tisdag 22 december 2009

Blomkalendern - Lucka 22


Liljornas liljor, eller i alla fall en av de som jag älskar allra mest.. Lilium regale 'Kungslilja',



Det skulle väl vara 'Krolliljan' som kan mäta sig med denna fast de är ju helt två olika typer av liljor.
Så dessa två hamnar på min,

*Top tre - lista*

Kungsliljan är stor och svulstig, har en underbar doft som sträcker sig ut i hela trädgården stilla sommarmorgnar.. underbart och härligt.
Den vita krolliljan kommer som en gracil lite blygare vän, men ack så vacker.. lika kär hon..*ler* och i somras hade jag äran att för första gången få se henne blomma.. Här borde det ju vara en bild på henne.. men vete sjutton vart den har tagit vägen.
Ni får se den en annan gång...



Kungsliljans doft är ganska långt ifrån den som just nu sprider sig i våra hem, doften av grandoft, knäcklukt, apelsiner med nejlikor blandat med skinka och glögg...

JULENS DOFTER...


Lika härlig den och den ena utesluter inte det andra utan är precis så som det ska vara..


Dagens recept är min inlagda sill som jag alltid gör, köper flera sorter också men denna har jag gjort i alla år, och kan tilläggas att jag ÄLSKAR sill, receptet har blivit lite modifierad med åren, den har fått både morötter o dill i.. 

Sen fick jag ett jättefint Julkort av en kär Bloggvän Lena, hon delade med sig av ett sillrecept, Krämig Ruccolasill.

 

*************************************************************
Moas sill

Ättikslag: 1/2 dl ättika, 2 dl vatten, 1 dl socker.

1 burk inläggningssill
10 kryddpepparkorn
5 hela nejlikor
1 lagerblad
klippt dill
1 morot skivad i slantar
strimlad purjolök
skivad rödlök

Blanda lagen, sila av sillbitarna från lagen i burken och dela sillarna i småbitar. Varva alla ingredienser i en fin burk och lägg lite dill och strimlad purjolök överst som dekoration.


Lenas Rucculasill

2 matjessillburkar, de små platta
1 dl finhackad ruccolasallad
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk fransk senap eller skånsk senap
2 dl creme fraiche

Låt sillen rinna av. Blanda alla ingredienser i en skål, blanda sist ner sillen. Låt stå och dra minst en timma innan servering.

Lycka till !!
*************************************************************

Fröutlottningen har jag inte glömt av, men det är ju lite mycket nu omkring jul och jag tänkte att i mellandagarna kollar jag vilka av er som ville ha frön, tror nog att det räcker till alla som ville ha.. =).
Om någon av er ser detta, så maila gärna er adress om inte så mailar jag senare som sagt..

Ha en bra dag.. Moa

8 kommentarer:

  1. Jag håller på krolliljan. Men, om det gäller doften blir det ju kungsliljan förstås! Trevlig helg! /Ruben

    SvaraRadera
  2. Liljer er vakkert,men jeg har hatt lijebillen på mine så ifjor ødla de alt for meg *hmf*
    Et tips om du ønsker å ta de inn på bordet er å klippe bort støvbærerene så slipper du stygge merker på duken.

    Ønsker deg en god kveld

    SvaraRadera
  3. Lovely shots of the lily Moa! Beautiful! Merry Christmas to your and yours! Kram, Carol

    SvaraRadera
  4. Håller med om att den är liljornas lija. Så vacker och väldoftande. Försöker komma på vilken blomma du ska välja som "grande finale" men alla jag kommer på har du redan visat. Eller så är det kanske så enkelt och självklart så att jag inte tänker på den. Spännande är det i alla fall, väntar med spänning. Du kommer att ha minst en läsare på julafton, det lovar jag ;-). // Kram Peter

    SvaraRadera
  5. Önskar dig en underbar jul!!!!
    Kramar Carina och Ken

    SvaraRadera
  6. Hej Moa!
    Vad flitig du har varit med blommor varenda dag hela december.
    Spännande recept du bjuder på.
    Ha en skön jul
    annika

    SvaraRadera
  7. God jul på dig!
    Önskar jag hade massor med vita krolliljor men jag har bara en, med härkomst Norrland. Har ännu inte sett den blomma men jag hoppas verkligen den är vit.

    Birgitta

    SvaraRadera
  8. Inge jul utan sill, men vi köper färdigt, finns så mycket gott. Önskar den och din familj många mysiga juldagar, kram.

    SvaraRadera