onsdag 2 september 2009

Tre önskningar och mina Solhattar..

Årets inlägg med mina 'Solhattar', Echinacéor.. Lite svårt med namnet vill gärna säga Rudbeckia men Solhatten tillhör ju inte släktet Rudbeckia längre utan till Echinacéor. På engelska heter de 'Coneflower'.. vackert tycker jag.
De är solälskande blommor som älskar värme och sol, torrt och skönt vill de ha också. Man kan ha dem långt upp i norr men då bör de sättas på skyddande ställen.
Att de är älskade av fjärilar är välkänt och i år har det varit rekord i fjärilscaféet.. så mycket vackra och fladdrande fjärilar har det varit runt mina solhattar.
Så en liten bildkavalkad på mina önskningar och mina egna Echinacéor, en del bilder har ni kanske sett förut då o då i några inlägg, men det kanske ni står ut med detta är en bara en liten sammaställning av de jag har...

Echinacéor är verkligen sensommarens drottningar, för mig har det blivit en samlarblomma och jag har flera på önskelistan *ler*..

Min första echinacéa är den första jag köpte.. 'Magnus'.. I år blommar den igen, lite blygt för två somrar har den nästan blivit uppäten så fort den har kommit upp av sniglarna.. Men i år är den så himla fin med sina två små blommor.. gracil och vacker.


Annat är 'Dubble Decker'.. så häftig i sitt rufsiga uttryck, stor och frodig. Men jag har fått vänta på rufset det kommer väldigt sent, och frågan är om alla blommor hinner få rufset. Men jämfört med den vanligt röda 'Magnus' är den här en jätteblomma i alla fall om jag jämför mina två. För denna sort är stor, riktigt stor cirka 1.20 hög totalt, och mycket frodig jämfört med mina andra. Den är frösådd så extra kul är det. På Moas Flora ser ni en bild hur stor den har blivit om ni är nyfikna.


Denna raring såg jag första gången hos Linda förra året, blev störtförälskad i den och blev superglad när jag hittade den i blomsterhandeln senare förra hösten. Och den verkar trivas där den står.. har blivit hög den också, och har flera blomstänglar. En läckerbit..


'Sundown' heter denna vackra sort, den är inte lika hög och ser man på etiketten ska den bli lägre än de andra, ca 40-50 cm. Den är placerad så den är i förgrunden på min röda japanlönn, en häftig kombination tycker jag.'Green Envy' en stolthet.. köpte den på Botaniska för två år sedan, flyttade den förra sommaren för att grannarna blev för påträngande.. Har inte riktigt blivit så stor i år men förhoppningsvis kommer den igen sig lite inför nästa säsong, tycker den har en häftig färgkombination.Den vita 'Alba' älskar jag och är en stor tillgång i landet där jag även har vitt randgräs och zebragräs i bakgrunden. Har vuxit sig stor och denna har jag delat och har nu två större tuvor av den.. mmmm.."big love" =)

Ja det var mina älsklingar och fler står på önskelistan, 'Coconut lime' är en sort jag gärna vill ha.. har ni tips så vill jag gärna ha det för echinacéor kan man aldrig få får många av eller hur?


Här är tre vackra bilder jag hittat på nätet.. de heter: Pride, Coconut Lime, Pink Double.
Tre raringar som gärna får flytta hem till mig..

6 kommentarer:

 1. Underbara Echinaceor du har!! Verkligen! Sundown är fantastisk, häftig placering också!

  SvaraRadera
 2. Ja, det där med rudbeckior och solhattar har jag inte fattat! Men vilka härliga sorter du visar, kan lägga till flera av dem på min vill ha-lista. Sådde en vit sort i år som jag inte minns namnet på nu, men den blommar visst inte förrän nästa år, så det ska bli spännande. Kram! /Jenny

  SvaraRadera
 3. Jag har sått vita i år och ser fram emot att se dem blomma nästa år. Kram!

  SvaraRadera
 4. Visst är de vackra! Jag har min magnus ihop med mörkt silverax-riktigt vackert! / kram åsa

  SvaraRadera
 5. Så vackra bilder. Lustigt men har varit hos min syster och fotat solhattar och många bilder är lika mina. Magnus, Green envy och vit Alba har min syster och även de tre nedre bilderna du visar finns hos henne. Själv har jag köpt en nu i sommar på rea och vet ej namnet men har lappen kvar. Hursomhelst så har min syster inte den och det var lite kul. Själv är jag dålig på sorter men vill gärna samla på dessa som är helt bedårande.

  Kram Åsa

  SvaraRadera
 6. Solhatt är även min perennfavorit. 'Green Envy' har även jag, men den växer dåligt./Anja

  SvaraRadera