina

  SvaraRadera
 3. Supersöt är hon! Det är längesedan jag virkade, kanske ett projekt till min guddotter :D Kul att du delar med dig :D
  Ha de gott
  Kram Lily

  SvaraRadera
 4. Kul att du sprider skaparlust! Virkning (och stickning) är så avkopplande och roligt!
  Kram på dej

  SvaraRadera
 5. Jippi!!!!

  Vad kul!!!!!vilken bra idé.
  Jag är med...men jag måste köpa orange garn det är bara det som fattas får göra det i morgon men jag börjar med det vita.
  Så roligt att ha "virkjunta" tillsammans med dej..
  Ha det så gott!
  Kram!

  SvaraRadera